Möt Haiyan Zhang, Director of Innovation på Microsoft Research, och skaparen bakom the Emma Watch

Haiyan Zhang på Frontiers konferesen i Stockholm i augusti 2018
Haiyan Zhang är ett ständigt återkommande namn inom design- och teknikbranschen. Hon är mjukvaruingenjören med en stor passion för produktdesign och teknikens samhällsnytta, även känd som skaparen bakom the Emma Watch för Parkinsondrabbade. Idag är Haiyan Director of Innovation & Technical Advisor på Microsoft Research och nyligen aktuell på Dobermans designkonferens Frontier i Stockholm. Vi träffade Haiyan under hennes Sverigebesök för att prata om teknik och samhällsnytta, Sverige som innovationsland och spåna kring framtidens teknik.

Haiyan, vad för dig till Dobermans designkonferens Frontier i Stockholm?

Förutom att lyssna till alla fantastiska talare är Frontiers-konferensen en möjlighet att träffa lokala designers i Stockholm. Under min presentation på konferensen delade jag tankar om varför det är viktigt att inkludera insikter från till exempel forskning och få en djupare förståelse för vad folk behöver när vi utvecklar designprocesser och teknik.

Hur ser du på Sverige i relation till innovation och teknisk utveckling?

Jag har pratat med en del människor under konferensen och verkligen fått en känsla av att Stockholm har ett multikulturellt community av innovatörer. Jag har träffat många personer som lever i Sverige, men ursprungligen kommer från exempelvis USA, Kanada eller Korea. Jag var väldigt imponerad. Det är också spännande att följa debatten om hur design kan användas i politiska eller sociala sammanhang i Sverige.

Haiyan Zhang på besök i Stockholm under designkonferensen Frontiers
Haiyan Zhang berättar om the Project Emma på designkonferensen Frontiers. Foto: Klara Kjellberg

Du började arbeta på Microsoft år 2013 efter många år som ingenjör och designer inom innovativa bolag. Vad fick dig att börja på Microsoft?

Jag gick från ett innovationsbolag till ett techbolag, någon som kändes väldigt spännande. Jag är något av en nörd när det kommer till teknik. Jag började på Xbox år 2013, ett jobb som gav utrymme att upptäcka lek, något som jag tror kan hjälpa oss att bli mer kreativa. Just närheten till teknik, kreativitet och fantasi var anledningar till att jag började på Xbox och Microsoft.

”Jag är något av en nörd när det kommer till teknik”

Tycker du att teknikindustrin har ett ansvar att bidra till samhället?

Nya produkter och lösningar kan hjälpa människor på helt nya sätt och göra livet enklare. Ansvaret ligger hos alla, inte bara teknikindustrin, utan alla bör känna ansvar att bidra.

Du är inte enbart en del av Microsoft Research utan deltar också i BBC dokumentärserie the Big Life Fix. Kan du berätta mer om det uppmärksammade projektet the Project Emma?

The Project Emma är en stark berättelse och handlar om en ung designer, Emma, som drabbats av Parkinson när hon var 29 år gammal. Projektet visare hur teknik kan göra saker som upplevs som oväntade och kan hjälpa någon. Jag tror att projektet har fått många människor att se den drastiska effekt som teknik faktiskt kan ha på en människas liv.

The Big Life Fix handlar om att lösa omöjliga utmaningar med hjälp av teknik. Vilken utmaning som idag känns oövervinnlig skulle du vilja lösa genom teknik?

Jag önskar att det inte fanns utmaningar. Jag vill snarare skapa teknik som kan låsa upp människors potential och till exempel gör någon mer kreativ eller hjälpa människor uppnå mer i sina liv. Innan jag började på Microsoft var jag en av medgrundarna till plattformen Open IDEO, en plattform som lär människor tankeprocessen medan de hanterade utmaningar för social nytta. Genom plattformen kan vem som helst lära sig nya färdigheter och bli mer kreativ.

”Det är förvånansvärt hur samhället anpassar sig efter tekniken”

Teknikindustrin är en historiskt sätt en mansdominerad bransch. Hur får vi fler kvinnor att söka sig till teknikindustrin?

Vi behöver både fler kvinnor men framförallt en mer inkluderande teknikbransch. Som ett första steg måste vi börja prata om de utmaningar som finns. Jag tror på en öppen dialog om diversitet för att kunna komma på lösningar. Som ett exempel tror jag att förebilder är viktigt för att unga människor ska se att man kan nå långt inom teknikindustrin och hur man når dit. Min familj flyttade från Kina till Australien när jag var åtta år. Jag var den enda asiaten i min skola och saknade själv en förebild. Utbildning är också en viktig aspekt, alla ska kunna lära sig baserat på deras förmåga och kunskapsnivå.

Hur långt tycker du att tekniken har kommit idag och hur ser du på framtiden för teknik?

Det är förvånansvärt hur samhället anpassar sig efter tekniken. För 10 år sedan var begreppet sociala medier knappt etablerat. För 20 år sedan var Internet nytt. Våra liv har förändrats enormt de senaste 20 åren. Nu bidrar teknik som AI till ett nytt sätt att använda datorer. Vi kan lära dem att skriva programmen åt oss utan att behöva skriva kod själva. Datavetenskapen får en ny roll där vi blir mer som lärare som måste lära AI om etik och ta ansvar för en fördomsfri teknik. Jag hoppas att vi kommer leva allt bättre liv genom teknik.

Klicka här för att läsa mer om Haiyans arbete med tech for social good och olika projekt.

Relaterade inlägg