Tvåfaktorsinloggningen – ett modernt sätt att skapa säkra inloggningar  

windows hello

I årtionden har den gyllene regeln för datasäkerhet varit att ange ditt lösenord vid varje inloggning. Ändå är svaga lösenord fortfarande den främsta orsaken till dataförlust och intrång. Men är alla lösenord säkra och hur ser framtidens inloggningslösningar ut? Microsoft Sveriges teknik- och säkerhetschef, Daniel Akenine, spanar framåt och delar inloggningstips. 

Enligt en uppskattning från Intel Security har en person i genomsnitt 27 online-konton med användarnamn och lösenord. Att välja rätt lösenord, följa riktiga rekommendationer och samtidigt försöka komma ihåg dussintals lösenord är svårt. Istället skapar vi lösenord som är lätta att komma ihåg, men enkla för hackare att lista ut.   

 – För 15 år sedan pratades det mycket om att förstå värdet av en inloggning och inte använda gula post it-lappar för att komma ihåg lösenord. Idag står vi inför helt andra utmaningar. Under det senaste året har tre av fem personer i världen utsatts för bedrägeriförsök, det visar en undersökning från Microsoft Digital Crimes Unit, säger Daniel Akenine, teknik- och säkerhetschef på Microsoft i Sverige.   

 Läs mer om cybersäkerhet i artikeln Milenniegenerationen i högriskgruppen att utsättas för, och förlora pengar till cyberbedragare.   

Tvåfaktorsinloggningar kan vara framtidens inloggningssystem 

Enligt Daniel Akenine är tvåfaktorsinloggningar ett modernt sätt att skapa säkra inloggningar. Med tvåfaktorsinloggning behöver du någonting mer än bara ett lösenord, det kan vara SMS-koder eller koder från en app på din telefon som kombineras med ansiktsigenkänning eller ett fingeravtryck, för att logga in på en tjänst. Idag kan man kombinera många olika typer av koder, lösenord, USB nycklar och biometriska inloggningar. 

– Många system har redan idag möjlighet till tvåfaktorsinloggningar och i framtiden kommer vi se fler exempel på detta. Man skulle kunna likna datasäkerhet vid krockkuddens funktion i en bil – den ska vara närvarande och diskret, avslutar Daniel Akenine.   

 Daniel Akenines tre tips om lösenord 

  1. Ditt viktigaste lösenord är det till din e-post. Har man tillgång till din e-post så kan man ofta nollställa alla dina andra konton på Internet.
  2. Tänk på att längden inte betyder allt. Lösenordet Xga8wlSt är säkrare än Password123.
  3. Lösenord räcker inte som säkerhet för viktiga konton. Använd tvåfaktorsinloggning för dessa.   

 

Relaterade inlägg