ChangeX lanserar ytterligare stöd på 445 000 kr för Sweden Community Challenge 

ChangeX, som stöds av en Community Empowerment Fund från Microsoft, tillgängliggör ytterligare finansiellt stöd på 445 000 kr för lokala individer, grupper och föreningar som vill starta samhällsprojekt i Sandviken, Gävle och Staffanstorp.

Sweden Community Challenge, nu inne på sitt tredje år, har delat ut stöd till 36 grupper och föreningar för projekt relaterade till digital kompetens, miljö och hållbarhet.

Sweden Community Challenge syftar till att stödja lokala grupper och föreningar att starta nya eller utveckla redan befintliga initiativ. Grupperna kan välja från en portfölj med beprövade idéer som redan har haft en positiv inverkan i andra samhällen runt om i världen eller starta projekt utifrån egna lokala behov.

Lokala grupper som ansöker om bidrag för att starta något av de projekt som erbjuds kommer att ha 30 dagar på sig att sätta samman ett litet team och utforma en handlingsplan. Efter att ha slutfört dessa steg kommer de att vara berättigade till startbidrag på upp till 55 000 kr. Bidragen kommer att fördelas till kvalificerade sökande enligt först till kvarn-principen.

Hittills har ChangeX, som stöds av Microsoft, finansierat mer än 500 initiativ i lokala samhällen i USA och Europa genom en serie Community Challenges.

Marina Haugdahl fick finansiellt stöd för att starta ett Leksaksbibliotek i Gävle. ”Under våra första fyra månader i gång lockade vi 31 familjer från 16 områden i Gävle, varav 35 procent bor i socialt utsatta områden.”

Microsofts ambition är att, genom sitt partnerskap med ChangeX, hjälpa lokalsamhällen att utvecklas, som en del av ett större mål att etablera en positiv närvaro i de samhällen där de verkar.

”För oss på Microsoft är det viktigt att bidra till en hållbar utveckling i Sverige. Många invånare i Gävleborg och Skåne har gynnats av de projekt som startats genom ChangeX de senaste åren. Nu när vi går in på vårt tredje år av initiativet ser jag verkligen fram emot att möta en ny grupp av människor som skapar positiva samhällsförändringar genom dessa projekt,” säger Yalle Elehu, stabschef för Microsoft Sverige och ansvarig för hållbarhet och entreprenörskap.

Om ChangeX

ChangeX är en plattform för samhällsengagemang som levererar finansiering och resurser direkt till människor som vill leda projekt som gör skillnad i sina lokala områden.

ChangeX grundades 2015. ChangeX samarbetar med sociala innovatörer för att utveckla beprövade lösningar till miljömässiga, ekonomiska och sociala problem. Organisationen samarbetar med företag och stiftelser för att stödja lokalsamhällen med den nödvändiga finansieringen. Dess finansieringspartners inkluderar bland annat Microsoft, Accenture, LEGO Foundation och Amazon Web Services.

ChangeX är en internationell ideell organisation med huvudkontor i Dublin, Irland, med teams baserade över hela Europa och USA. www.changex.org

Kontakt: 

Susie Monyo | [email protected]

Niamh McKenna | [email protected]

Microsoft Sverige | [email protected]

På bilden: projektgruppen för Solängskolans skolträdgård i Gävle som fått stöd av Sweden Community Challenge. Trädgårdarna ger skolmiljön en ökad mångfald av ätbara livsmedel som också gynnar pollinatörer och nyttodjur. 

Relaterade inlägg