Här är vinnarna i Water Challenge 2023

Innovativa idéer för hantering av vattenresurser och hållbara vattenförsörjning från Valys, Enava och AI4Flood vann pris i entreprenörskapstävlingen Water Challenge.  

70% av världens sötvatten används till jordbruk, ofta med höga förluster och låg effektivitet. För att främja smart hantering av vattenresurser och hållbar vattenförsörjning utformades en innovationstävling av Venture Cup Sverige, där tävlingen finansieras och stöds av Microsoft Datacenter Community Development. Samarbetspartners är Gästrike Vatten AB, Gävle Innovation Hub, Sandbacka Science Park, Sandvikens Kommun, Gävle kommun, Högskolan i Gävle, Sandviken Energi AB, Movexum AB, Invest in Skåne, Win Water och Innovation Skåne.

– Teknik kan accelerera samhällets omställning till en mer hållbar framtid. Just därför krävs det öppenhet, samarbete och stöd kring ny teknik och entreprenörer som vill driva utvecklingen framåt. Samtliga vinnare har presenterat innovativa lösningar som främjar både hållbarhet och smarta vattenlösningar. Vi ser fram emot att följa deras fortsatta arbete och hoppas att de kan inspirera fler, säger Yalle Elehu, stabschef för Microsoft Sverige och ansvarig för Microsofts program för sociala entreprenörer.  

Under två prisutdelningar i Malmö och Gävle med totalt 160 000 SEK i prispotten presenterades följande vinnare:  

Årets vinnare i Skåne:

Vinnare: Valys

Om bolaget: Idén grundar sig i vår fluorescensspektroskopiska teknologi för att mäta fina partiklar i vatten. Affärsidén bygger på en patenterad sensorlösning och teknologi som skall tillämpas i vatten- och reningsverk för att optimera delar av deras behandlingsprocesser. En lösning som resulterar i reducerade kostnader, avfall och miljöpåverkan. 

Team: Andrej Krsteski, Sari Alsibai och Kathleen Murph.

Juryns motivering: Teamet gav en trovärdig, faktafylld pitch på ett ömmande problem. Presentationen visar på verifierat marknadsbehov, god kännedom om aktörskartan och väg till marknaden. Deras innovativa lösning behövs för att säkra vattenkvaliteten framöver. Teamets har kompletterande kunskap som gör dom pålitliga hela vägen ut på marknaden.

Pris: 75 000 SEK

Årets vinnare i Gävleborgs län:

Vinnare: Enava

Om bolaget: Digitalisering av vattenresurser, flöden och utsläppskällor för mer effektiv, säker och hållbarhantering av VA (vatten och avlopp).  För att skydda vårt grundvatten, vattendrag och hav. 

Team: Ulrika Munther, Rebecka Jonsson, Magnus Skoglund, Mikael Eriksson, Lars Näsman och Erik Svensson.

Juryns motivering: Juryn har valt att ge priset till ett bolag som skapar en stor förbättring av världens största utmaning. Genom deras innovativa digitala lösningar kommer vi kunna skydda, rena och använda vatten på ett hållbart sätt.

Pris: 75 000 SEK 

 

Vinnare: AI4Flood 

Om bolaget: AI4Flood, använder AI för att förutsäga och simulera kommande kraftiga regn och översvämningar, och torka upp med vattenpumpar. 

Team: Christoffer Andresen, Ahamad Kanaa och Abdulrahman Kanaa. 

Juryns motivering: Juryn är imponerad av idéns innovativa lösningar. Genom att använda AI för att förutsäga tunga regn och översvämningar från satellit- och väderdata, har denna hållbara idé möjliggjort snabb och effektiv varning för samhällen som är i riskzonen. 

Pris: 10 000 SEK 

 

Relaterade inlägg