Möt de tre finalisterna i Årets tech-tjej 2020

Tre kreativa och talangfulla tjejer är vidare till final och har möjlighet att kamma hem utmärkelsen Årets tech-tjej 2020. Vinnaren presenteras den 19 mars under Universum Awards på Nalen i Stockholm.

Microsoft arbetar kontinuerligt för ökad jämställdhet i tech-branschen. Vår ledningsgrupp består i dag av 58 procent kvinnor, 50 procent av våra chefer är kvinnor och drygt 35 procent av alla anställda är kvinnor.

Vi har kommit en bit på vägen, men vi både vill och behöver göra mer. Därför fortsätter vi uppmärksamma unga tech-tjejer att bli morgondagens stjärnor i tech-branschen.

I snart två decennier har Microsoft delat ut utmärkelsen Årets tech-tjej. Tio nominerade har nu skalats ner till tre toppfinalister i årets upplaga. Den 19 mars är det återigen dags, då vi utser Årets tech-tjej för 18:e året i rad.

– I år har vi haft en grupp kreativa och talangfulla tjejer som tävlat. En jury bestående av mig själv, vår Sverigechef och en rad andra representanter från Microsoft Sverige har nu valt ut tre finalister som gör upp om priset, säger Helena Sjöberg, HR-ansvarig på Microsoft Sverige.

Möt årets tre finalister

takeSarangua Tsogtoo | BSc Retail Management & Full-stack Development | Stockholm, Handelshögskolan Stockholm samt Medieinstitutet.

Varför valde du en utbildning inom IT?

Det finns ingen jobbmarknad som inte påverkas av ny teknik. Tekniken skapar förutsättningar för innovation och nya sätt att leva i samhället. Mitt första intryck av kodning under gymnasiet ledde mig till att hitta verktyg för att kunna förstå, behärska, och uttrycka mig på ett nytt språk. Jag har utbildad mig till en full stack-webbutvecklare inom e-handel eftersom jag tycker mycket om programmering och detaljhandel. Jag älskar att lära mig, att påverka och att skapa värde för andra människor. Detta gör jag mest kraftfullt med hjälp av teknik och programmering.

Vad brinner du för inom tech?

Tech är ett område där innovation, kreativitet, och individualism är framhävd. Det finns många möjligheter att hitta sin egen väg, utveckla sitt intresse och växa både professionellt och privat. Man kan utforska olika språk och omvandla idéer till verklighet. Tekniken skapar plattformar som låter människor mötas globalt och dela sina tankar med omvärlden. För mig som pluggar Retail Management är tech en katalysator för att hitta nya innovativa lösningar till de stora frågor vi ställs inför i dag.

Vad gör du för att vara en förebild för unga tjejer som är intresserade av teknik?

Jag vill vara en förebild som är närvarande, inbjudande och som är uppriktig angående sin personliga resa inom tech-branschen. Jag tror att alla kan lära sig att koda och alla kan ha glädje av teknik oavsett vilka utbildning man väljer. Unga duktiga tjejer kan behöva se någon med en icke traditionell bakgrund, som har hittat ett brinnande intresse och genom det vill skapa en gemenskap där man kan stödja varandra.

takeJinci Brettschneider | BSc Matematik & MSc Teoretisk fysik | Uppsala, Uppsala universitet.

Varför valde du en utbildning inom IT?
Jag har i grunden inte valt en utbildning inom IT, utan har alltid fått höra att jag borde studera matematik och fysik från mina lärare. Matematik har alltid kommit naturligt för mig och är något jag är bra på. Eftersom programmering är ett väldigt användbart redskap i de naturvetenskapliga ämnena, och även generellt, så lärde vi oss att programmera redan första terminen i min kandidatutbildning i fysik. Det var där jag fick upp ögonen för IT, och främst programmering, första gången på riktigt. Jag har därefter läst fler kurser inom programmering i och vid sidan om studierna, då jag upptäckt hur roligt det kan vara, men även hur användbart det är och hur mycket man kan göra med det.

Vad brinner du för inom tech?
Det jag brinner mest för inom tech är programmering. Jag brinner för det logiska tänkandet inom programmering och typen av problemlösning som krävs för att lösa problem. Jag brinner även för hur kunskapen kan föras vidare till fler, och få fler att bli intresserade av programmering.

Vad gör du för att vara en förebild för unga tjejer som är intresserade av teknik?
Jag känner att det är viktigt att synas som teknikintresserad tjej. Jag har därför undervisat barn, ungdomar och även vuxna inom både fysik, matematik och programmering. Jag vill visa upp den roliga sidan av teknik, samtidigt som jag själv visar upp vem jag är och engagerar mig i det jag gör. Genom att medverka i tv-programmet Genikampen har jag även fått visa upp vem jag är och vad jag brinner för inför hela Sverige. Jag har i och med detta försökt bli en förebild för tjejer som är intresserade av teknik.

takeTanya Singh | BSc Systemvetenskap, BEd, Juristprogrammet | Göteborg, Göteborgs universitet.

Varför valde du en utbildning inom IT?
Jag valde att studera något kopplat till IT då det är roligare att spendera flera timmar i sträck med att fördjupa mina kunskaper inom IT än något annat ämnesområde. Ju äldre jag blivit desto mer har jag märkt att fler i min närhet verkar ha en koppling till IT och därför gjorde det lättare för mig att faktiskt ta klivet till att välja en utbildning inom IT.

Vad brinner du för inom tech?
Tech och IT är generellt en demokratisk fråga då det genomsyrar i princip allt och påverkar alla människor. Jag brinner för att se en inkludering och mångfald inom tech-branschen då de förslag, lösningar och beslut som tas fram i sin tur kommer att reflektera användarna. Inkludering och smart teknik är en hjärtefråga för mig. Jag hoppas kunna arbeta med teknik och samtidigt kunna se till att människor som inte ser ut eller generellt utgör ”normen” inte osynliggörs.

Vad gör du för att vara en förebild för unga tjejer som är intresserade av teknik?
Jag tror att jag på grund av min medvetenhet, kring hur förebilder spelar roll, försöker att leva som jag lär. Jag försöker visa att man inte behöver vara ett geni för att låta sig själv testa på teknik. Jag är otroligt intresserad av IT men långt ifrån klar med att plocka på mig mer kunskap. Jag vill förmedla vidare att man oftast startar från noll, från sin egen nivå, och att det är helt okej. Alla kan ta sig uppåt, vägarna ser bara olika ut för olika personer och jag vill bidra till att förenkla någons väg genom att visa på olika alternativ och stötta resan till destinationen.

För mer information om Årets tech-tjej, vänligen kontakta [email protected].

Relaterade inlägg