Esittelyssä Copilot+ PC – täysin uusi Windows-tekoälytietokoneiden kategoria

Copilot+ PC Hero

Uudet Copilot+ PC:t tulevat saataville Suomessa ja globaalisti 18. kesäkuuta alkaen – mukaan lukien uudet Surface Pro- ja Surface Laptop -laitteet.

Microsoft on julkistanut tänään täysin uuden Windows-tekoälytietokoneiden kategorian, Copilot+ PC:n. Copilot+ PC:t ovat kaikkien aikojen nopeimpia ja älykkäimpiä Windows-tietokoneita. Ne on varustettu uudella, tehokkaalla prosessorilla, joka kykenee suorittamaan jopa yli 40 biljoonaa tehtävää sekunnissa, niissä on koko päivän kestävä akku, ja niiden avulla voi hyödyntää kaikkein edistyksellisimpiä tekoälymalleja. Näin Copilot+ PC:t mahdollistavat asioita, joihin yksikään toinen tietokone ei kykene. Uuden Recall-ominaisuuden avulla käyttäjät voivat helposti löytää minkä tahansa asian, jonka muistavat nähneensä tietokoneella, Cocreator-ominaisuudella voi luoda ja parannella tekoälykuvia lähes reaaliaikaisesti suoraan laitteella ja Live Captions -toiminto kääntää ääntä englanniksi yli 40 kielestä.

Uudet tekoälyä hyödyntävät ominaisuudet heräävät eloon ohuissa, kevyissä ja kauniissa Microsoft Surface -laitteissa ja Microsoftin kumppaneiden Acer-, ASUS-, Dell-, HP-, Lenovo- ja Samsung-tietokoneissa. Microsoft Surface Copilot+ PC:itä voi tilata ennakkoon jo tänään, ja ne ovat saatavilla Suomessa ja globaalisti 18. kesäkuuta alkaen. Windows in Copilot -tekoälytoiminnot tulevat asteittain Suomessa saataville myös muihin Windows 11 -laitteisiin kesän kuluessa.

Copilot+ PC:t aloittavat uuden aikakauden, jolla tekoälyä voi hyödyntää innovoinnissa suoraan omalla laitteella. Microsoft on uudistanut tietokoneen koko rakenteen alusta loppuun – prosessorista käyttöjärjestelmään ja sovelluskerroksesta pilveen – asettamalla tekoälyn keskiöön. Tuloksena on merkittävin muutos, joka Windows-alustaan on tehty vuosikymmeniin.

Kaikkien aikojen nopeimmat ja turvallisimmat Windows-tietokoneet

Microsoft on luonut täysin uudenlaisen järjestelmäarkkitehtuurin, joka yhdistää prosessorin, grafiikkasuorittimen ja tehokkaan uuden tekoälykiihdyttimen (Neural Processing Unit, NPU) voimat. Copilot+ PC:iden suorituskyky on ennennäkemättömän korkea, sillä ne hyödyntävät Azure Cloud -pilvipalvelussa toimivia suuria kielimalleja yhdessä pienten paikallisten kielimallien kanssa. Ne ovat jopa 20 kertaa tehokkaampia[1] ja suorittavat tekoälytyökuormia jopa 100 kertaa tehokkaammin[2] kuin aiemmat Windows-tietokoneet sekä tarjoavat alan johtavaa tekoälysuorituskykyä. Copilot+ PC:t suoriutuvat monisäikeisistä tehtävistä jopa 58 % paremmin kuin 15-tuumainen Apple MacBook Air[3], ja samalla niiden akku kestää kokopäiväistä käyttöä. Copilot+ PC:llä voi yhdellä latauksella toistaa koneelle ladattua videota jopa 22 tuntia tai selata internetiä jopa 15 tuntia.[4] Sen akku kestää siis koneelle ladatun videon toistamista jopa 20 % pitempään kuin 15-tuumaisen MacBook Airin akku.[5]

Windows mahdollistaa nyt parhaan sovellusten käyttökokemuksen hyödyntämällä kaikkein nopeinta ARM-arkkitehtuurille rakennettua Qualcomm-prosessoria. Tarjolla on nyt merkittävästi aiempaa enemmän natiiveja ARM64-sovelluksia, mukaan lukien kaikkien aikojen nopeimmin toimivat Microsoft 365 -sovellukset, kuten Teams, PowerPoint, Outlook, Word, Excel, OneDrive ja OneNote. Myös Chrome, Spotify, Zoom, WhatsApp, Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, Blender, Affinity Suite, DaVinci Resolve ja monet muut sovellukset toimivat natiivisti ARM-arkkitehtuurissa, ja myöhemmin tänä vuonna saatavilla on myös lisää sovelluksia, kuten Slack. ARM-arkkitehtuuria natiivisti käyttävät sovellukset kattavat jopa 87 prosenttia kaikesta sovellusten parissa käytetyssä ajasta.[6] Tehokas uusi Prism-emulaattori varmistaa, että myös muut kuin natiivisovellukset toimivat hyvin.

