Firar 20 år: Nu öppnar ansökan till Årets tech-tjej 2022!

Nu öppnar ansökan till Årets tech-tjej 2022

För 20:e året i rad söker Microsoft kandidater till utmärkelsen Årets tech-tjej. Syftet med utmärkelsen är att lyfta fram kvinnliga förebilder för att inspirera fler tjejer att söka sig till IT- och techbranschen.

Det senaste året har vidare befäst teknikens och digitaliseringens roll i samhället, något som gör att det är viktigare än någonsin att involvera fler perspektiv inom tech-branschen. Statistik från TechSverige visar dock att andelen kvinnor inom IT-branschen legat på ungefär samma nivå de senaste åren, strax under en tredjedel. Jämfört med 2010 har dessutom andelen kvinnor i branschen dalat något.

Det känns bitterljuvt att Årets tech-tjej fyller 20 i år. Det är givetvis tråkigt att vi fortfarande behöver denna plattform för belysa den fortsatt låga andelen kvinnor i vår bransch, men jag är samtidigt glad att vi i 20 års tid har och fortsätter att hylla unga kvinnliga talanger inom IT- och techbranschen genom utmärkelsen”, säger Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige.

Med tanke på hur samhället det senaste året har behövt ställa om än mer till det digitala så är det viktigare än någonsin att lyfta unga kvinnliga tech-talanger och förebilder. Genom utmärkelsen vill vi visa fler unga kvinnor att tech-branschen faktiskt omfattar i princip vartenda segment i vårt samhälle och att de behövs”, säger Therése Treutiger, ansvarig för Microsofts partnerverksamhet i Sverige.

Är du årets tech-tjej?
Vår vinnare bör ha minst ett år kvar av sina studier inom ett tekniskt område, ha ett brinnande intresse och engagemang för tech samt vara en driven och engagerad person. Målet är att vinnaren ska kunna inspirera andra med sin egen resa, för att på så sätt belysa möjligheterna för unga tjejer att göra en karriär inom tech-branschen.

Om du eller någon du känner är den nyfikna och initiativrika tjej som på något sätt har inspirerat till utveckling och nya idéer under studietiden – då är det läge att ansöka eller nominera.

Årets tech-tjej kommer att ha ett givande år som ambassadör för tjejer inom tech-branschen. Ett stort plus i kanten är om du vill driva egna initiativ för att få fler tjejer att välja att satsa på en karriär inom tech. Vi ser gärna att du vill samarbeta med Microsoft kring mångfald, jämställdhet och andra viktiga områden.

Om utmärkelsen
Vinnaren av Årets tech-tjej blir en ambassadör för Microsoft samt förebild för tech-intresserade unga vuxna i hela landet. Hon kommer att bjudas in till spännande evenemang under det kommande året och får även tillgång till ett värdefullt medlemsnätverk bestående av tidigare finalister som nu är verksamma inom branschen.

Årets tech-tjej erbjuds även två mentorskap. Det ena med fokus på ledarskap och management med Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige och det andra med syfte att djupdyka inom teknik med Daniel Akenine, nationell teknikchef för Microsoft Sverige.

Unikt för 20 års-jubileet av Årets tech-tjej är att samtliga tio finalister kommer att tilldelas varsin mentor med gedigen erfarenhet från näringslivet ur Microsofts nätverk. Alla som deltagit under tävlingsdagen får även möjlighet att 25 februari 2022 delta i det inspirerande eventet Finalist Day, där möjlighet ges att nätverka med de andra finalisterna under mer avslappnade former. Under dagen sker flera utvecklande och intressanta sessioner med inbjudna deltagare från Microsofts nätverk av samarbetspartners.

Är du eller någon du känner Årets tech-tjej 2022?

Nominera dig själv eller en vän senast den 15 december 2021.

Relaterade inlägg