Suomen Tulevaisuus Nyt – Microsoftin tavoitteena lisätä tekoälyosaamista Suomessa

 |   Microsoft News Center

Suomen Tulevaisuus Nyt

Tekoäly ei ole pelkästään tieteiselokuvien teema tai tulevien sukupolvien etuoikeus. Se on todellisuutta tänään. Vaikka tekoälyn potentiaali tunnistetaan ja sen laajamittainen soveltaminen olisi teknologian puolesta mahdollista jo nyt, ovat ensiaskeleet olleet Suomessa hapuilevia. Lokakuussa 2018 julkaisemamme tutkimuksen mukaan Suomessa ollaan vasta tekoälymatkan alkutaipaleella, pilotointivaiheessa.

Koska Suomella on tekoälyn avulla edessään useiden miljardien eurojen taloushyöty, Microsoft Oy haluaa osaltaan olla kiihdyttämässä suomalaista tekoälyosaamista ja tekoälyn hyödyntämistä.  Olemme rakentaneet tekoälyohjelman Suomen Tulevaisuus Nyt asettaaksemme Suomelle oikeat askelmerkit. Aika loikata on nyt.

Tekoäly tutuksi kahdelle miljoonalle suomalaiselle

Suomen Tulevaisuus Nyt -ohjelmalla haluamme ratkoa yhteiskunnallisia haasteita, kiihdyttää talouskasvua ja vahvistaa suomalaisten tekoälyosaamista.

Kunnianhimoisena tavoitteenamme on auttaa kahta miljoonaa suomalaista näkemään ja kokemaan tekoälyn mahdollisuudet vuoteen 2020 mennessä. Samaan aikaan aiomme kouluttaa Suomeen 20 000 uutta tekoälyosaajaa. Ensimmäisinä konkreettisina toimenpiteinä käynnistämme tiiviin yhteistyön viiden korkeakoulun kanssa kouluttaaksemme tekoälyn pariin työllistyviä opiskelijoita sekä vahvistaaksemme opettajien tekoälytietämystä. Lisäksi autamme myös kumppaneidemme henkilöstöä kehittymään vahvoiksi tekoälyosaajiksi.

”Suomessa olemme yhdessä kumppaneidemme kanssa valtavan vahvoja auttamaan yrityksiä ja organisaatioita hyödyntämään tekoälyä asiakkaidemme ja yhteiskunnan kasvun ja kehityksen tueksi. Haluamme osaltamme edesauttaa tekoälyosaamista kouluttamalla uusia asiantuntijoita. Yhtä lailla meille on erittäin tärkeää, että mahdollisimman moni suomalainen saisi kosketuksen tekoälyyn, jotta he voisivat saada vastauksia tekoälyn herättämiin kysymyksiin ja huoliin”, tiivistää Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen.

”Kaiken teknologisen kehityksen pitää tuoda hyötyjä ja apua ihmisille, yksilöinä tai organisaation osana. Tekoäly on herättänyt valtavan laajaa keskustelua ja myös huolta työn muuttumisesta. Me näemme, että tekoälyn tehtävä on vahvistaa ihmisten osaamista, ja siksi suomalaistenkin on hyvä ymmärtää tekoälyä yhtenä välineenä kehitykseen”, Tolvanen päättää.

Neljä pilaria

Edistämme Suomen Tulevaisuus Nyt -ohjelmassa tekoälyn käyttöä neljän kokonaisuuden kautta:

Teknologia. Autamme Suomea kiihdyttämään tekoälyn hyödyntämistä. Olemme tehneet tämän vuoden aikana kaksi merkittävää tutkimusta tekoälyn hyödyntämisestä Suomessa ja Euroopassa. Näiden tutkimusten tulokset ovat vapaasti hyödynnettävissä. Meidän ja kumppaneidemme teknologia myös mahdollistaa tekoälyn laajamittaisen hyödyntämisen. (Tekoälytutkimukset huhtikuulta 2018 ja lokakuulta 2018). Meidän ja kumppaneidemme teknologiat myös mahdollistavat tekoälyn laajamittaisen hyödyntämisen.

Eettisyys. Meille on ensiarvoisen tärkeää edistää tekoälyn vastuullista kehittämistä. Meillä on globaalina organisaationa tiukat eettiset periaatteet tekoälyn kehittämiseen ja hyödyntämiseen, ja Suomessa osallistumme aktiivisesti ministeri Mika Lintilän käynnistämään tekoälyn etiikkahaasteeseen. Haluamme olla myös mukana kehittämässä tekoälyn sääntelyä yhteiskunnan eri toimijoiden kanssa.

Osaaminen. Haluamme vahvistaa suomalaisten tekoälyosaamista kouluttamalla ja uudelleenkouluttamalla suomalaisia tekoälyosaajiksi.

Yhteisöllisyys. Ratkomme yhteiskunnallisia ongelmia globaalisti. Microsoft on maailmanlaajuisesti käynnistänyt 115 miljoonan dollarin ohjelman (AI for Good), jonka avulla etsimme ratkaisuja ympäristöhaasteisiin, kehitämme elämää rikastuttavia ratkaisuja eri tavoin rajoittuneiden ihmisten arkeen ja etsimme teknologian avulla helpotusta hätää kokeville ihmisille. Globaalin ohjelmamme lisäksi haluamme olla Suomessa mukana ratkaisemassa yhteiskuntamme haasteita tekoälyn avulla.

 

Lisätietoja:

Jussi Tolvanen, toimitusjohtaja, Microsoft Oy, [email protected]

Anne Alarotu, viestintäjohtaja, Microsoft Oy, [email protected]; 050 487 1308

Tags: , , ,