Nya vägar in i den svenska techbranschen löser kompetensbristen

Prognoser från TechSverige pekar på att det kommer saknas minst 70 000 yrkesverksamma i den svenska techbranschen de kommande åren. Samtidigt ökar efterfrågan av techkompetens där exempelvis behovet inom cybersäkerhet har ökat med 18 procent det senaste året. Av den anledningen har Microsoft Sverige initierat samarbetsprojekt med ReDI School och msemploy. Två organisationer som tänker innovativt kring att utbilda och rekrytera personer som vill göra karriär inom IT och tech.

Sveriges digitaliseringsresa är hotad och anledningen till det är delvis ett kompetensproblem. Men kompetens finns, den tas bara inte tillvara på. Det menar Thomas Floberg, vice VD och operativ chef för Microsoft Sverige.

”Sverige är fullt av talanger. För att lösa kompetensbristen behöver vi tänka nytt. Just därför har vi krokat arm med ReDI School i Malmö och msemploy. Det är två organisationer som framgångsrikt har bevisat hur man hittar, formar och slussar studenter direkt in i arbetslivet, vilket gör dem till en naturlig samarbetspartner för oss”, säger Thomas Floberg.

Msemploy: ”Att bli parkeringsvakt var inget jag drömde om”

Msemploy är ett företag som utmanar traditionell bemanning och rekrytering som svar på den kompetensbrist Sverige står inför. De utbildar ambitiösa och motiverade talanger och stöttar dem i vidare kontakt med näringslivet.

Moheymen Khafaja är en av msemploys alla studenter. Han lämnade Malmö för kärlekens skull. Flytten gick till Stockholm och i sin nya hemstad började jakten på ett jobb. Han ville in i techbranschen, men det jobb han fick var som parkeringsvakt med nattskift.

”Att bli parkeringsvakt var inget jag drömde om. När jag jobbade nattskift satt jag bredvid kollegan som körde och sökte IT-utbildningar och jobb via mobilen. Det var då jag upptäckte msemploy. Det jag gillade var upplägget med praktiskt inriktade, kostnadsfria utbildningar och direktkontakt med företag”, säger Moheymen.

Efter avslutad utbildning fick Moheymen snabbt arbete som IT-tekniker hos DSolutions där han hjälper företagskunder med IT-relaterade problem. Efter bara nio månader på sitt nya jobb blev Moheymen utsedd till Årets IT-medarbetare.

”Utbildningen varade i sex veckor med kurser inom bland annat värdeskapande, service och Microsoft 365. Jag gick ut i maj och fick sedan anställning på ett techföretag 1 juni samma år. En mäktig känsla. Efter nio månader blev jag utsedd till Årets IT-medarbetare. Det känns verkligen jättebra allting”, säger Moheymen.

Moheymen Khafaja på DSolutions kontor i Stockholm

ReDI School: ”Jag blev inte kallad till några intervjuer”

ReDI School är en icke-vinstdrivande organisation mitt i centrum för Malmös start-up- och techscen. En skola som genom kostnadsfria utbildningsprogram inom tech framför allt stöttar kvinnor med invandrar- och flyktingbakgrund till digital kompetens och ett professionellt nätverk i Sverige.

Regiane Alves da Silva kommer ursprungligen från Brasilien. Hon flyttade till Sverige efter nästan 10 år i Dublin och efter att ha avslutat sina studier i informationsteknologi. Regiane bosatte sig i Lund med sin man och började leta jobb inom IT och tech. Hon stötte dock snabbt på hinder då hon inte pratade svenska.

”De flesta platsannonserna hade svenska som ett språkkrav och jag blev inte kallad till några intervjuer. Men så en dag fick jag tips om att söka till ReDI School i Malmö. Jag blev glad när jag såg att de erbjöd kurser inom cybersäkerhet. Så jag sökte direkt och kom in”, säger Regiane Alves Da Silva.

Möjligheten att få certifiera sig i Microsoftvärlden visade sig var värdefull även för Regiane då det öppnade dörren för henne till en praktikplats på Telia.

”Via ReDI tog jag min certifiering inom Cybersecurity Administrator och fick sen en praktikplats på Telia i Malmö för att jobba med Risk Security. Utbildningen, certifikaten och möjligheten till praktik har fyllt mig med självkänsla. Jag har fått mer erfarenhet och fler kontakter. Nu kommer jag till intervjuerna och det känns väldigt bra”, säger Regiane.

Framgångshistorier som kan inspirera fler  

Microsofts pågående samarbeten med msemploy och ReDI School är en del av en långsiktig utbildningssatsning som även bevisar värdet av individuella framgångar.

”Vi hoppas att både Regianes och Moheymens framgångshistorier både ska inspirera arbetsgivare och locka fram fler talanger. Det ReDI School och msemploy erbjuder den svenska techbranschen är unikt. Inte nog med att de kan bidra till att fylla kompetensgapet som finns, de bidrar också till att förbättra mångfalden och jämställdheten,” avslutar Thomas Floberg.

Relaterade inlägg