Ostanite produktivni dok radite na daljinu sa Microsoft Teams

Helping small and medium-sized businesses work remotely with Teams

Kako premestiti desetine hiljada zaposlenih na poslovanje na daljinu preko noći? Zbog pandemije virusa COVID-19, to je u Microsoftu bilo veliko pitanje prošle nedelje. A potom smo, prošle srede, upravo to i uradili – poslali smo e-mail u kojem smo oko 50.000 Microsoft zaposlenih u okruženju Sijetla zamolili da rade od kuće ako mogu. Već smo bili ozbiljni korisnici Teams-a, ali u našim prvim danima rada na daljinu njegova upotreba od strane Microsoft zaposlenih u Sjedinjenim Državama znatno je porasla. Do kraja dana u četvrtak, razgovor je porastao za 50 odsto, a sastanci za 37 odsto. I među korisnicima vidimo povećanu upotrebu, jer se radnici širom sveta prilagođavaju isključivo online sastancima, razgovorima i saradnji. Želimo da pomognemo svima da se izbore sa ovim izazovom. Kao tim koji stoji iza Teams-a, proveli smo dosta vremena učeći o najboljim načinima da rad od kuće učinimo produktivnim i zdravim. Zbog toga želim da podelim neke korisne savete. 

Kratka napomena pre nego što nastavimo: Ovi saveti su deo našeg neprekidnog napora da pomognemo svima da ostanu povezani i produktivni u ovom izazovnom vremenu. Prošle nedelje sam podelio kako pojedinci i organizacije mogu besplatno da dobiju Teams, zajedno sa našim sveobuhvatnim planom za nesmetano odvijanje usluga tokom ove krize. Takođe smo delili neverovatne priče kupaca i zaposlenih širom sveta, uključujući nastavnike i studente u Hong Kongu koji koriste tehnologiju za neverovatne inovacije u e-učenju i korisnike u Kini i njenom susedstvu koji su pronašli i pametne načine kako da posao nastavi da se pokreće.  Naši kupci takođe traže i smernice o prelasku na rad na daljinu, zbog čega ćemo na ovom blogu nastaviti da pružamo savete, informacije i inspirativne  korisničke priče tokom trajanja pandemije. 

Početak 

Kako počinjete da se orijentišete na rad na daljinu, nekoliko ključnih navika pozicioniraće vas za uspeh. 

Podesite svoj radni prostor 

Ako nemate kućnu kancelariju, ne brinite. I dalje možete produktivno raditi od kuće. U stvari, Teams smo dizajnirali kao virtuelnu kancelariju koju možete povesti sa sobom bilo gde da odete. Iako kod kuće možda nemate štampač, fizičke datoteke ili stoni telefon, možete podići dokumente direktno u Teams, osigurati datoteke tako da im samo određeni ljudi mogu pristupiti i brzo se povezivati na pozive i sastanke. Pored toga, važno je imati namenski kućni radni prostor, gde možete biti produktivni i signalizirati da ste u režimu ne ometanja rada. Prostor za doručak, miran ugao spavaće sobe, neiskorišćen sto za igru u sobi za rekreaciju – bilo koji prostor pogodan za fokusiranje može poslužiti kao radni prostor. I ne brinite ako tokom dana prostor postane neuredan, uvek možete koristiti background blur tokom video sastanaka, tako da se vaši članovi tima mogu fokusirati samo na vas. 

Komunicirajte, komunicirajte, komunicirajte 

Iako mnogi od nas bar delimično rade od kuće, još uvek se oslanjamo na ritmove i osnovne sate koji su izgrađeni oko našeg fizičkog prisustva u kancelariji. Kada radite od kuće, dnevni ritam se može promeniti. Ovo se posebno odnosi na one koji nastoje da naprave ravnotežu između posla i brige o deci. Jasno komunicirajte svoje radno vreme saradnicima, kako bi oni znali kada da vas kontaktiraju. Takođe možete postaviti i status message na Teams-u, kako biste proaktivno podelili informaciju. 

Neka vam bude pređe u naviku da svojim saradnicima nudite česte izveštaje o napretku. Kompanije koje u potpunosti rade na daljinu imaju tendenciju da naglašavaju dokumentovanje, jer je to ključni način da ostanete povezani kada radite odvojeno. Preporučujemo objavljivanje ažuriranja, uvida i korisnih resursa koje ste otkrili na Teams kanalima, tako da vaši saradnici mogu ostati u toku sa onim što planirate. Kasnije mogu pretraživati kanal za ideje ili sadržaj, kada im je to potrebno. 

Održavajte zdrave granice 

Bez uobičajenih detalja radnog dana – na primer, šetnja za ručak ili put do i sa posla – isključivanje može biti izazov. Radnici na daljinu ponekad sebe zateknu kako rade dugo bez pauze za vežbanje, druženje ili pravi obrok. To će brzo dovesti do stresa i izgaranja. Zapamtite: vaše zdravlje dolazi na prvo mesto. Napravite vreme za jelo, pijte puno vode i podsetite sebe da mentalno „izađete sa posla“ na kraju radnog dana na daljinu. Ovakva ponašanja neće vas samo održavati zdravim, već će vam dugoročno pomoći da budete produktivniji. 

