Microsoft höjer sin koldioxidavgift och fördubblar engagemang kring hållbarhet

Agriculture Image 1

Artificiell intelligens (AI) kan öka global BNP med upp till 4,4 procent och minska utsläppen med 4 procent till år 2030, detta visar en ny rapport från PwC UK. Mot den bakgrunden presenterar Microsoft en ny hållbarhetsvision som omfattar affärsverksamheter, produkter och kunder.

Under måndagen delade Microsofts ordförande Brad Smith bolagets vision att fördubbla åtagandet kring hållbarhet med en färdplan som sätter hållbarhet i mitten av bolagets och teknikens alla delar för att arbeta mot hållbara resultat.

– Omfattningen och hastigheten på världens klimatförändringar har gjort det allt tydligare att vi måste göra mer, och i dag presenterar Microsoft nya åtgärder för att göra just det, säger Smith. Vi vidtar åtgärder för att se till att Microsoft som bolag driver hållbara verksamheter, samtidigt som vi hanterar hållbarhetsutmaningar runt om i världen genom att engagera våra starkaste tillgångar som företag – våra anställda och vår teknik.

Agriculture Image 2

En konkret åtgärd är att man genomför en väsentlig ökning av bolagets interna koldioxidavgift till 15 dollar per ton på alla koldioxidutsläpp. Den interna Microsoft-skatten etablerades för sju år sedan för att hålla alla verksamhetsdivisioner ekonomiskt ansvariga för att reducera koldioxidutsläppen.

Microsofts nyckelåtaganden

  • Bygga hållbara campus-områden och datacenter, inklusive ett koldioxidfritt campus i Pugetsundet och reducera koldioxid på campus-områden världen över med hjälp av innovation.
  • Driva på forskning genom datavetenskap i sitt AI for Earth-program med nya datamängder och öppna API:er (öppet programmeringsgränssnitt) för miljöbetingade tillämpningar.
  • Partnerskap med befintliga och nya kunder för att driva hållbara förändringar med ett koldioxid-lågt moln, enheter och lösningar.
  • Förespråka förändringar inom miljöpolitiken, inklusive att ansluta sig till Carbon Leadership Council för att stöda ett ramverk för ett nationellt kolpris.

SilviaTerra_Trees

Microsoft presenterade tillsammans med PricewaterhouseCoopers UK (PwC UK) ny forskning som visar potentialen hos AI att möjliggöra ekonomisk tillväxt och samtidigt minska utsläppen av växthusgaser. Forskningen tittar på fyra områden – jordbruk, energi, vatten och transport – och kan visa att framsteg inom AI skulle kunna ge så mycket som 4,4 procent ökning i globala BNP och en minskning på 4 procent av globala utsläpp av växthusgaser. Och samtidigt skapa upp till 38 miljoner arbetstillfällen globalt.

De nya åtgärderna bygger vidare på över ett årtiondes arbete kring frågan, inklusive att minska koldioxidutsläpp och köp av över 1,5 GW av förnybar energi, så väl som ingå partnerskap med kunder för att driva hållbara förändringar och en investering på 50 miljoner dollar till programmet AI for Earth.

Blogginlägget med fler detaljer hittar du här. Den kompletta PwC-rapporten hittar du här.

Relaterade inlägg