Tietoturva on sisäänrakennettu jokaiseen uuteen Copilot+ PC:hen. Microsoft Pluton Security -prosessori on oletusasetuksena käytössä kaikissa Copilot+ PC:issä, ja olemme lisänneet Windows 11 -käyttöjärjestelmään lukuisia uusia ominaisuuksia, päivityksiä ja oletusasetuksia, jotka takaavat käyttäjien tietoturvan entistä helpommin. Lisätietoa Windowsin tietoturvasta on saatavilla englanniksi täällä.

Palauta etsimäsi asia mieleesi Recallin avulla

Päätimme ratkaista yhden turhauttavimmista ongelmista, jonka jokainen meistä kohtaa päivittäin – nimittäin sellaisen asian löytäminen, jonka tiedämme joskus nähneemme tietokoneellamme. Uuden Recall-ominaisuuden ansiosta käyttäjä löytää käytännössä minkä tahansa tietokoneella näkemänsä tai luomansa asian tavalla, joka tuntuu kuin valokuvamuistilta. Copilot+ PC:t järjestelevät informaatiota erilaisten yhteyksien avulla kuten ihmiset, jolloin jo unohdetut asiat voi löytää nopeasti ja intuitiivisesti pientenkin muistikuvien avulla.[7]

Käyttäjä voi selata muun muassa minkä tahansa käytetyn sovelluksen, verkkosivuston tai dokumentin käyttöhistoriaa ja hyödyntää lyhyitä yhteenvetoja, jotka auttavat etenemään haussa objektin tunnistukseen perustuvien ehdotusten avulla. Näin voi löytää esimerkiksi halutun Outlook-viestin tai Teams-chatin. Recall hyödyntää vain käyttäjän tietokoneella olevaa paikallista dataa, ja tietoja voi muokata ja poistaa tai ominaisuuden voi ottaa pois käytöstä milloin tahansa. Käyttäjä voi aina itse hallita tietosuojaansa, joka on turvattu luotettavasti.

Luo ja muokkaa kuvia tekoälyn avustamana

Hyödyntämällä tekoälykiihdytintä ja tehokkaita pieniä kielimalleja tarjoamme uusia innovatiivisia kokemuksia suosituissa luovan työn sovelluksissa, kuten Paintissa ja Kuvat-sovelluksessa. Cocreator-ominaisuudella voi luoda uusia kuvia lähes reaaliajassa käyttämällä apuna tekstikehotteita, jolloin tekoäly auttaa muokkaamaan ja kehittämään luomuksia tehokkaasti ja mahdollisimman vähällä vaivalla. Restyle Images -ominaisuudella voi puolestaan muuttaa omien valokuvien tyyliä Kuvat-sovelluksessa tekoälyn avulla. Copilot+ PC:n käyttäjät voivat luoda loputtomasti kuvia nopeasti ja maksuttomasti, muovata niitä mieleisikseen ja tallentaa suosikit omiin kokoelmiinsa.

Restyle Image

 

Innovatiivisia tekoälykokemuksia suosituissa luovan työn sovelluksissa

Microsoft tekee myös yhteistyötä suosituimpien sovellusten kanssa tarjotakseen uusia innovatiivisia tekoälykokemuksia, jotka hyödyntävät tekoälykiihdytintä.

Adoben lippulaivasovellukset – mukaan lukien Photoshop, Lightroom ja Express – ovat saatavilla Copilot+ PC:issä jo tänään, ja esimerkiksi Illustrator ja Premiere Pro tulevat saataville tänä kesänä. Adobe Creative Cloud -asiakkaat voivat hyödyntää Copilot+ PC:iden kaikkia suorituskykyä parantavia etuja ilmaistakseen luovuuttaan nopeammin ja tehokkaammin kuin koskaan aiemmin.

Copilot+ PC:t tukevat myös monia muita luovan työn sovelluksia, kuten DaVinci Resolve Studio, CapCut, Cephable, LiquidText ja djay Pro.

