Ansökan till Årets tech-tjej 2021 är öppen

För nittonde året i rad söker Microsoft kandidater till utmärkelsen Årets tech-tjej. Utmärkelsen lyfter fram förebilder för att inspirera fler tjejer att söka en utbildning och karriär inom tech och IT-branschen.

I takt med att tech och digitalisering tar en allt större plats i samhället så blir också utbildning inom teknik viktigare. Nästan oavsett vilken bransch du kommer att jobba i och vilket yrke du kommer att ha, så kommer teknik och en teknisk utbildning att spela en stor roll. Syftet med Årets tech-tjej är att lyfta fram unga kvinnliga förebilder och inspirera fler unga kvinnor till en karriär inom tech och IT-branschen.

– När vi frågar unga kvinnor vad som är viktigast för dem för att välja en teknisk utbildning svarar de kvinnliga förebilder. Därför är Årets tech-tjej en väldigt viktig utmärkelse som kan påverka en bransch där ökad jämställdhet och mångfald verkligen behövs, säger Therése Treutiger, ansvarig för Microsofts partnerverksamhet i Sverige. Statistik från IT&Telekomföretagen visar att andelen kvinnor i it-branschen har legat stadigt på cirka 29 procent i flera år nu. Vi vill, kan och måste bli bättre. 

– Jag sökte till Årets tech-tjej eftersom jag själv inspirerats av fjolårets vinnare, Ebtisam Mohammedsalih. Hon sa ”kan jag, så kan du” och så är det verkligen. Nu har jag själv kunnat bygga upp en plattform för att nå ut med budskapet att vem som helst kan arbeta inom tech och att alla behövs, säger Tanya Singh, Årets tech-tjej 2020.

Är du Årets tech-tjej?

Vår vinnare har ett brinnande intresse och engagemang för tech och digitalisering och är en driven och engagerad person, oavsett vad hon ger sig in i. Om du eller någon du känner är den nyfikna och initiativrika tjej som på något sätt har inspirerat till utveckling och nya idéer under studietiden – då är det läge att ansöka eller nominera.

Årets tech-tjej kommer att ha ett givande år som ambassadör för tjejer inom tech-branschen. Ett stort plus i kanten är om du vill driva egna initiativ för att få fler tjejer att välja att satsa på en karriär inom tech. Vi ser gärna att du vill samarbeta med Microsoft kring mångfald, jämställdhet och andra viktiga områden för tech-branschen.

Om utmärkelsen

Finalisterna till Årets tech-tjej 2021 kommer att bjudas in till en temadag med Microsoft för intervjuer, case och andra spännande aktiviteter. För finalisterna är detta ett utmärkt tillfälle att lära känna företaget och knyta värdefulla kontakter. Microsoft bjuder sedan in toppkandidaterna till Universum Awards i Stockholm den 18 mars där Årets tech-tjej 2021 utses.

Vinnaren av Årets tech-tjej kommer att bjudas in till spännande och inspirerande evenemang under det kommande året och får också en egen mentor på Microsoft. Dessutom blir vinnaren en förebild och ambassadör för tech-intresserade ungdomar i hela landet, och blir medlem i ett nätverk av tidigare finalister som nu är verksamma i branschen.

Är du eller någon du känner Årets tech-tjej 2021?

Nominera dig själv eller en vän senast den 31 januari 2021.

För frågor, vänligen kontakta [email protected]

 

Relaterade inlägg