Microsoft söker Årets tech-tjej 2024


Microsoft Sverige söker nu kandidater till Årets tech-tjej 2024. Utmärkelsen har delats ut i över två decennier med syftet att lyfta fram kvinnliga förbilder för att få fler att söka sig till techbranschen.

Idag utgör kvinnor endast 30 procent av techbranschen, det visar siffror från branchorganisationen TechSverige. För att få fler kvinnor att söka sig till branschen utser Microsoft Sverige varje år Årets tech-tjej. Ansökan för 2024 är nu öppen.

”Techbranschen växer sig allt större, inte minst vad gäller utvecklingen av AI, och vi är i ett stort behov av fler kvinnor i branschen. Årets tech-tjej är ett fantastiskt tillfälle för oss att lyfta fram unga inspirerande kvinnor och ge dem en plattform att dela med sig av sina historier för att i sin tur kunna inspirera fler att utbilda sig inom IT och tech”, säger Therése Treutiger, ansvarig för Microsofts partnerverksamhet i Sverige samt huvudansvarig för Åres tech-tjej.

Kriterier för att ansöka
För att ansöka till Årets tech-tjej krävs att kandidaten har minst ett år kvar av sina studier inom ett tekniskt område, hon behöver ha ett brinnande intresse och engagemang för tech samt vara en driven och engagerad person. Microsoft söker någon som kan inspirera andra med sin resa, för att på så sätt belysa möjligheterna för unga tjejer att göra karriär inom techbranschen.

Årets tech-tjej kommer ha ett givande år som ambassadör för Microsoft Sverige. Microsoft ser gärna att hon vill samarbeta när det kommer till ämnen som rör mångfald, jämställdhet, innovation och andra viktiga områden. Dessutom blir vinnaren en förebild för unga med intresse för tech i hela landet.

Det finns både möjlighet att ansöka för egen del eller att nominera någon annan som på något sätt har inspirerat till utveckling och nya idéer under studietiden.
Ansökan och nominering hittas här.


Om utmärkelsen

Vinnaren av Årets tech-tjej kommer att få delta på spännande evenemang som Microsoftrepresentant under året. Som en del av vinsten kommer hon att få driva ett valfritt initiativ som syftar till att inspirera en yngre målgrupp att satsa på en karriär inom tech. Microsoft Sverige kommer att erbjuda stöd samt ett gediget kontaktnät för att kunna realisera vinnarens initiativ.

Årets tech-tjej erbjuds två mentorskap. Det ena med fokus på ledarskap och management med Therése Treutiger, ansvarig för Microsoft Sveriges verksamhet inom partner, startup och innovation, och det andra med syfte att djupdyka inom teknik med Daniel Akenine, nationell teknikchef för Microsoft Sverige.

Samtliga topp tio-finalister kommer även att tilldelas varsin mentor ut Microsofts gedigna nätverk. Finalisterna får dessutom tillgång till ett värdefullt nätverk bestående av tidigare finalister som nu är verksamma i branschen.

Så ser processen ut
I slutet av februari kommer tio finalister att bjudas in till Microsoft Sveriges kontor i Stockholm för en presentations- och bedömningsrunda. I anslutning till detta kommer finalisterna även att få en chans att nätverka samt delta på workshops, bland andra aktiviteter. Årets tech-tjej 2024 kommer att därefter koras under Universum Awards i mars.

Är du eller någon du känner Årets tech-tjej 2024?
Skicka in ansökan här. Sista anmälningsdag är 9 februari.

Relaterade inlägg