Naredimo učenje na daljavo učinkovito in privlačno z viri Microsoft Education

Education / Remote Learning

V tednih, odkar je virus COVID-19 prvič prizadel Kitajsko, so naše regijske stranke s področja izobraževanja naredile izjemne stvari, da bi se učenci lahko še naprej učili, ko prehajajo na učenje na daljavo. Od inovacij pri e-učenju do ohranjanja dobre volje učencev s fotografskimi in kuharskimi izzivi so učitelji in učenci med težkimi časi pokazali izjemno vztrajnost.

Sedaj, ko države po svetu izvajajo ukrepe za omejevanje virusa, mnoge šole in univerze selijo pouk na splet. Toda poučevanje in učenje od doma predstavljata za večino učencev in učiteljev veliko spremembo. Kako preveriti, da so učenci zagnani in napredujejo brez fizične učilnice? Kako ostanejo povezani učitelji in akademski zbor?

Želimo olajšati ta prehod, zato smo vprašali izkušene spletne učitelje, vključno z učitelji iz mreže Catholic Edication Western Australia (CEWE) in šole O’Dea High School tukaj v Seattlu, da z nami izmenjajo nasvete, ki so jih zbrali skozi leta poučevanja na daljavo.

A želimo narediti še več. Microsoft Teams je izobraževalnim ustanovam na voljo brezplačno prek ponudbe Office 365 A1. Ta s storitvijo Teams nudi popolnoma brezplačno in prilagodljivo središče za skupinsko delo v razredu, ki vključuje tako video sestanke, spletne različice aplikacij Office 365 kot tudi orodja za zagotavljanje skladnosti in zaščito informacij.

Selitev v virtualno učilnico

Ko se šole selijo v okolje za učenje na daljavo, lahko storitev Teams zagotovi spletno učilnico, ki v eni platformi, dostopni na mobilni napravi, tablici, računalniku ali v spletnem brskalniku združuje virtualne, ena-na-ena povezave, naloge, datoteke in pogovore.

Da bi ta postopek kar najbolj poenostavili, smo ustvarili vodič z najboljšimi praksami za vodje šol in IT-oddelke, s katerim je mogoče hitro začeti z delom v storitvi Teams in omogočiti, da lahko učenci in zaposleni začnejo komunicirati na daljavo. Ko je storitev Teams vzpostavljena, imajo učitelji in drugi zaposleni v enem središču možnost ustvarjanja svojih lastnih učilnic v Teamsih, dodajanja izbranih učencev, izmenjevanja lekcij, določanja nalog, virtualnega sodelovanja v realnem času, izvajanja ocenjevanj in nudenja personaliziranih povratnih informacij.

Tukaj je nekaj nasvetov izkušenih učiteljev za lažji začetek:

 • Izvajajte interaktivne razprave s svojim razredom prek izmenjave svojega zaslona pri predstavitvi lekcij. Spodbujajte učence, da sprašujejo prek funkcije za klepet.
 • Prikažete lahko film s posredovanjem svojega sistemskega zvoka znotraj sestanka.
 • Med poučevanjem moderirajte razprave v razredu tako, da utišate učence, jim date predstavitveno nalogo ali jih, če je treba, odstranite iz sestanka. Snemajte pouk, da si lahko učenci ogledajo posnetek, ko imajo čas.
 • Snemajte vse lekcije, če se nekateri učenci ne morejo pridružiti v živo.
 • Pri nalogah lahko preprosto ustvarite in ocenite vprašalnike v storitvi Teams z uporabo obrazcev Microsoft Forms.
 • Sporočite učencem govorilne ure in kdaj se lahko obrnejo na vas z vprašanji.
 • Spodbujajte učence k uporabi bralnika Immersive Reader v storitvi Teams, ki jim pomaga prebrati sporočila, razumeti obvestila o nalogah ter jim tako omogoči sledenje in sodelovanje pri pouku.
 • Ustvarite zabavni kanal. Organizirajte virtualni znanstveni sejem ali skupino za branje poezije. To bo navdušilo učence vseh starosti.

Dobite podporo in izobraževanja za učitelje in zaposlene

Učitelje želimo podpreti s praktičnimi vodiči, strokovnim razvojem in koristnimi informacijami, s katerimi bodo sami in njihovi učenci lahko ostali motivirani in vključeni. Za učitelje smo ustvarili serijo spletnih seminarjev na zahtevo za začetek dela v storitvi Teams. Prav tako so v središču Microsoft Educator Center na voljo novi viri, ki pomagajo učiteljem začeti. Vabimo vas tudi, da se pridružite naši novi skupnosti Remote Learning Community, kjer učitelji po svetu, ki vzpostavljajo programe za učenje na daljavo, izmenjujejo najboljše prakse, naša skupina Microsoft Education pa odgovarja na vprašanja v realnem času.

Pomagajte učencem, da ostanejo vključeni

Ohranjanje vključenosti učencev in pozornega učenja je lahko izziv, posebej pri tistih, ki so začeli prvič uporabljati učenje na daljavo. Učitelji in starši potrebujejo podporo, da bi to delovalo. Da bi učiteljem in skrbnikom pomagali pri podpori njihovih otrok, smo ustvarili vodič Remote Learning Guide za učence in učitelje. Učiteljem lahko orodja, kot so Flipgrid, Skype in the Classroom in Minecraft: Education Edition, prav tako pomagajo popestriti dan, zagotoviti učencem nove načine za komuniciranje in predstaviti učenje na nove načine.

Tukaj je prav tako par nasvetov, ki smo jih slišali od učiteljev, ki so pomagali ustvariti zdrava in učinkovita učna okolja, ki omogočajo razcvet učencev v virtualnih okoliščinah:

 • Ostanite zdravi in polni energije. Učenje od doma je lahko nova izkušnja za učence. Spodbujajte jih, da si med učenjem vzamejo odmore za razgibavanje, pitje ali da se odklopijo.
 • Ostanite zbrani. Najdejo naj tih kotiček, kjer se lahko posvetijo učenju s kar najmanj motenj.
 • Ostanite povezani. Šola je pomembna z družabnega vidika. Za učence je lahko težko, ko ne morejo v živo videti prijateljev. Pomagajte jim pri prilagajanju tako, da jih spodbudite k načrtovanju virtualnih sestankov ob malici s sošolci. Če so bolni ali se ne morejo pridružiti razredu zaradi drugih obveznosti, jih opomnite, da spremenijo svoj status ali nastavijo sporočilo o statusu, da s tem obvestijo tudi svoje sošolce.
 • Motivirajte svoj razred. Uporabite storitev Teams pri spodbujanju veselih izzivov prek tedna z odprtjem kanala za zabavne dejavnosti. Na primer, organizirajte kuharska tekmovanja, učenci pa naj v kanalu delijo svoje stvaritve. Pohvalite učence s pošiljanjem pohval v kanalu in navdušite dodatne učence za sodelovanje.
 • Oživite lekcije. Naredite lekcije interaktivne z vklopom table Whiteboard v storitvi Teams. Učenci naj na tabli rešujejo matematične probleme ali prikažejo svoje umetniške spretnosti – tako kot bi v fizični učilnici.
 • Povežite se z učenci individualno. Brez osebnega stika je težko oceniti, kako gre učencem, zato je individualno povezovanje zelo pomembno. Učence lahko podpirate v pogovorih ena-na-ena, s čimer ustvarite varen prostor, kjer lahko postavljajo vprašanja in dobijo dodatno pomoč, ki jo potrebujejo.

Kliknite za več informacij o učenju na daljavo

Tags:

Related Posts