SkyView blir första turistattraktionen i världen med ny 3D-ljudteknik från Microsoft

SkyView

Nu kan besökarna i en av Stockholms mest populära turistattraktioner, SkyView på Ericsson Globes tak, få en helt ny upplevelse genom att ljudeffekter och information om Stockholms mest populära landmärken adderas till den magnifika utsikten. Den specialanpassade tjänsten för SkyView baseras på teknik från Microsofts tjänst Soundscape som bygger på 3D-ljudteknik som följer användarens positionering och talar om vad som finns i närheten. Soundscape har anpassats till utsikten från SkyView där besökaren nu med ljudeffekter på distans kan uppleva stadens puls, ljud och få mer information om viktiga landmärken såsom Stockholms slott, Stadshuset och Gamla Stan.

– En del av att vara människa handlar om att förstå världen baserat på vad vi ser, hör och känner vid interaktioner mellan människor och miljöer. Soundscape ger möjlighet att med hörsel uppleva miljöer på nya sätt vilket förstärker vår förståelse av vår omvärld, säger Daniel Akenine, teknik och säkerhetschef på Microsoft i Sverige. Att Microsoft har utvecklat och anpassat tjänsten för SkyView är ett steg att med teknik tillgängliggöra fler aktiviteter i Stockholm och addera mervärde till stadens mest ikoniska byggnader.

SkyView i partnerskap med SoundscapeSkyView är en populär besökardestination i Stockholm med över 100 000 besökare per år. SkyView blir nu första turistattraktionen i världen med den här funktionaliteten, och det är första gången i Europa som tekniken introduceras för allmänheten.

– Att vara den första turistattraktionen i världen som erbjuder denna nya teknik är förstås speciellt för oss eftersom SkyView på så sätt blir en ännu mer unik upplevelse för våra besökare, säger Anna Fernlund, som är ansvarig för samarbetet med Microsoft på Stockholm på Stockholm Live.

Teknik för personer med synnedsättning i ny kontext

SkyView i partnerskap med Microsoft Soundscape bygger på teknik från Microsoft Soundscape, en app som hjälper personer med synnedsättning att upptäcka världen runt omkring sig med hjälp av 3D-ljud. Till skillnad från traditionella navigationsapplikationer använder Soundscape 3D-ljud där ljudet upplevs komma från den plats användaren har ställt in som destination och möjliggör för användaren att höra vilka landmärken och omgivningar som finns runtomkring för att sedan förstå hur hen ska navigera och förflytta sig. Microsoft Soundscape finns tillgänglig på svenska via iOS från och med den 26 november.

Läs mer: Microsoft lanserar Soundscape på svenska

Samarbetet med Stockholm Live är första gången som tekniken från Microsoft Soundscape används i en kontext där alla besökare, både personer med och utan en synnedsättning, tar del av samma upplevelse genom 3D-ljud.

Så fungerar SkyView i partnerskap med Microsoft Soundscape

Alla besökare i SkyView som vill ta del av tjänsten utrustas med en mobilenhet med Soundscape-appen installerad och ett par hörlurar. Väl uppe i SkyView illustrerar ”namn på tjänsten” med ljudeffekter och information det som betraktaren har framför sig. I appen går det också att klicka på olika landmärken för at få mer information.

Om Stockholm Live

Stockholm Live driver Nordens mest besökta arenor i form av Ericsson Globe, Hovet, Annexet, Tele2 Arena och attraktionen SkyView i Stockholm, samt Friends Arena i Solna. Varje år besöker ca 3 miljoner människor Stockholm Lives arenor och de över 330 idrotts- och underhållningsevenemang som de gästas av. Stockholm Live är en del av ASM Global, ett världsledande företag inom drift och utveckling av kongresscenter och evenemangsarenor, med huvudkontor i Los Angeles, USA. ASM Global har drygt 60 000 medarbetare och driver över 300 arenor fördelade på fem kontinenter. För mer information se www.stockholmlive.com samt www.asmglobal.com.

Relaterade inlägg