Sisustusalalta tekoälytaitajaksi – esittelyssä Elina Rajuvaara

 |   Microsoft News Center

Kuvassa on Tekoälytaitaja Elina Rajuvaara pöydän ääressä kannettavan tietokoneensa kanssa

Microsoft käynnisti alkuvuodesta useiden korkeakoulujen kanssa Tekoälytaitajat-kursseja, joiden tavoitteena oli kouluttaa pikavauhtia tekoälyosaajia vastaamaan Microsoftin kumppaniyritysten alati kasvaviin tarpeisiin. Kurssien ajatuksena oli tarjota eri alojen opiskelijoille yleiskatsaus tekoälyyn sekä avata heille ovia tekoälyosaajia kaipaaviin yrityksiin.

Pilottikurssit saatiin alkukesästä päätökseen, ja ensimmäiset Tekoälytaitajat ovat ehtineet jo löytää itselleen työpaikan tekoälyn parista. Yksi tekoälypioneereista on yrittäjänä aikaisemmin työskennellyt Elina Rajuvaara, joka on löytänyt itselleen uuden ammatin ohjelmistorobotiikan analyytikkona.

Täyskäännös tekoälyosaajaksi

Yksi ensimmäisistä tekoälyn pariin työllistyneistä Tekoälytaitajista on alanvaihtajaksi itseään kutsuva Elina Rajuvaara, joka ehti työskennellä kymmenisen vuotta sisustusalan B2B-yrittäjänä ennen 180 asteen suunnanmuutosta.

“Kolme vuotta sitten aloin ajatella, ettei myyntityö ehkä sittenkään ollut minun juttuni. Lähdin jatkokouluttautumaan tietojenkäsittelyn tradenomiksi, koska olen aina tykännyt tietokoneista. Ensimmäisen tietokoneeni sain jo vuonna 1987”, Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa opintojaan töiden ohessa viimeistelevä Rajuvaara muistelee.

Rajuvaaran kiinnostus ennen kaikkea tekoälyä kohtaan heräsi opintojen aikana, kun eräs hänen opettajistaan puhui tekoälystä jatkuvasti innostavalla tavalla ja sai vakuutettua myös hänet aiheen merkityksestä. Rajuvaara kertoi ajatelleensa, että tekoälyosaaminen voisi auttaa häntä erottautumaan työmarkkinoilla.

Tekoälytaitajat-kurssille Rajuvaara ei siis päätynyt hetken mielijohteesta, sillä hän oli jo ehtinyt ennen kurssia suorittaa myös huippusuositun Elements of AI -verkkokurssin. Vaikka opintopisteet olivat jo ylittäneet tutkintovaatimukset, uudelle kurssille oli vielä päästävä.

“Kurssi herätti opiskelijoiden keskuudessa valtavasti kiinnostusta. Halukkaita oli paljon enemmän kuin kurssipaikkoja jaossa, joten jouduin sormet näppäimistöllä odottamaan sitä hetkeä, kun ilmoittautuminen kurssille avattiin.”

Rajuvaara oli yksi ennakkotehtävän perusteella kurssille valituista.

Taitajasta ammattilaiseksi

Rajuvaaran mukaan Tekoälytaitajat-kurssi oli hänelle, jos ei nyt suoranainen lottovoitto, niin ainakin onnenpotku. Kurssin alkuvaiheessa järjestetty urailta Microsoftin uusia osaajia etsivien kumppaniyritysten kanssa antoi Elina Rajuvaaralle mahdollisuuden keskustella sellaisten yritysten kanssa, joista hän ei ollut koskaan aikaisemmin edes kuullut. Rajuvaara ei jättänyt mahdollisuutta hyödyntämättä.

Tilaisuudessa oli mukana toistakymmentä yritystä ja näistä muutama jäi erityisesti mieleen. Jo tilaisuuden jälkeisenä päivänä sain yhteydenoton yhdeltä tilaisuuteen osallistuneelta yritykseltä. Vaikutin heistä kiinnostavalta tyypiltä ja he halusivat tavata minut pikaisesti uudestaan. Tämä yritys oli toinen niistä parhaiten mieleen jääneistä.

Digitaalisiin liiketoiminta- ja talousprosesseihin keskittyvä Efima etsi vakituiseen työsuhteeseen juuri Rajuvaaran kaltaista moniosaajaa, jolta löytyi riittävän teknologisen osaamisen lisäksi syvä ymmärrys liiketoiminnasta. Rajuvaara toteaakin, ettei alanvaihdon myötä aiemmin kartutettu osaaminen jäänyt hyödyttömäksi.

“Yrittäjänä toimimisen ja aiemman kaupallisen koulutuksen ansiosta olen päässyt uuteen työhön todella nopeasti sisälle. Entisenä yrittäjänä ymmärrän hyvin, minkälaisia haasteita asiakkaillamme on. Vaikka oli minulle iso muutos hypätä yrittäjän työstä palkkatyöhön, niin hetkeäkään ei ole kaduttanut.”

Rajuvaaran titteli Efimalla on ohjelmistorobotiikan analyytikko. Hän myöntää avoimesti kuulleensa sanan ensimmäistä kertaa työhaastattelussa. Vaikka sanana ohjelmistorobotiikka oli hänelle vieras, niin työn sisältö osoittautui huomattavasti tutummaksi.

“Olen päässyt soveltamaan kurssilla opittuja asioita työelämän haasteiden ratkomiseen.”

Rajuvaaran työhön kuuluu taloushallinnon ammattilaisten työtä helpottavien tekoälysovellusten, kuten chatbottien kehittäminen. Työssään hän on päässyt hyödyntämään monipuolisesti Tekoälytaitajat-kurssin oppeja. Esimerkiksi kurssilla ahkerassa käytössä ollut Power BI -työkalu on olennainen osa Rajuvaaran nykyistä työkalupakkia.

Hienoimmaksi hetkeksi uudessa työssään Rajuvaara mainitsee sen, kun hän pääsi ensimmäistä kertaa esittelemään asiakkaalle projektin tuotoksia.

Tekoälytaitajat-kurssia Rajuvaara kehuu vuolaasti. Vaikka kurssin aikana kaavittiin tekoälykakusta vain kuorrutteita, niin Rajuvaaran mukaan se tarjosi riittävän pohjan tekoälyn pariin työllistymiselle.

“Kaikki tekoälyyn liittyvä mystiikka on kadonnut viimeistään työnteon myötä. Olen päässyt käytännössä näkemään, kuinka tekoälyä käytetään hyvin arkisenkin kuuloisissa asioissa, kuten matkalaskuasiointia helpottavien chatbottien rakentamisessa.”

Rajuvaara toteaa, että tekoäly on yksi työkalu muiden joukossa. Hänen mielestään parasta tekoälyn parissa työskentelyssä on se, että koko ajan tapahtuu kaikkea uutta.

“Työnteko ei missään määrin ole puuduttavaa rutiinisuorittamista”, Rajuvaara päättää.

Lisätietoja:
Anne Alarotu
Viestintäjohtaja
Microsoft Oy
[email protected]

Tags: , , , ,