Ny rapport: Så kan tekniken hjälpa personalen som måste gå till jobbet

I senaste upplagan av Microsofts Work Trend Index-rapport tittar man närmare på tillvaron hos de medarbetare som måste vara på plats på sina jobb, så som butiksmedarbetare, vårdpersonal och de som jobbar i fabrik. Undersökningen, som har genomförts på global nivå, visar att majoriteten känner sig bortprioriterade och att cheferna måste bli bättre på att såväl kommunicera med sina anställda som främja företagskulturen.

Årets upplaga av Work Trend Index-rapporten fokuserar på ”frontline workers”, det vill säga de personer som måste fysiskt vara på plats på sina jobb. Globalt utgör denna grupp uppemot 80 procent av den globala arbetsstyrkan och närmare nio av tio företag och organisationer har anställda som inte arbetar på kontor. Därför är det inte konstigt att företagen investerar alltmer i digitala verktyg som kan underlätta för anställda som behöver jobbar ute på fältet, på butiksgolvet eller på fabriksgolvet. Sedan mars 2020 har användandet av Teams som plattform ökat med hela 400 procent i denna grupp.

Årets Work Trend Index-rapporten visar bland annat att:

  • Majoriteten, 51 procent, bland dem som inte har en ledarskapsroll känner sig bortprioriterade.
  • 76 procent av personalen som jobbar på plats har en god relation med sina jämlikar men sex av tio anser att företagen behöver prioritera kommunikationen från ledningen och företagskulturen.

Det är tydligt att medarbetarna inte anser att företagskulturen är en prioriterad aspekt på sina arbetsplatser. Samtidigt går det inte att inte främja kulturen utan att satsa på kommunikationsflödet såväl uppåt som nedåt i organisationsledet. Precis som att pandemin var en katalysator för digital transformation för kontorspersonalen så visar rapporten att samma transformation måste ske bland de som faktiskt måste vara på plats på jobbet – i syfte att öka personalens välmående och även produktivitet”, säger Thomas Floberg Thomas Floberg, vice VD och operativ chef på Microsoft Sverige.

Stor optimism kring tekniska lösningar

Rapporten visar också att en majoritet upplever en optimism kring teknik. Hela 63 procent av arbetarna är nämligen positiva till de möjligheter som teknik kan medföra. Dessutom rankas teknik som den tredje viktigaste aspekten som kan hjälpa till att minimera stress i arbetet.

Tack vare insikterna från Work Trend Index-rapporten presenterar Microsoft nu flertalet funktioner och tjänster i Teams och Viva för att underlätta för alla dem som måste jobba på plats i sina arbeten. Viva är Microsofts plattform för medarbetarupplevelse som lanserades i början av 2021.

Nyheter i Teams och Viva

  • Microsoft fördjupar sitt samarbete med Zebra Technologies Corp., ett världsledande företag inom digitala lösningar som skapar både mjukvara och hårdvara så som Android-baserade handdatorer. Nu lanserar man tillsammans Teams Walkie Talkie-appen i Zebras handdatorer – inklusive en dedikerad push-to-talk-knapp. På iOS-enheter kommer knappen att finnas som en digital knapp i Teams Walkie Talkie-appen.
  • Microsoft förstärker Teams-integrationen med Zebra ReflexisTM, som kopplar ihop funktionerna i Reflexis Workforce Management med Shifts-appen som också finns på Teams. Integrationen kommer bland annat kunna effektivisera schemaläggning av arbetspass samt såväl ledighetsansökningar från personalen som godkännande av dessa från ansvariga.
  • Ett schemalagt kösystem för virtuella möten och bokade tider finns nu tillgängligt på Teams. Denna funktion säkerställer uppdateringar i real-tid kring väntetider, missade tider och förseningar, vilket kommer kunna bidra till en ökad transparens och en mer stressfri upplevelse för kunder och patienter.
  • Viva Connections-appen i Microsoft Teams kopplar ihop de anställda med företagskulturen, olika hjälpmedel, nyheter och personalresurser i arbetet. Integrationer med strategiska partners som Workday och Espressive gör det enklare att samla viktig information som lönespecifikationer och HR-resurser i ett och samma ställe.
  • Viva Learning-appen möjliggör för de anställda som jobbar på plats att upptäcka och ta del av utbildningsmaterial direkt från Microsoft Teams.

För att läsa mer, besök Microsofts officiella blogg, Microsoft 365-bloggen och den nya Work Trend Index-rapporten.

För frågor, vänligen kontakta [email protected].

Relaterade inlägg