Tanya Singh är Årets tech-tjej 2020

Bild på Årets tech-tjej Tanya Singh

Tanya Singh är Årets tech-tjej 2020. Hon korades till vinnare när utmärkelsen delades ut för 18:e året i rad den 11 juni. Tävlingens syfte är att lyfta kvinnliga förebilder inom tech-branschen för att inspirera fler att studera ämnen inom teknik och IT.

Under torsdagen sände Universum sitt digitala event Universum Awards. Eventet ersatte det fysiska eventet Universum Awards som skulle ha genomförts den 19:e mars i Stockholm, men som ställdes in på grund av den rådande Covid-19-situationen. Galan syftar till att uppmuntra och öppna dörrarna för drivna studenter med utmärkande talanger, exempelvis IT-studenter, ekonomer och civilingenjörer. Under den digitala galan delades priser ut inom flera kategorier ut, däribland Microsofts utmärkelse Årets tech-tjej.

– Vi har delat ut utmärkelsen Årets tech-tjej i 18 år och vi ser fortfarande ett behov av att dela ut priset, säger Therése Treutiger, vice vd, marknads och operativchef på Microsoft i Sverige. Utmärkelsen är viktig och högst aktuell då tech-branschen och entreprenörskap är två områden där bristen på tjejer fortfarande är påtaglig. Utöver att tilldelas titeln Årets tech-tjej blir Tanya en viktig förebild för IT-studenter och unga personer som intresserar sig för teknik.

Enligt Stiftelsen All Brights senaste rapport ”Tech lever grabbmyten” återfinns endast 29 procent kvinnor på ledande positioner inom tech-branschen i Sverige. Branschorganisationen IT&Telekomföretagen menar i sin tur att det kommer att dröja fram till år 2040 innan vi ser en jämställd fördelning av kvinnor och män.

– På Microsoft är inkludering, jämställdhet och mångfald några av våra viktigaste ledord. I dag är 50 procent av våra ledare kvinnor och totalt har vi 35 procent kvinnor i bolaget. Vi har kommit en bit på vägen, men givetvis vi är inte nöjda förrän vi har en jämställd och inkluderande tech-bransch, säger Therése Treutiger.

Tanya Singh om utmärkelsen Årets tech-tjej 2020 och om tech-branschens framtid:

Varför vann just du Årets tech-tjej?
Jag vann eftersom jag låter mina normkritiska tankar, idéer och handlingar, som jag inspirerats av från andra starka kvinnliga förebilder, prägla min syn på tech-branschen och de möjligheter branschen erbjuder.

Hur arbetar du för att vara en förebild och inspirera andra tjejer till att intressera sig för teknik?
Jag vill visa att tech-branschen ska vara inkluderande och jämställd, inte bara för att det ”är en bra grej” utan för att det verkligen behövs. I diskussion med andra människor, ungdomar och även föräldrar vill jag visa vilka möjligheter som finns och vad teknik har att erbjuda. Ens yrkesval är inte kopplat till kön och det är viktigt att visa unga tjejer vilka möjligheter som finns.

Varför valde du att plugga systemvetenskap vid Göteborgs universitet?
Som nioåring hade jag stirrat mig blind på att bli jurist utan att egentligen reflektera kring vad jag tycker om att göra. I högstadiet läste jag en naturvetenskaplig inriktning och på gymnasiet valde jag det naturvetenskapliga programmet. Det gjorde ett stort intryck på mig. Att jag sedan valde det systemvetenskapliga programmet på Göteborgs universitet är för att utbildningen är bred och erbjuder både ett tekniskt perspektiv samt kunskap inom organisation och ledarskap.

Vad ser du som lockande med att jobba inom tech?
Jag lockas av att tech-branschen varit i ständig frammarsch och anammar det nya. Det gillar jag, det känns friskt och utmanande på ett sunt sätt.

Vad tror du krävs för att få fler unga kvinnor att intressera sig för tech?
Representation och förebilder redan i ung ålder. Det vill säga att tidigt exponera unga kvinnor och tjejer för det som är relaterat till teknik, på samma sätt som unga killar får exponeras för det i ung ålder.

Vilket är ditt tips till tjejer som vill plugga en IT-relaterad utbildning?
Du är precis vad tech-branschen behöver – kom som du är. Du behöver inte checka av en lista över hur man ska vara för att arbeta inom tech eller studera en IT-relaterad utbildning. Vare sig du är en smink-guru på fritiden eller spelar fotboll på elitnivå så hör du hemma med oss – precis som du är. Ett hett tips är att gå med i en av alla grymma grupper online där du får tips, råd och stöttning av andra tjejer och kvinnor inom tech. Det finns även föreningar på riksnivå och lokalt för att stärka, nätverka och inkludera tjejer och kvinnor inom tech. Det finns ett stort nätverk där ute som bara väntar på att du ska gå med.

Tanya Singh utses till vinnare i Årets tech-tjej 2020 med följande motivering:

Hon kombinerar en hög kreativ höjd med saklig expertis och god storytelling. Med bakgrund inom både juridik, pedagogik och IT fångar hon intresse. Hennes resa till att nu studera systemvetenskap inspirerar och visar på att det kan vara ett vägval för alla, oavsett bakgrund. Vi är glada att utse Tanya Singh som vinnare av Årets tech-tjej 2020 och ser fram emot att följa hennes resa.

För kontakt med Årets tech-tjej 2020, hör av dig till Microsofts pressavdelning på [email protected]

Fotograf: Julia Sjöberg

Relaterade inlägg