Den digitala omskolningen som pandemin gav upphov till möjliggjorde Eriks ljusa framtid inom IT

Bild på Sverige och Europa

Covid-19 skakade om den europeiska ekonomin och konsekvenserna återstår än i dag. Så pass mycket att The European Centre for the Development of Vocation Training (Cedefop) förutspår att nästintill sju miljoner arbetstillfällen kommer att ha gått förlorade fram till 2022 på grund av pandemin.

Det visade sig att informations- och kommunikationsbranschen tillhörde de branscher som påverkades minst av pandemin. Enligt en rapport från konsultföretaget Accenture skulle ökade investeringar inom digitalisering och hållbarhet kunna skapa uppemot 5,7 miljoner nya arbetstillfällen runtom i Europa fram till 2030.

På Microsoft insåg vi tidigt att en konsekvens av pandemin var att många skulle behöva ställa om till det digitala. Därför kickade vi redan i juni 2020 i gång våra första utbildningsprogram inom digital omskolning. Det var ett initiativ från oss på Microsoft, LinkedIn och GitHub med målet att förse över 25 miljoner människor runtom i världen med kostnadsfria digitala utbildningsresurser för att skapa nya möjligheter att lyckas i en alltmer digitaliserad arbetsmarknad. På ett år har initiativet stöttat över 220 000 svenskar och 30 miljoner människor världen över att engagera sig för att utveckla sina digitala kompetenser via opportunity.linkedin.com.

Erik Engblom, Anil Agarwal och Torbjörn Norlund
Erik Engblom, Anil Agarwal, Capgeminis VD i Norden, och Torbjörn Norlund, rådgivare på TRS.

Så landade Erik drömjobbet

28-åriga Erik Engblom från Eskilstuna hade en masterexamen i industriell ekonomi och hade precis börjat jobba som civilingenjör när pandemin slog till. På grund av arbetsbrist blev Erik uppsagd från sitt jobb, något som påverkade honom hårt.

Men i stället för att få panik valde Erik att se sin uppsägning som en möjlighet att rannsaka sig själv och läget på arbetsmarknaden. Han insåg att det fanns en hel värld bakom all den data han hade jobbat med som civilingenjör. Med hjälp av rätt verktyg skulle datan kunna omvandlas till så mycket mer.

– Jag funderade över vad kunde jag göra för att positionera mig på bästa sätt på arbetsmarknaden. Då började jag undersöka vilka kunskaper och kompetenser som skulle efterfrågas allra mest efter Covid-19. Det tog inte lång tid för mig att inse att Business Intelligence var den bransch som skulle erbjuda mig bäst jobbmöjligheter, säger Erik Engblom.

På sociala medier hittade Erik en annons för en kurs för Microsoft Power BI – och hoppade på den direkt. Han valde att genomföra Microsofts DA-100 certifiering. Via Trygghetsrådet TRS fick Erik stöd att köpa en datorskärm som krävdes för utbildningarna och kostnaderna för Microsofts certifieringar.

Trygghetsrådet TRS är en kollektivavtalad omställningsorganisation som hjälper människor som är uppsagda eller avslutar en tidsbegränsad anställning till nytt jobb. Allt stöd utgår från de behov som den enskilda individen har. Torbjörn Norlund var Erik Engbloms rådgivare på TRS och han ser Microsofts öppna utbildningar som en mycket bra väg att gå om man vill fördjupa sin digitala kompetens i syfte att vara mer attraktiv på arbetsmarknaden. Man behöver inte heller vara en IT-expert från början – det finns utbildningar som passar alla kunskapsnivåer.

– Jag har haft ett flertal arbetssökande som tagit den vägen med lyckat resultat. Den här typen av utbildningar är mycket gångbara på arbetsmarknaden eftersom de innehåller den allra senaste informationen som gäller på arbetsplatserna idag. Erik hade hittat till utbildningen på egen hand, och vi har därefter stöttat med samtal, visst ekonomiskt stöd till hårdvara, certifieringar och andra kostnader som uppkommer i samband med att söka jobb, säger Torbjörn på TRS.

Kurserna, som var tre till sex månader långa, möjliggjorde för personer som Erik att utbilda sig i Power BI, Azure Cloud, datacenteradministration, bland andra digitala verktyg. Han lärde sig bland annat att importera och ladda upp data på Power BI, producera rapporter samt hantera licensieringsfrågor.

Efter att ha gått klart utbildningen från Microsoft lyckades Erik landa rollen som IT-konsult inom just Business Intelligence på det globala IT-bolaget Capgemini i Göteborg. Väl där fick han användning för allt han lärde sig under utbildning – något som han var nervös inför på förhand.

– Jag var rätt orolig över att det jag lärde mig under utbildningen inte skulle vara tillräckligt omfattande för mig att kunna tillämpa på ett riktigt jobb. Därför kändes det otroligt skönt när jag väl insåg att jag förstod allt som mina kollegor diskuterade redan under vårt första möte. Kurserna hade faktiskt täckt allt, säger Erik Engblom.

Anil Agarwal, Capgeminis VD i Norden, är glad över att kunna välkomna Erik:

– Under förra året ställdes vi alla inför stora utmaningar; samhället förändrades över en natt. Samtidigt har faktiskt efterfrågan på digitaliseringstjänster och projekt aldrig varit högre än nu. Vi kommer att behöva rekrytera 1600 personer under den kommande tiden, bara i Norden. Men det ska förstås vara rätt personer med rätt kompetenser, så vi är jätteglada att Erik har hittat en passande roll och valt att ansluta till vårt team.

En ljusnande framtid

De ekonomiska åtgärder som EU genomför tillsammans med de utbildningsinitiativ som vi och våra partners har utgör viktiga delar av en helhet som möjliggör för kontinentens ekonomiska återhämtning. Faktum är att EU-kommissionen publicerade i juli sin rapport Summer 2021 Economic Forecast som visade att den EU-ländernas ekonomier beräknas återhämta sig fortare än tidigare beräknat, med 4,8 % 2021 och 4,5 % 2022.

Om fem år tror Erik att han fortfarande kommer att jobba som konsult på Capgemini, då med en bredare palett av kunskaper och kompetens.

– Jag tycker verkligen om min nuvarande roll och förhoppningsvis kommer jag att ha lärt mig mycket mer om tekniska lösningar som SQL och molnet eftersom det är den riktning som branschen rör sig mot idag. Jag tror att IT-sektorn fortfarande är i sin linda och branschen kommer att explodera under kommande år. Min framtid ser helt plötsligt väldigt ljus ut, avslutar Erik Engblom.

Relaterade inlägg