Microsoft presenterar Windows 11

 

Microsoft presenterar Windows 11

Windows 11 har fått en mer ren och enkel design som återspeglas i helheten från den nya startknappen och aktivitetsfältet, till ljud, typsnitt och ikoner. Startknappen har placerats i mitten för att användaren snabbt ska kunna hitta det som önskas. Knappen använder molnet och Microsoft 365 för att visa användaren de senast använda filerna, oavsett vilken plattform eller enhet de har varit öppna på senast, oavsett om det var via Windows, Android eller iOS.

I Windows 11 lanseras Snap Layouts, Snap Groups och Desktops för att förenkla möjligheterna till multitasking samt för att ge en bra överblick över parallella projekt. Med Windows 11 introduceras också en ny Microsoft Teams-integrering direkt i aktivitetsfältet. Integreringen gör det enklare att direkt chatta eller ringa till vem som helst, var som helst – oavsett vilken plattform de befinner sig på. Om personen som ansluter inte har laddat ner Teams-appen kan de fortfarande ansluta via tvåvägs-SMS. Den nya integreringen gör också att man kan börja presentera eller stänga av ljudet i Teams direkt från aktivitetsfältet.

Windows 11    Windows

Den bästa spelupplevelsen hittills
Windows 11 är utvecklat för att tillgodogöra sig den fulla potentialen från datorns hårdvara. Exempel på detta är DirectX 12 Ultimate, som kommer att leverera avancerad grafik med höga bildhastigheter, DirectStorage som ger snabbare laddningstider och mer detaljerade spelvärldar, och Auto HDR med en bredare och mer levande färgåtergivning samt en mer verklighetstrogen visuell upplevelse. Ingenting har förändrats i Microsofts engagemang för hårdvarukompabilitet – Windows 11 stödjer alla PC-tillbehör för spel. Med X-box Game Pass för PC eller Ultimate får gamers tillgång till över 100 högkvalitativa PC-spel och nya spel läggs till hela tiden. Det är fortfarande lika enkelt att hitta människor att spela med, oavsett om de spelar på PC eller konsol.

Ett snabbare sätt att få relevant information
Windows 11 kommer att tillgängliggöra nyheter och annan relevant information snabbt och enkelt via widgets – ett nytt personligt flöde som drivs via AI och ny webbläsarprestanda från Microsoft Edge. Även när vi är som mest fokuserade och kreativa behöver vi fortfarande pauser. Ofta tar vi dem genom att plocka upp telefonen för att se vad som har hänt på nyhetsfronten eller vilket väder det ska bli. I nya Windows kommer det gå att öppna en likande vy direkt från skrivbordet. Det personliga flödet lägger sig som en ”glasskiva” över skrivbordet, så att det inte stör det pågående arbetet.

En helt ny Microsoft Store där appar och underhållning möts
Microsoft Store har byggts om och får ny design samt bättre prestanda. Det lanseras hela tiden nya appar, snart kommer appar så som Microsoft Teams, Visual Studio, Disney+, Adobe Creative Cloud, Zoom och Canva till Microsoft Store. Alla appar som finns i butiken har testats för att klara Microsofts säkerhets- och familjekrav.

För första gången kommer även Android-appar till Windows. Senare i år kommer de gå att hitta i Microsoft Store samt laddas ner via Amazon App Store. Det kommer med andra ord att gå att göra en TikTok-video eller använda Khan Academy Kids för virtuellt lärande direkt från datorn. Mycket mer kommer att presenteras på detta område under hösten och Microsoft ser fram emot partnerskapet med Amazon.

Store      Windowstiktook

Ett mer öppet ekosystem som låser upp nya möjligheter för utvecklare och kreatörer
Microsoft Store kommer att öppnas upp ytterligare för att skapa fler möjligheter för kreatörer och utvecklare. Utvecklare och oberoende programvaruleverantörer ska kunna ta med sina appar oavsett om de är byggda som en Win32, Progressive Web App (PWA), or Universal Windows App (UWP) eller något annat appramverk, vilket skapar en möjlighet att nå och interagera med fler människor. Microsoft lanserar också en förändring vad gäller intäktsdelningspolicyer där utvecklare nu kan ta med sig sin egen affärsmodell till Microsofts butik och behålla 100 procent av intäkterna. Apputvecklare kan fortfarande använda Microsofts tjänster med en konkurrenskraftig intäktsandel på 85/15. Ett öppnare ekosystem gynnar I långa loppet Microsofts kunder.

Snabbare, säkrare och mer anpassad för IT
Windows 11 bygger vidare på den välbekanta grunden som användare är vana vid från Windows 10. Och precis som i Windows 10 är app-kompabilitet mycket viktigt. Därför har Microsoft servicen App Assure som kostnadsfritt hjälper kunder med fler än 150 användare att lösa problem.  Därtill har även Test Base för Microsoft 365 lanserats. Test Base är ett automatiserat programtestverktyg i förhandsversion som kan användas för att testa affärskritiska program. Om testerna visar att appen kan ha problem, kommer App Assure att vara behjälplig.

Säkerhet från chip till moln
Säkerheten har aldrig varit mer viktig. Vi är i det mest komplexa landskapet någonsin säkerhetsmässigt, och behöver vara snabbrörliga allteftersom nya hot uppstår. Speciellt som användarna nu rör sig snabbt över nätverk, enheter och applikationer.  Windows 11 har Zero Trust-teknik och skyddar från chippet till molnet över alla enheter. Viktiga säkerhetsfunktioner som maskinvarubaserad isolering, kryptering och förebyggande av skadlig kod är aktiverat som standard. Det blir också enklare att gå lösenordslöst då stegen för att distribuera Windows Hello för företag har förenklats.

Den nya uppsättningen maskinvarusäkerhetskrav som med kommer med Windows 11 är utformad för att bygga en grund som är starkare och mer motståndskraftig mot attacker. Windows 11 är även utformat för att skydda elever oavsett om de är hemma eller i skolan genom att blockera farligt och olämpligt innehåll.

Windows 11 för PC eller surfplatta
De flesta PCs som köps idag kommer fungera med Windows 11. För den som använder Windows 11 på en surfplatta utan tangentbord har Microsoft förbättrat upplevelsen för pekskärm, skapat mer utrymme mellan ikonerna i aktivitetsfältet, lagt till större touch-ytor och subtila visuella ledtrådar för att göra det enklare att storleksändring och flytta fönster, samt lägga till gester.

Windows 11 kommer att vara tillgängligt på nya datorer och genom en kostnadsfri uppgradering för berättigade Windows 10-datorer inom snar framtid. Om du vill kontrollera om dina nuvarande Windows 10-datorer är berättigade till gratis uppgradering till Windows 11 kan du besöka Windows.com för att  ladda ned appen PC Health Check. Vi arbetar också med våra detaljhandelspartners för att se till att Windows 10-datorer du köper idag är redo för uppgraderingen till Windows 11. Windows 11 kommer att uppdateras årligen med 24 månaders support för Home- eller Pro-utgåvor och 36 månaders stöd för Enterprise and Education-utgåvor.

 

Länkar för mer information

Relaterade inlägg