Minecraft och Nobels fredscenter lanserar utbildningsinitiativ

Minecraft är ett av världens mest populära spel och låter spelare bygga vad de vill. Tillsammans med Nobels fredscenter lanserar Minecraft: Education Edition nu ett nytt utbildningsinitiativ. Tidigare Nobelpristagare som Dalai Lama och Malala Yousafzai och deras historier introduceras in i Minecraftvärlden i syfte att inspirera fler ungdomar att engagera sig i samhället.

I dag lanseras Active Citizen i Minecraft: Education Edition. Här bjuds elever och ungdomar in från hela världen för att möta fyra tidigare Nobelpristagare och inspireras till att engagera sig – genom såväl stora som små handlingar. Initiativet är ett samarbete mellan Nobels fredscenter, Games for Change och Mojang Studios, skaparna bakom Minecraft, och utvecklingen av spelet har pågått sedan flera månader tillbaka.

Active Citizen startar vid Minecraftvärldens motsvarighet till Nobels fredscenter i Oslo där spelare introduceras först till skaparen av Nobels fredspris, Alfred Nobel. Därefter får man träffa fyra Nobelpristagare och lära sig mer om dem och deras historier som ledde till att de tilldelades Nobelpriset. De pristagare som finns med i Active Citizen är Malala Yousafzai, Wangari Maathai, Dalai Lama och Fridtjof Hansen.

”Hela syftet med Minecraft är att kunna bygga en bättre värld med hjälp av spelets makt. Genom Active Citizen bjuder vi in elever att förverkliga sina visioner om en bättre värld – inte bara i Minecraft utan även i skolan och i övriga samhället. Vi är väldigt glada över att samarbeta med Nobels fredscenter och Games for Change för att såväl inspirera som utbilda genom spel”, säger Allison Matthews, Head of Minecraft Education.

I slutet av spelet uppmuntras spelarna att bygga det de tror kan inspirera fler medborgare att engagera sig i diverse samhällsfrågor. Skapelserna kommer att införlivas i Nobels fredscenter i form av en utställning vid ett senare datum.

”Vi anser att historierna bakom Nobelpristagarna kommer kunna inspirera fler att skapa en bättre värld. Genom spelet Active Citizen vill vi uppmuntra nästa generation att engagera sig i de samhällsfrågor som de brinner för – på en plattform som de är bekväma med. Att bli tilldelad Nobels fredspris är nog omöjligt för de flesta av oss. Men genom att spelarna får ta del av pristagarnas erfarenheter hoppas vi att fler kommer till insikten om att vi har alla ett ansvar för att jobba mot en fredligare värld”, säger Kjersti Fløgstad, Executive Director för Nobels fredscenter.

Active Citizen kommer att finnas tillgängligt på 29 språk för de 35 miljoner Minecraft: Education Edition-spelare i 112 länder runtom i världen. Det är det första samarbetet mellan Nobels Fredscenter och Minecraft: Education Edition och är även första gången Nobels fredspris är en del av ett spelinitiativ av den här storleken.

Det är även möjligt att ta del av läroplaner för ungdomar i åldrarna 8­­-16 som är framtagna av pedagoger på Nobels fredscenter. Dessa finns tillgängliga både i spelet och på Minecrafts webbsida.

För mer information, vänligen kontakta Petra Tell [email protected] eller Ingvill Bryn Rambøl från Nobels fredscenter på [email protected]

Relaterade inlägg