Saga Olausson är Årets tech-tjej 2023

Saga Olausson från Landvetter är vinnare av utmärkelsen Årets tech-tjej 2023. Priset har delats ut av Microsoft Sverige i två decennier med syfte att inspirera fler tjejer och unga kvinnor att välja en utbildning och karriär inom tech.

Det blev Saga Olausson som under onsdagskvällen fick motta utmärkelsen Årets tech-tjej av Microsofts vd Tomas Frimmel. Själva prisceremonin ägde rum i samband med galan Universum Awards i Stockholm. Saga studerar vid Chalmers tekniska högskola och läser civilingenjör i industriell ekonomi. 

”Jag är så otroligt glad och tacksam över att få ta emot den här fina utmärkelsen. För mig är teknik ett sätt att kunna vara kreativ på och jag vill med min titel Årets tech-tjej 2023 visa hur brett och roligt ämnet faktiskt är. Jag ser verkligen fram emot att få arbeta vidare med att inspirera andra och är glad över att få göra det tillsammans med Microsoft”, säger Saga Olausson, Årets tech-tjej 2023.

Vi har delat ut den här utmärkelsen i över tjugo års tid och ser med glädje på det stora deltagarantal vi årligen lockar. Det här är en av våra hjärtefrågor och vi kommer fortsätta jobba hårt för att främja fler perspektiv inom tech så länge det behövs. Saga är en person med stort driv och innovativa idéer och vi ser fram emot att följa henne som ambassadör för Årets tech-tjej under det kommande året”, säger Therése Treutiger, huvudansvarig för utmärkelsen Årets tech-tjej på Microsoft Sverige.

Kvinnliga förebilder saknas inom tech
Europa står inför en stor kompetensbrist spår managementföretaget McKinsey & Co, där närmare fyra miljoner medarbetare med techkompetens beräknas saknas redan år 2027. Något som skulle kunna undvikas om antalet kvinnor inom tech fördubblades. Sverige sticker inte ut när man tittar på statistiken. I dag är knappt en tredjedel av dem som jobbar inom techbranschen kvinnor. Den skeva könsfördelningen blir tydligare bland landets gymnasieelever. Enligt arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen var endast 18,3 procent av dem som sökte till teknikprogrammet på gymnasiet under läsår 2021/2022 tjejer. I en riksomfattande undersökning som Tietoevry nyligen genomfört framkommer det att endast 9% har en kvinnlig förebild inom tech.

”Techbranschen måste bli bättre på att attrahera unga kvinnor. Att lyfta fram kvinnliga förebilder är en viktig del i det arbetet, och dessutom ett avgörande steg mot en mer inkluderande bransch som speglar hela samhället. Genom Årets tech-tjej vill vi på Microsoft hylla talangfulla unga kvinnor som kan inspirera andra att söka sig till en karriär inom tech, och visa branschen vilka nya möjligheter vi kan skapa om vi inkluderar fler.”, säger Tomas Frimmel, vd för Microsoft Sverige.

Saga Olausson har utsetts till Årets tech-tjej 2023 med följande motivering:
Årets vinnare har trots sin unga ålder redan etablerat sig som inspiratör och förebild för den yngre generationen. Hon har ett driv och engagemang utan motstycke och hennes kreativitet når inga gränser. Det här är en ung kvinna som skapar förändring och får saker att hända. Det är med stor glädje som vi utser Saga Neera Olausson till Årets tech-tjej 2023. Vi ser med förväntan fram emot att följa henne när hon breddar vägen för fler tech-tjejer under året.  

Relaterade inlägg