Microsoft presenterar nyheter i senaste uppdateringen av Windows 11

Windows 11 meny

Den snabba övergången till en mer digitaliserad vardag har lett till en dramatisk ökning av säkerhetshot för privatpersoner och företag. Nu släpper Microsoft därför en rad nyheter i sin senaste uppdatering av Windows 11 för att ge användare en mer säker upplevelse. Utöver robusta säkerhetsuppdateringar presenteras även nyheter som ska öka interaktionen mellan människor, öka produktiviteten och inspirera till skapande.

De senaste åren har det skett en kraftig förändring i hur vi lever och inte minst vad vi använder våra datorer till. Den ökade datoranvändningen har gett upphov till ökade cyberhot, med 921 lösenordsattacker som sker varje sekund. Den senaste uppdateringen av Windows 11 innehåller därför exempelvis Defender Antivirus inbyggd i operativsystemet samt Smart App Control3 som möjliggör för tryggare nedladdning av appar.

Våra arbetssätt har förändrats drastiskt de senaste åren och det är fantastiskt roligt att de senaste uppdateringarna i Windows 11 speglar de nya arbetssätten och behov som vuxit fram. Samtidigt kan de som använder sig av Windows 11 känna sig trygga med vetskapen om att Windows 11 är den mest säkra versionen någonsin”, säger Nina Rapp, affärsområdeschef för Modern Work för Microsoft Sverige.

Säkrare upplevelse även på arbetsplatsen

Smart App Control3 kan även tillämpas på arbetsplatsen och finns tillgänglig på enheter med den senaste uppdateringen av Windows 11. Den blockerar icke betrodda program, skriptfiler och skadliga makron från att köras i Windows 11. Som ett resultat av detta kan alla i organisationen använda de verktyg de vill ha och behöver utan att behöva oroa sig.

Den nya Microsoft Defender SmartScreen identifierar när användare fyller i sina Microsoft-kontouppgifter i ett skadligt program eller på en hackad webbplats och varnar dem. Andra nyheter som kommer till arbetsplatsen är den valfria funktionen där en enhets närvarosensor kan kopplas ihop med Windows Hello for Business. Det innebär att enheter som är utrustade med närvarosensorer interagerar med Windows Hello för att logga in användaren när de närmar sig datorn och låser datorn när den går därifrån.

Fler uppdateringar i Windows 11:

Ökat fokus på det viktiga

Med den nya uppdateringen blir Snap-layouter ännu bättre och erbjuder användare möjlighet att fästa flera webbläsarflikar i Microsoft Edge. Dessutom introduceras även ”Fokus” och ”Stör ej”-stunder för att minska distraktioner. När en fokusstund är i gång aktiveras ”Windows Do Not Disturb” som i sin tur avaktiverar notiser från andra appar och webbsidor. Verktyget är även interagerat med klock-appen som håller koll på fokusstunderna och som även påminner om att ta pauser.

Dessutom presenteras nya tillgänglighetsfunktioner, bland annat System Wide live-textning1 för att automatiskt generera textning från ljudinnehåll i Windows 11 och Natural Voices for Narrator1 som speglar det naturliga talet bättre, vilket ger ett mer behagligt ljud som underlättar för läsning.

Skapa, interagera och spela med hjälp av Windows

Videosamtal har under de senaste åren blivit synonymt med datorn. Med nya Windows Studio Effects3 blir video- och ljudsamtal bättre genom bland annat nya kamera- och ljudeffekter. Det görs med hjälp av avancerad AI som bland annat filtrerar bort bakgrundsbrus och automatisk inramning så att kameran följer användaren när de rör på sig.

Nu finns även Clipchamp tillgänglig i Windows. Appen gör videoredigering enkel så att fler kan skapa och innehåller mängder av mallar, effekter och mycket mer.

Ur ett spelperspektiv har bland annat latenstiden förbättrats och via Game Pass inbyggt direkt i Windows 11 via Xbox-appen kan spelare få tillgång till hundratals högkvalitativa PC-spel. För att veta mer om allt nytt som händer när det kommer till spel, klicka här.

För ett år sedan gjordes Microsoft Store på Windows om för att göra den mer öppen och enklare att använda. Nu utökas utbudet ännu mer till att även innefatta Amazon Appstore Preview, vilket öppnar upp för mer 20 000 Android™-appar och spel till Windows 11-enheter som uppfyller de funktionsspecifika hårdvarukraven.

Dessa uppdateringar kommer redan i oktober i år

Förbättringar av Utforskaren, bland annat genom att införa flikar i Utforskaren så att sidorna kan organiseras på samma sätt som i Microsoft Edge. Den nya startsidan i Utforskaren ger även snabb tillgång till favoritfilerna, de senast använda filerna samt ger möjlighet att fästa viktiga filer för snabb och enkel åtkomst.

Foton: I en uppdatering av appen Foton i Windows 11 kommer det att introduceras en ny upplevelse för hantering av foton som ger ett vackert galleri och förenklar bläddring, sökning, hantering och konsumtion av fotosamlingar. Det blir också enkelt bland annat att säkerhetskopiera foton med OneDrive.

– Föreslagna åtgärder vid kopiering: Kopiera telefonnummer, framtida datum och få förslag på åtgärder som att ringa ett samtal med Teams eller Skype eller lägga till en händelse i appen Kalender.

– Dela till fler enheter: Upptäck och dela filer till fler närliggande enheter, inklusive stationära datorer.

 

1Tillgänglig till en början på endast engelska

2Kräver installation från officiella källor

3Endast på enheter med rätt specifikationer

För att läsa mer om Windows 11 2022-uppdateringen, läs det här blogginlägget. Vid fler frågor, vänligen kontakta [email protected].

Relaterade inlägg