Zagotavljanje informacij in odpravljanje ozkih grl s CDC-jevim botom za ocenjevanje znakov okužbe COVID-19

Delivering information

Hadas Bitran, vodja skupine pri Microsoftu Izrael, in Jean Gabarra, generalni direktor za zdravstveno umetno inteligenco pri Microsoftu

V krizi, kot je pandemija virusa COVID-19, ni pomembno zgolj zagotavljanje zdravstvene obravnave, temveč tudi informacij, ki pomagajo ljudem pri odločanju in preprečujejo preobremenitev zdravstvenih sistemov.

Microsoft pomaga pri tem izzivu organizacijam, ki so v prvih vrstah odziva na virus COVID-19 in ki izvajajo preglede bolnikov za potencialno okužbo in obravnavo, z nudenjem storitve Healthcare Bot, ki temelji na platformi Microsoft Azure.

Agencija Centers for Disease Control and Prevention (CDC) iz ZDA je na primer pravkar objavila bota za ocenjevanje znakov okužbe z virusom COVID-19, ki lahko hitro oceni simptome in dejavnike tveganja pri ljudeh, ki so zaskrbljeni zaradi okužbe, ponudi informacije in predlaga naslednje korake, kot je vzpostavitev stika s ponudnikom zdravstvenih storitev ali – pri tistih, ki ne potrebujejo osebne zdravstvene oskrbe – varno upravljanje z boleznijo doma.

Bot, ki uporablja Microsoftovo storitev Healthcare Bot, bo v začetku na voljo na spletni strani CDC-ja.

Organizacije za javno zdravje, bolnišnice in drugi, ki so v prvih vrstah odziva na virus COVID-19, morajo biti sposobni odzivati se na poizvedbe, nuditi javnosti najnovejše informacije o izbruhu, slediti izpostavljenosti, hitro izvajati triažo pri novih primerih ter voditi naslednje korake. Mnogi so izrazili veliko zaskrbljenost zaradi velikanske obremenitve virov, kot so urgentna in reševalna oskrba ter zdravstvena nega, ki jo povzroča virus COVID-19.

Ozko grlo, ki grozi, da bo preobremenilo zdravstvene sisteme, ki se soočajo s krizo, je zlasti potreba po pregledovanju bolnikov z različnimi, gripi podobnimi simptomi, da bi ugotovili, kdo je izpostavljen dovolj visokim dejavnikom tveganja, da potrebuje dostop do omejenih zdravstvenih virov, in kdo bi lahko varneje poskrbel zase doma.

Microsoftova storitev Healthcare Bot je ena izmed rešitev, ki uporablja umetno inteligenco (UI), da pomaga CDC-ju in drugim organizacijam v prvih vrstah, da se lahko odzovejo na poizvedbe in razbremenijo zdravnike, medicinske sestre, administratorje in druge zdravstvene strokovnjake, ki lahko tako nudijo kritično obravnavo tistim, ki jo potrebujejo.

Storitev Healthcare Bot je prilagodljiva storitev v javnem oblaku Azure, ki organizacijam omogoča hiter razvoj in uvedbo botov, ki jih poganja umetna inteligenca, na spletnih straneh ali v aplikacijah, ki nudijo bolnikom ali splošni javnosti personaliziran dostop do z zdravjem povezanih informacij prek izkušnje naravnega pogovora. Storitev je mogoče preprosto prilagoditi lastnim scenarijem in protokolom vsake organizacije.

Da bi strankam pomagal do hitre uvedbe lastnih botov COVID-19, je Microsoft predstavil nabor predlog za odziv na COVID-19, ki jih lahko uporabijo in prilagodijo:

  • Ocena tveganja za COVID-19 na temelju smernic CDC-ja
  • Klinična triaža za COVID-19 na temelju protokolov CDC-ja
  • Najpogostejši pogovori na pogosto zastavljena vprašanja o virusu COVID-19
  • Svetovni kazalniki o virusu COVID-19

Providence, eden največjih zdravstvenih sistemov v ZDA s sedežem v bližini Seattla, ki nudi storitve v sedmih državah ameriškega zahoda, je uporabil Microsoftovo storitev Healthcare Bot na temelju platforme Azure za razvoj zdravstvenega bota z imenom Grace, ki bi lahko pomagal odgovarjati na vprašanja bolnikov na spletu. Z uporabo CDC-jevih smernic in lastnih kliničnih protokolov je Providence lahko razvil podobno orodje Coronavirus Assessent Tool v samo treh dneh, da bi pomagal ljudem v skupnostih, kjer je zastopan, do informacij, če naj poiščejo zdravniško pomoč za svoje respiratorne simptome.

Orodje, ki je bilo predstavljeno v začetku maja, lahko pripelje potencialnega bolnika neposredno v tele-zdravstveno sejo z zdravnikom za takojšnjo obravnavo. Njegov cilj je prav tako preprečevanje, da bi se zdravi ljudje ali tisti z milejšimi simptomi pojavili v bolnišnici in na oddelkih za nujno pomoč, kar pomaga omejiti okužbe v skupnosti in prihraniti bolnišnične postelje in opremo za tiste, ki jih potrebujejo.

Med drugimi ponudniki, ki uporabljajo Microsoftovo storitev Healthcare Bot pri odzivanju na poizvedbe o virusu COVID-19, sta tudi:

Virginia Mason Health System s sedežem v Seattlu in prisotnostjo v pacifiški severozahodni regiji je ustvaril zdravstvenega bota za oceno bolnikov, da bi pomagal bolnikom razumeti, če je potrebna obravnava. Instanca bota že deluje v živo in ima več tisoč dnevnih uporabnikov.

Novant Health, ponudnik zdravstvenih storitev v štirih državah ameriškega jugovzhoda z eno največjih zdravstvenih skupin v državi, je v nekaj dneh razvil in objavil na svoji spletni strani zdravstvenega bota za informacije o virusu COVID-19. Bot ima od predstavitve tisoče dnevnih uporabnikov.

Pri vseh uporabnikih prilagojene instance Microsoftove storitve Healthcare Bot dnevno prejmejo več kot milijon sporočil na dan od posameznikov, ki so zaskrbljeni zaradi okužb z virusom COVID-19 – številka, za katero pričakujemo, da bo izredno hitro narasla, da bi lahko izpolnili rastoče potrebe. Upamo, da bodo odgovori, ki jih lahko ponudi, pomirili tesnobo, ki jo lahko doživijo zaskrbljeni posamezniki brez jasnih navodil, in rešili življenja s pospešeno potjo do obravnave pri tistih, ki jo najbolj potrebujejo.

Source: Delivering information and eliminating bottlenecks with CDC’s COVID-19 assessment bot

Tags:

Related Posts