Space Academy och Microsoft vill locka unga till techbranschen – bjuder in till sportlovskurs i programmering

Under sportlovsveckan i Stockholm bjuder Space Academy och Microsoft in till en bootcamp-kurs i programmering. Tillsammans vill man öppna dörrarna till nästa generationens digitala talanger och adressera IT-sektorns behov av techkompetens. Kursen samlar ungdomar från hela Stockholmsområdet och till skillnad från många andra sportlovsaktiviteter är den helt gratis.

Fler än 70 000 IT- och techkunniga saknas i Sverige redan år 2024 om inte kraftfulla åtgärder vidtas, enligt statistik från techsektorns arbetsgivarorganisation TechSverige. Och samtidigt som ungdomarnas teknikkonsumtion ökar så är förståelsen för den bakomliggande tekniken fortsatt låg. Under sportlovsveckan bjuder därför Space Academy och Microsoft in ungdomar i åldrarna 13–19 år till en kostnadsfri bootcamp-kurs i programmering. Tillsammans vill man väcka ungas intresse för programmering och lägga grunden för exempelvis en framtida praktikplats inom tech.

”Kompetensunderskottet inom IT är redan enormt. För att Sverige ska fortsätta vara en av världens ledande tech-nationer behöver vi inspirera unga inom tech och bredda deltagandet i underrepresenterade grupper. Space Academy vill via starka samarbeten göra digitalt skapande tillgängligt för alla och främja kompetensutveckling som på sikt gynnar nya arbetstillfällen,” säger Nastaran Baleng-Soultani, Co-Founder och Head of Space Academy.

Bootcamp-kursen är det första kodningslägret som arrangeras sedan Space öppnade i november 2021. Den 8 mars deltar Microsoft även på evenemanget You Can Code, en kostnadsfri utbildning för skolklasser som genomförs på Space samt online.

Demokratisering av utbildning inom tech

Under 2022 har Space Academy som målsättning att väcka ett intresse för programmering hos över 2 000 ungdomar, varav hälften är tjejer. Målet är att ha 50 procent kvinnlig representation i de aktiviteter som genomförs under året. Även på Microsoft pågår det ett brett arbete för att såväl demokratisera som höja den digitala kompetensnivån i samhället. Exempelvis har Microsoft Sverige i två decennier delat ut utmärkelsen Årets tech-tjej med syftet att inspirera fler unga kvinnor till att välja en teknikrelaterad karriär.

”Digitaliseringen skapar ett växande behov av ny teknisk kompetens. För att möta behovet behöver vi hjälpas åt och demokratisera tillgången till utbildning inom tech”, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef för moln och AI, Microsoft Sverige. ”Under sportlovsveckan hoppas vi kunna så ett frö hos de deltagande ungdomarna så att vi på sikt förhoppningsvis kommer kunna välkomna nya unga stjärnor till den svenska techbranschen.”

För frågor, vänligen kontakta [email protected].

Relaterade inlägg