Adobe

Copilot+ PC:iden muita ominaisuuksia ovat muun muassa seuraavat:

  • Live Captions luo reaaliaikaisia englanninkielisiä käännöksiä ja tekstityksiä mistä tahansa tietokoneellasi käytetystä äänitiedostosta. Yli 40 eri kieltä tukevan ominaisuuden avulla voi luoda automaattisesti minkä tahansa live-lähetyksen tai tallenteen ääniraidasta englanninkielisen tekstityksen missä tahansa sovelluksessa tai videoalustassa jopa offline-tilassa.
  • Uusien ja päivitettyjen Windows Studio Effects -tehosteiden avulla voi säätää kuvien ja videoiden asetuksia helposti Pika-asetuksissa.
  • Copilot-tekoälyavustajaa voi hyödyntää vaivattomasti uuden Copilot-näppäimen avulla.[8] Copilotin ansiosta edistyksellisimmät tekoälymallit ovat käytettävissä helppokäyttöisessä, tehokkaassa ja räätälöitävässä sovelluksessa.

Copilot in Windows

Microsoft Surface ja Copilot+

Julkaisemme tänään kaikkien aikojen ensimmäiset Microsoft Surface Copilot+ PC:t – upouudet Surface Pro- ja Surface Laptop -laitteet.

Surface Pro ja Surface Laptop

Uudessa, tehokkaassa Surface Laptopissa on päivitetty, moderni muotokieli, upea kosketusnäyttö, tekoälyä hyödyntävä kamera, ensiluokkainen äänentoisto sekä haptinen kosketuslevy. Se on saatavilla 13,8 ja 15 tuuman näytöllä sekä mustana että hopean värisenä, ja pitkän akunkeston lisäksi se tarjoaa erinomaista suorituskykyä ja täysin uusia tekoälykokemuksia.

Uusi Surface Pro on markkinoiden monikäyttöisin kannettava 2-in-1-tietokone, joka on nyt entistä nopeampi, varustettu aiempaa paremmalla akunkestolla ja tarjoaa uusia tekoälykokemuksia. Surface Pro -laitteisiin on myös saatavilla uusi OLED HDR -näyttö. Uusi Surface Pro Flex Keyboard on ensimmäinen 2-in-1-näppäimistö, jota voi käyttää sekä laitteeseen kiinnitettynä että siitä irrallaan. Näppäimistö tukee Surface Slim Pen -kynän kiinnitystä ja saumatonta latausta. Lisäksi siinä on hiljainen, haptinen kosketuslevy. Lue lisää englanniksi täältä.

Lue lisää uusista Copilot + PC:istä ja ennakkotilaa Microsoft Surface -laitteet jo tänään osoitteesta Microsoft.com tai suurimmilta tietokonevalmistajilta ja johtavilta jälleenmyyjiltä.

Copilot+ PC:t yrityskäyttäjille

Copilot+ PC:t tarjoavat yritysten käyttöön kaikkein suorituskykyisimmät Windows 11 -laitteet, jotka on varustettu ainutlaatuisilla tuottavuutta, yhteistyötä ja tehokkuutta edistävillä tekoälyominaisuuksilla. Yritykset voivat ottaa Copilot+ PC:t käyttöön ja hallita niitä samoilla työkaluilla ja prosesseilla kuin muitakin Windows-tietokoneita. Suosittelemme, että yritysten IT-järjestelmänvalvojat aloittavat uusien laitteiden testaamisen ja niiden laajamittaiseen käyttöönottoon valmistautumisen, jotta yritykset voivat tuoda tehokkaat tekoälyominaisuudet työntekijöidensä käyttöön. Englanninkielistä lisätietoa laitteiden yrityskäytöstä löytyy täältä.

 

Vastuullista tekoälyä

Microsoft on sitoutunut eettiseen ja turvalliseen tekoälyn kehittämiseen. Vastuullisen tekoälyn periaatteemme ohjasivat myös uusien tekoälykokemusten kehittämistä, ja kaikki tekoälyominaisuudet ovat standardiemme mukaisia. Lue lisää.

Tekoälyinnovointia Windows-ekosysteemissä

Uutta alustaa kehitetään yhdessä ekosysteemikumppaneiden kanssa.

