Möt de tre finalisterna i Årets IT-tjej 2019

Arets it-tjej 2019

Tre studenter är vidare till final och har möjlighet att kamma hem utmärkelsen Årets IT-tjej 2019. Vinnaren presenteras den 20 mars på galan Universum Awards i Stockholm.

Andelen kvinnor inom IT- och telekombranschen under 2018 var 28 procent, det är en minskning med drygt fyra procent jämfört med för tio år sedan, enligt statistik från IT- och Telekomföretagen. En möjlighet att vända den nedåtgående trenden är att få fler unga kvinnor att söka it-relaterade utbildningar. Det är något som Microsoft arbetat med i snart två decennier genom att bland annat dela ut utmärkelsen Årets IT-tjej. Den 20 mars utses Årets IT-tjej för 17:e året i rad.

I tävlingen söker Microsoft efter landets mest drivna, engagerade och entreprenöriella tjejer som studerar data- eller it-relaterade utbildningar. Nu har en jury bestående av representanter från Microsoft Sverige valt ut tre finalister som följer med till prisutdelningen i Stockholm.

– På Microsoft arbetar vi målmedvetet för att skapa en mer jämställd organisation med mångfald och inkludering. I takt med att utvecklingen kring jämställhet inom it- och telekombranschen gått åt fel håll de senaste åren blir utmärkelsen Årets IT-tjej än viktigare. I år uppmärksammar vi för 17:e året i rad talangfulla IT-tjejer i syfte att hitta fler kvinnliga förebilder inom tech som yngre tjejer kan inspireras av, säger Catharina Ljungberg, ansvarig för affärsområdet One Commercial Partner på Microsoft i Sverige.

Möt årets tre finalister

Ann-Catrin Lindkvist, Civilingenjör och lärare med inriktning IT vid KTH

Ann-Catrin LindqvistVarför valde du en utbildning inom IT?

Det var egentligen en slump. Jag pluggade ett annat program som inte kändes så bra och när jag berättade det för en vän så fick jag svaret ”Har du funderat på civilingenjör?” Och på den vägen var det. När det var dags att välja teknisk inriktning blev det IT, dels på grund av praktiska omständigheter men även tack vare inspirerande personer i min närhet.

Vad brinner du för inom tech?

Teknik är något för alla och jag hoppas, tror och vill att alla kvinnor ska hålla med om detta och hitta sin egen relation till tech.

Vad gör du för att vara en förebild för unga tjejer som är intresserade av teknik?

Jag hamnade inom IT på ett oväntat sätt och anledningen till att jag inte upptäckt IT tidigare beror nog på att jag inte såg det som en möjlighet. Anledningen till att jag kan vara en förebild är för att jag tror att ”om jag kan så kan du”. Utöver studierna jobbar jag som studentambassadör så jag möter många elever inför deras val till högskolan.

Ebtisam Mohammedsalih, Programvaruteknik vid Linneuniversitetet

Ebtisam MohammedsalihVarför valde du en utbildning inom IT?

Jag flyttade till Sverige för fyra och ett halvt år sedan och studerade språkintroduktion det första året. Efter gymnasiet försökte jag komma in på vårdlinjen på universitetet, men lyckades inte på grund av bristen på svenska betyg. Jag sökte sen till diverse IT- och Business Management-program på engelska och blev antagen till programvaruteknik. När jag först började studera så var allt nytt för mig och jag hade svårt för kurserna. Men sen väcktes ett genuint intresse inom mig. Nu läser jag andra året och älskar det. Det är verkligen min grej.

Vad brinner du för inom tech?

Vad jag älskar mest inom IT är hur bred branschen är. Man kan kombinera IT med vad som helst. Programmering med Java lockade mig mest. Jag blir alltid imponerad när jag ser hur man kan lösa ett problem med hjälp av programmering. Jag är glad att jag kan kombinera mitt intresse för vård med IT.

Vad gör du för att vara en förebild för unga tjejer som är intresserad av teknik?

Det bästa sättet att vara en förebild är att våga vara sig själv. Jag försöker vara en förebild genom att dela med mig av min historia. Jag var inte intresserad av programmering i tidig ålder och jag tyckte inte det var kul när jag först började. Det enda jag är säker på är att jag älskar vad håller på med just nu och att jag kommer fortsätta med det. Jag vill visa unga tjejer att IT är för alla. Att man kan vara en tjej, utrikesfödd, bära slöja och koda trots samhällets normer.

Emilia Modig, Civilingenjör inom teknisk datavetenskap vid Umeå universitet

Emilia ModigVarför valde du en utbildning inom IT?

Av en slump snubblade jag in på att plugga två programmeringskurser på gymnasiet. En ny värld öppnade sig för mig då. Jag kan inte påstå att jag var superduktig med en gång, utan hade lite svårt att förstå och begripa vad detta var för något. Men jag tyckte det var roligt att lösa problem och testa något helt nytt. Så när jag skulle söka till universitet och läste om min utbildning kändes det helt rätt. Nyckelorden var problemlösningsorienterad och ha ett intresse för programmering. Det var mig de beskrev. Jag sökte och kom in. Det var en av de lyckligaste dagarna i mitt liv.

Vad brinner du för inom tech?

Jag  brinner för problemlösning och jämställdhet. Jag älskar att försöka lösa problem, att sitta och försöka komma på koden som behövs för att göra mina tankar till verklighet. När man väl löser det är känslan obeskrivlig, du har skapat något från ingenting.

Vad gör du för att vara en förebild för unga tjejer som är intresserade av teknik?

Jag försöker vara så normbrytande jag bara kan. Man behöver inte spela datorspel eller ändra på sin personlighet bara för att man väljer IT-branschen. Jag försöker också ta för mig och våga stå upp för min egen kompetens, men visa på att det är okej att göra misstag och lära sig av dom. Det ska räcka med att du är intresserad och har viljan.

För mer information om Årets IT-tjej, vänligen kontakta swedenpress@microsoft.com.

Relaterade inlägg