Tekoäly avuksi globaalien terveyshaasteiden ratkomiseen – Microsoft julkisti uuden AI for Health -ohjelman

 |   Microsoft News Center

Microsoft on julkaissut uuden AI for Health -ohjelman osana laajempaa AI for Good -hanketta, joka koostuu useaan eri osa-alueeseen keskittyvistä tutkimus- ja kehitysohjelmista. AI for Good -hanke on 165 miljoonan dollarin projekti, jonka avulla autetaan organisaatioita ympäri maailman vastaamaan maailman suurimpiin haasteisiin. Nyt julkaistu AI for Health on viisivuotinen 40 miljoonan dollarin ohjelma, joka tekoälyteknologioiden avulla auttaa tutkijoita ja tutkimusorganisaatioita vastaamaan maailman vaikeisiin terveyshaasteisiin.

Tekoäly on yksi tämän hetken tärkeimpiä teknologian kehityskohteita ja terveydenhuolto kenties ala, jolla tekoälyä pitää kiireisimmin soveltaa. Tekoälyn soveltamiseen tarvittavat taidot ja resurssit ovat kuitenkin jakautuneet epätasaisesti. Alle 5 % maailman tekoälyammattilaisista työskentelee terveydenhuollon organisaatioissa tai voittoa tavoittelemattomissa järjestöissä. On ratkaisevan tärkeää tarjota näissä organisaatioissa työskenteleville tutkijoille välineet, joita he tarvitsevat työnsä nopeuttamiseksi ja laajentamiseksi.

AI for Health -ohjelman kautta Microsoftin tavoitteena on varmistaa, että järjestöillä, yliopistoilla ja tutkimusorganisaatioilla on pääsy viimeisimpiin teknologioihin, resursseihin ja teknisiin asiantuntijoihin, jotka voivat auttaa soveltamaan tekoälyä tutkimukseen, luomaan dataan perustuvien näkemyksiä ja parantamaan hoitokeinoja.

“Tekoälyn avulla on mahdollista ratkaista joitain ihmiskunnan suurimmista terveyshaasteista” sanoo Brad Smith, Microsoftin lakiasioista vastaava johtaja. ”Tehokkaiden teknologioiden avulla alan asiantuntijat voivat nopeuttaa uusien ratkaisujen ja innovaatioiden kehittymistä sekä parantaa terveyspalveluiden saatavuutta eri väestöryhmille. Tämän takia olemme luoneet AI for Health -ohjelman.”

AI for Health -ohjelma keskittyy kolmeen avainalueeseen:

  • Löydöksien tavoittelu. Lääketieteellisen tutkimuksen kiihdyttäminen tautien ehkäisyn, diagnosoinnin ja hoitamisen kehittämiseksi.
  • Globaalit terveydenhuollon oivallukset. Kuolleisuuden ja pitkäikäisyyden syiden ymmärryksen lisääminen globaalien terveyskriisien ehkäisemiseksi.
  • Oikeudenmukainen terveys. Terveydenhuollon epäoikeudenmukaisuuden vähentäminen ja hoidon saavutettavuuden parantaminen niillä alueilla, joilla hoitoa on vaikea saada.

Yllä mainituissa tavoitteissa Microsoftin yhteistyöverkostolla on merkittävä rooli. Kumppaniorganisaatioiden avulla etsimme ratkaisuja esimerkiksi kätkytkuolemaan ja sen syihin, lepran poistamiseen, diabeettisen retinopatian aikaiseen havaitsemiseen sokeuden estämiseksi ja biomedikaalisen datan tietoturvallisen jakamisen mahdollistavan ekosysteeminen rakentamiseen.

Seuraavaksi esiteltynä muutama AI for Health -ohjelmaan osallistuvan organisaatio:

“Syövän uusien hoitomuotojen löytämiseksi ja syövän parantamiseksi datan jakaminen ja avaaminen on erittäin tärkeää”, sanoi tohtori Raphael Gotardo, ”Tekemällä yhteistyötä Microsoftin kanssa pääsemme hyödyntämään tekoälyn uusia edistysaskeleita, luomaan uusia innovaatioita koneoppimisen ja pilvipalveluiden avulla ja löytämään uusia lähestymistapoja syövän ja oheistautien ehkäisyyn ja hoitoon.

”Diabetes on johtava syy aikuisiän sokeuteen Yhdysvalloissa. Kuitenkin 95 % tapauksissa näön menetys voidaan ehkäistä modernien hoitokeinojen avulla”, sanoo tohtori Sunil Gupta, IRIS:n perustaja ja tieteellinen johtaja.”Teknologian avulla voimme vaikuttaa ihmisten elämään valtavasti havaitsemalla näkökykyä uhkaava tauti aikaisin.”

“Viimeisin yhteistyömme Microsoftin datatiimin kanssa on jo näyttänyt, miten tekoäly voi tuoda parempaa laatua tutkimukseen avaamalla tärkeitä kysymyksiä hengitysoireista ja kätkytkuolemien syistä,” sanoo tohtori Nino Ramirez, Center for Integrative Brain Research at Seattle Children’s Research Instituutin johtaja.”Yhdistämällä erityisosaamisemme uraauurtaviin laskentatyökaluihin voimme muuttaa täysin alamme ja pelastaa ihmishenkiä.”

AI for Health -ohjelman pääsivusto täällä.

Laajemmin tietoa AI for Good -hankkeesta voit lukea täällä, hankkeeseen kuuluvasta AI for Earth -ohjelmasta voit kurkata lisätietoja täältä.

Tags: ,