Ett halvår med Årets tech-tjej 2020

Bild på Årets tech-tjej Tanya Singh

Under våren 2020 så ställdes det mesta om; universitetsstudierna började bedrivas på distans och många arbetsplatser i Sverige och runt om i världen fick ställa om. Till och med Microsofts utmärkelse Årets tech-tjej fick delas ut vid ett senare skede och den här gången digitalt.

Bild från eventet Eftersnack från IgniteI skrivande stund så har jag varit utsedd till Årets tech-tjej i lite mer än ett halvår och under den här tiden har jag lärt mig otroligt mycket. Jag har dessutom fått en insyn i ett världsledande tech-företag. Jag är stolt och otroligt tacksam över att ha fått den här möjligheten.

Jag har bland annat fått moderera eventet Eftersnack från Ignite hos Microsoft där jag fick möjligheten att be tech-experter dela sina tankar om Ignite, som är en av världens största tech-konferenser. Jag har även fått chansen att tala om mångfald och jämställdhet på eventet Teamsdagen.

En annan höjdpunkt är att jag och Isra Haioty har startat upp en podd, Tea with IT! Podden vill föra tech närmare folket eftersom tech genomsyrar i princip allt. Vi talar ofiltrerat om fenomen inom tech och försöker se till att alla får chansen att hänga med.

Podden Tea with ITJag har länge arbetat för en jämställd tech-bransch och lägger stor vikt vid att vi behöver uppmärksamma och synliggöra olika maktordningar och hur de ter sig och samspelar, vilket innebär att jag tolkar jämställdhet med ett intersektionellt perspektiv. Det kan vara samspelet mellan exempelvis kön, funktionsvariationer, klass, sexualitet, religion, etnicitet och ålder. Eftersom tech genomsyrar nästan allt så är det viktigt att ha ett intersektionellt perspektiv vid alla skeden – på så sätt kan vi verkligen göra tech och tech-branschen inkluderande och jämställt.

Utmärkelsen Årets tech-tjej har betytt väldigt mycket för mig. Jag har fått möjligheten att nå ut till fler, sätta dessa frågor på agendan och fått ett stort nätverk. Ännu är det inte över för min del. Jag är ivrig och peppad över att förvalta ambassadörskapet fram tills dess att nästa Tech-tjej tar över stafettpinnen.

Ansökan till Årets tech-tjej 2021 är öppen och jag vill med dessa ord uppmana alla tech-tjejer att söka!

Hälsningar från Tanya

Relaterade inlägg