Ensimmäisissä Copilot+ PC:issä on sekä Snapdragon® X Elite- että Snapdragon® X Plus -prosessorit ja räätälöity Qualcomm Oryon™ -keskusyksikkö, joka tarjoaa erinomaista suorituskykyä ja tehokasta akunkäyttöä. Integroitu Qualcomm® Adreno™ -grafiikkasuoritin puolestaan mahdollistaa upeat grafiikat ja mukaansatempaavan kokemuksen viihdesisällön parissa. Jatkossa Microsoft aikoo laajentaa valikoimaa yhteistyössä Intelin ja AMD:n kanssa aloittaen Lunar Lake- ja Strix-prosessoreista, ja suunnitelmissa on yhdistää Copilot+ PC:iden prosessori tehokkaisiin näytönohjaimiin, kuten NVIDIA GeForce RTX ja AMD Radeon. Myöhemmin julkistettavat uudet kokoonpanot tuovat Copilot+ PC-kokemukset entistä laajemman yleisön ja muun muassa pelaajien saataville.

Voit lukea lisää uusista Copilot+ PC:istä lisää Microsoftin englanninkielisestä blogista.

 

 


[1] Testattu huhtikuussa 2024 käyttäen Windows Studio Effects -työkuormalle virheenjäljityssovellusta vertaamalla julkaisemattomia Snapdragon X Elite 12 Core -prosessorilla varustettuja Copilot+ PC -versioita Intelin 12. sukupolven  i7-kokoonpanolla varustettuun Windows 11 -tietokoneeseen.

[2] Testattu huhtikuussa 2024 käyttäen Phi SLM -työkuormaa, joka prosessoi 512 merkin kehotetta toistuvasti oletusasetuksilla, vertaamalla julkaisemattomia Snapdragon X Elite 12 Core- ja Snapdragon X Plus 10 -prosessorilla varustettuja Copilot+ PC -versioita (QNN-kokoonpano) NVIDIA 4080 -grafiikkasuorittimella varustettuun Windows 11 -tietokoneeseen (CUDA-kokoonpano).

[3] Testattu toukokuussa 2024 käyttäen Cinebench 2024 Multi-Core benchmarkia vertaamalla Snapdragon X Elite 12 Core- ja Snapdragon X Plus 10 Core -prosessorilla varustettuja Copilot+ PC:tä 8-ytimisellä prosessorilla ja 10-ytimisellä grafiikkasuorittimella varustettuun 15-tuumaiseen MacBook Air M3 -kannettavaan. Suorituskyky vaihtelee merkittävästi laitekokoonpanosta ja käytöstä riippuen.

[4] *Akunkesto vaihtelee merkittävästi laitteesta sekä asetuksista, käytöstä ja muista tekijöistä riippuen. Lue lisää osoitteesta aka.ms/cpclaims*.

[5] * Akunkesto vaihtelee merkittävästi laitteen kokoonpanosta, käytöstä, verkko- ja ominaisuusasetuksista, signaalin vahvuudesta, asetuksista ja muista tekijöistä riippuen. Testattu toukokuussa 2024 käyttäen Windows ADK -arviointia paikallisen videon toistamiseen täydellä näytöllä normaaleissa testausolosuhteissa siten, että laite oli kytkettynä langattomaan verkkoon ja kirkkaus oli asetettu 150 nitiin. Windows Version 26097.5003 (24H2) -käyttöjärjestelmällä sekä Snapdragon X Elite 12 Core- ja Snapdragon X Plus 10 Core -prosessorilla varustettuja Copilot+ PC:itä verrattiin macOS 14.4 -käyttöjärjestelmällä sekä 8-ytimisellä prosessorilla ja 10-ytimisellä grafiikkasuorittimella varustettuun 15-tuumaiseen MacBook Air M3 -kannettavaan samoilla laiteasetuksilla ja samoissa testausolosuhteissa.

[6] Perustuu yhteenvetoon muihin kuin pelaamiseen liittyvien sovellusten käytöstä iGPU-pohjaisissa kannettavissa tietokoneissa ja 2-in-1-laitteissa, joissa on Windows 10 ja Windows 11. Tiedot kerätty Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Kanadassa, Ranskassa, Australiassa, Saksassa ja Japanissa huhtikuussa 2024.

[7] Recall on optimoitu tietyille kielille (englanti, kiina (yksinkertaistettu), ranska, saksa, japani ja espanja). Sisältöön ja muistiin perustuvia rajoituksia sovelletaan. Lue lisää tästä.

[8] Copilot-näppäimen toiminnallisuus voi vaihdella. Lue lisää osoitteesta aka.ms/keysupport.