Del 2: Tips från Microsofts Almedals-veteraner

Almedalsveteraner_2

Almedalen närmar sig med stormsteg. Microsoft är på plats i Almedalen för att diskutera trender inom Artificiell intelligens, digitalisering och mycket mer. I år har vi ett särskilt fokus på just Artificiell intelligens kopplat till olika samhällsområden. Vi är helt enkelt på plats för att prata Ai i Almedalen. Och ni följer oss under #Aimedalen.

På plats i Almedalen finns många av våra medarbetare, somliga veteraner i Almedalssammanhang. Linda Swärd och Mathias Ekman delar tips och spaningar inför Almedalen 2019.

Linda SwärdLinda Swärd, ansvarig för offentlig sektor på Microsoft Sverige 

Vad tror du blir årets snackis inom offentlig sektor i Almedalen?

Under flera år har vi pratat mycket om hur digitaliseringen kan accelereras inom offentlig sektor. I dag ser vi fler tydliga tecken på att skillnaderna mellan näringslivet och det offentliga växer när det kommer till digitalisering. Jag tror att debatten om hur vi tar planerna från ord till handling och hur vi kan accelerera digitliseringen inom offentlig sektor kommer ligga högt på agendan under Almedalsveckan.

Microsoft arbetar mycket utifrån en lärandekultur, ett så kallat growth mindset. Kan du ge ett exempel på growth mindset från din tid Almedalen?

Digitaliseringen för med sig så ofantligt stora möjligheter, men för att kunna förstå dem behöver vi lära oss extremt mycket. Growth mindset för mig handlar om att aldrig tappa nyfikenheten och att tänka ”det här vill jag förstå!”. Just i Almedalen lyssnar jag gärna på seminarier inom ämnen som jag inte redan har koll på.

Vilka är dina toppevenemang i Almedalen i år?

Almedalen är som en färgsprakande godispåse, full av spännande seminarier inom bland annat hållbarhet och utbildning. Mötet mellan digitaliseringen och verksamheten samt den förändringsresa som det för med sig är områden som jag tycker är superspännande.

Mathias Ekman, Director Industry Solutions, Microsoft Western Europe Mathias Ekman

Artificiell intelligens är en tydlig röd tråd för Microsofts paneldebatter i år. Hur diskuteras AI inom vården?

Allt fler börjar tala om hur AI ska införas för att vara en stödjande och assisterande teknik till läkare och patienter. I och med att vi går från ren forskning till användning inom sjukhusen och vårdcentralerna ställs helt nya frågor. Det är frågor kopplade till transparens i beslutsfattande, hur övervakar man algoritmer när de är i produktion och vad innebär det nya EU-direktivet inom medicinteknik? Det är helt klart en förflyttning från ”vad kan AI göra” till ”vad borde AI göra”.

Vilket panelsamtal ser du fram emot i Almedalen?

Jag ser fram emot samtalet ”Hur många ska dö i väntan på digitalisering?”. Jag tror att vi kommit till en punkt där de uppenbara värdena med den nya tekniken borde kunna kvantifieras i samhällsnytta som gör att vi borde diskutera konsekvensen av att inte moderniseras och förändras. Ta exemplet att det i genomsnitt tar fem år för att ställa en diagnos inom ramen för sällsynta diagnoser, är det verkligen rimligt?

Vilket är ditt bästa Almedalsminne?

Det var det året då roboten Pepper träffade Dagny. Det var väldigt spännande att se och höra Dagny, som levt över 100 år, reflektera över de möjligheter som den nya tekniken ger.

Microsofts evenemang hålls i Pickits lokaler på Södra Kyrkogatan 3. Se Microsofts fullständiga program härSpana in samtliga av Microsofts experter som är på plats i Almedalen

För frågor och mer information kontakta: 

Andreas Wingren, Kommunikationschef, Microsoft AB, 08-410 455 56, swedenpress@microsoft.com

Relaterade inlägg