Ebtisam Mohammedsalih: Ett år som Årets IT-tjej 2019

För nästan ett år sedan tilldelades Ebtisam Mohammedsalih Microsofts utmärkelse Årets IT-tjej 2019. Nu delar Ebtisam sina bästa ansökningstips och nyttiga erfarenheter från året som ambassadör för Microsoft och för tech-tjejer runt om i landet.

Vad klappar ditt hjärta för inom tech?

Det fascinerar mig att tekniken finns runt om oss och hjälper oss på så många olika sätt. Förutom tech så gillar jag hälsa. Därför klappar mitt hjärta extra mycket för e-hälsa, att stötta sjukvården och erbjuda ett bättre hälsosystem till patienter med hjälp av ny teknik.

Hur kan tech-branschen locka till sig fler grymma tjejer? 

Man måste givetvis anställa fler tjejer som har kunskapen, men det hårda arbetet börjar i skolan. Den vanligaste orsaken jag hör är “även om vi vill anställa tjejer, så finns det inga”. Om betydligt färre tjejer studerar program inom exempelvis teknik och IT, då kan vi heller inte förvänta oss att nå jämställda arbetsplatser. Mitt råd är att tidigare börja inspirera unga tjejer att välja tech-branschen när de väl kommer ut i arbetslivet.

Vilka erfarenheter tar du med dig från ditt år som ambassadör för Årets IT-tjej?

Jag har lyckats att vara med på många olika events och träffat häftiga människor, bland annat Microsoft globala VD Satya Nadella. Jag älskar att hålla tal framför stora publiker och göra skillnad med min röst och min historia. På grund av det har jag fått möjligheten att prata på många stora scener och inspirera tusentals människor. Det finns mycket som jag tar med mig, men en sak som sticker ut är att inspirera andra. Man behöver inte vara speciell för att kunna inspirera andra. Människor inspireras av  riktiga människor och berättelser.

Varför ska man söka till Årets tech-tjej 2020?

Att vara Årets tech-tjej ger din tillgång till en plattform. Det är en plattform för dem som har små och stora drömmar, vill göra skillnad, förstärka sina nätverk och framför allt inspirera andra att välja tech.

Vad är ditt bästa råd?

Mitt råd till tjejer som är tveksamma om tech är något för dem är att våga testa. Det finns någonting för alla inom tech oavsett kön, ålder eller utbildningsbakgrund. I takt med att världen blir mer och mer digitaliserad så är det klokt att komma in i branschen redan nu.

Är du eller någon du känner Årets tech-tjej 2020?

Nominera dig själv eller en vän.

För frågor, vänligen kontakta swedenpress@microsoft.com

Relaterade inlägg