Vođenje efikasnih sastanaka 

Prihvatite online sastanke 

U nedostatku fizičke konferencijske sale, okupljanje svih može delovati kao najveći izazov rada na daljinu. Dok premeštate sastanke na Teams, osigurajte da svi sastanci imaju virtuelnu opciju „pridruživanja“ da biste stvorili online salu za konferencije. Takođe, predlažemo da svi učesnici uključe video, ukoliko se osećaju komforno sa tom opcijom. Interakcija licem u lice znači dosta u pomaganju svima da se osete povezano. Teams ima širok izbor sertifikovanih kamera, kao i uređaje poput slušalica i zvučnika kako biste bili sigurni da vi i vaši saradnici uvek mogu jasno da komuniciraju. 

Budite pažljivi i inkluzivni 

Prelaskom na online sastanke mogu se ukloniti neki vizuelni signali na koje se oslanjamo da bismo videli imaju li kolege nešto da kaže na sastanku. Prenatrpani konferencijski pozivi mogu otežati ljudima da podele svoje mišljenje. Organizator sastanka treba često da pravi pauzu da pozove na postavljanje pitanja i podseti prisutne da takođe mogu da koriste meeting chat prozor za razmenu mišljenja. 

Snimajte svoje sastanke 

Kako bi nadoknadili nedostatak vremena za lično sastanke, neki radnici na daljinu zakazuju dodatne sastanke kako bi ostali povezani sa klijentima, partnerima i kolegama. Teško je izbeći dvostruko zakazivanje online sastanaka. Ako vam to organizacija dozvoljava, snimajte Teams sastanke, tako da svi saradnici mogu kasnije da nadoknade propušteno. Ako sami ne možete da prisustvujete sastanku, podsetite organizatora da snima u vašem odsustvu. Automatski generisani transkript takođe je super koristan kada pokušavate da zapamtite informacije sa sastanka kojem ste prisustvovali. Želite da saznate više o Teams sastancima? Naučite više ovde. 

Ostanite povezani 

Nadoknadite razgovor u hodniku koji vam nedostaje  

Mnogim radnicima na daljinu najviše nedostaju opuštena kancelarijska ćaskanja. Takvi razgovori nas ne samo održavaju povezanim, već često predstavljaju uvid u važne informacije koje ne bismo drugačije dobili. Pokažite inicijativu u nastojanju da stupite u kontakt sa kolegamaBudite dobronamjerni u vezi sa uspostavljanjem veze i povezivanju sa kolegama. Zamislite chat poruke kao opuštene razgovore uživo u hodniku i stavite sebi podsetnik da se redovno povezujete sa ljudima. Emojis, GIF-ovi i stikeri su zabavan način da ćaskanje bude zabavno i lako.  

Ujedinite tim 

Ako radite na daljinu, možete se osećati izolovano. Kao lider, važno je da stvorite mogućnost da se celokupni tim i virtualno okupi. Održavajte redovne sastanke ili timske ručkove, samo ih napravite online. Koristite Teams kanal „General“ za diskusije koje bi mogle biti zanimljive svima. Za veće brainstorminge možete koristiti Microsoft Whiteboard aplikaciju, koja pruža neograničeno digitalno platno za razmenu ideja direktno u Teams-u. Takođe predlažemo da vođe timova skinu Crisis Communication Power app. Možete da koristite ovu prilagodljivu aplikaciju da informišete sebe i svoj tim o svemu što trebaju da znaju tokom ove pandemije. 

Zabavljajte se! 

Uz sve promene koje dolaze prelaskom na rad na daljinu, važno je podsticati i održavati moral tima. Mnogo stvari možete učiniti na Teams-u kako bi se ljudi osećali pozitivno i angažovano. Delite vesti i priče u svom timskom ćaskanju ili održavajte foto konkurs. Jedan od naših edu-korisnika u Kini, organizovao je kuvarski izazov za svoje studente, koji se pokazao naročito popularnim. 

Razumljivo je da svaki pojedinac i tim rade drugačije. Nadamo se da saveti našeg tima pomažu da ostanete produktivni i povezani dok se prilagođavate novom načinu rada. I zapamtite, već danas možete početi besplatno da koristite Teams tako što ćete se ulogovati ili prijaviti. 

Budite spremni za rad na daljinu! Skinite naš spisak za rad na daljinu i podelite ga sa kolegama. 

Spisak za rad na daljinu: 

  • Postavite svoj radni prostor 
  • Komunicirajte često 
  • Održavajte zdrave granice 
  • Prihvatite online sastanke 
  • Budite pažljivi i inkluzivni 
  • Snimajte svoje sastanke 
  • Nadoknadite kancelarijska ćaskanja koja vam nedostaju 
  • Ujedinite tim 
  • Zabavljajte se! 

Source: Staying productive while working remotely with Microsoft Teams

Tags:

Related Posts