Microsoft Build 2024: uusia, edistyksellisiä tekoälytyökaluja ohjelmistokehittäjille

 |   Microsoft News Center

Keltainen taustakuva, jossa saippuakupla ja kiiltävä kolmio. Teksti "Microsoft Build".

Tekoälykehityksen mullistavat edistysaskeleet vaikuttavat merkittävästi sekä Microsoftiin että niihin kehittäjiin, jotka hyödyntävät yhtiön teknologiaa tehokkuuden parantamiseen, asiakaskokemuksen kehittämiseen ja uusien teknologisten läpimurtojen tekemiseen.

Kuluneen vuoden aikana esimerkiksi Microsoft Copilotiin on julkaistu yli 150 päivitystä. Microsoft on kehittänyt myös Copilot-ohjelmistopinon, joka tarjoaa ohjelmistokehittäjille mahdollisuuden luoda omia tekoälyavustajaratkaisujaan. Lisäksi GitHub Copilotista on kahden viime vuoden aikana tullut maailman käytetyin tekoälyn kehitystyökalu, jolla on tänä päivänä 1,8 miljoonaa maksavaa käyttäjää.

Microsoft on tekoälyteknologian johtava toimija, minkä vuoksi ohjelmistokehittäjille suunnattuun vuosittaiseen Microsoft Build -tapahtumaan kohdistuu paljon odotuksia.

Maanantaina 20.5. Microsoft julkisti täysin uuden Windows-tietokoneiden kategorian, Copilot+ PC:t. Ne tarjoavat kehittäjille mahdollisuuden luoda uudenlaisia tekoälykokemuksia, ja yhdessä Build-tapahtumassa julkistettavien ominaisuuksien kanssa ne tekevät Windowsista kaikkein avoimimman tekoälyalustan, joka soveltuu parhaiten kehittäjien tarpeisiin.

Microsoft kertoo Build-tapahtumassa tekoälyvallankumoukseen liittyen myös muun muassa

 • tavoista, joilla Microsoft Fabric -alusta auttaa ohjelmistokehittäjiä ja asiakkaita hyödyntämään tietokonejärjestelmissä tai niiden välillä siirtyvää dataa älykkäiden sovellusten rakentamisessa
 • uusista poikkeuksellisen edistyksellisistä kielimalleista, joiden avulla ohjelmistokehittäjät voivat kehittää multimodaalisia tekoälysovelluksia, jotka tukevat tekstiä, kuvia, videota ja muita datamuotoja – pelkän tekstimuotoisiin kehotteisiin vastaamisen sijaan
 • kumppanuuksista, jotka havainnollistavat, miten tekoäly voi vaikuttaa opetusalan ja lukuisten muiden alojen tulevaisuuteen
 • tavoista, joilla turvalliseen ja vastuulliseen tekoälyyn perustuva, avoin ja joustava pilvialusta voi auttaa ohjelmistokehittäjiä innovoimaan.

Alla on lisätietoa keskeisistä Build-tapahtumassa tehtävistä julkistuksista:

 • Microsoft Fabric -alustan uusi Real-Time Intelligence -ominaisuus on ohjelmisto palveluna (Software as a Service, SaaS) -ratkaisu, jonka avulla asiakkaat voivat tehdä entistä nopeammin aiempaa perustellumpia liiketoimintaa koskevia päätöksiä, jotka perustuvat suureen määrään yksityiskohtaista ja nopeaa reagointia vaativaa dataa. Ennakkoversiona saatavilla olevan Real-Time Intelligencen käyttöön ei tarvita aiempaa ohjelmointikokemusta.
 • Toinen uusi Microsoft Fabric -ominaisuus, Workload Development Kit, puolestaan tarjoaa ISV-ohjelmistokehittäjille sovellusten rakentamiseen tarvittavaa joustavuutta, räätälöintikykyä ja tehokkuutta.
 • GitHubiin lisätään ensimmäiset Microsoftin ja kumppaneiden kehittämät GitHub Copilot -laajennukset, jotka ovat saatavilla rajoitettuna ennakkoversiona. Laajennusten ansiosta kehittäjät ja organisaatiot voivat räätälöidä GitHub Copilot -kokemuksensa käyttämissään palveluissa, mukaan lukien Azure, Docker, Sentry ja GitHub Copilot Chat.
 • OpenAI:n uusin lippulaivamalli GPT-4o on nyt saatavilla Azure AI Studiossa sekä ohjelmistorajapintana. Multimodaalinen GPT-4o-tekoälymalli vie generatiivisen ja vuorovaikutteisen tekoälykokemuksen uudelle tasolle prosessoimalla niin tekstiä, kuvia kuin ääntä.
 • Multimodaalinen Phi-3-vision-tekoälymalli on nyt myös saatavilla Azuressa. Phi-3-vision on osa Microsoftin kehittämää pienten kielimallien Phi-3-tuoteperhettä ja tarjoaa tehokkaan, edullisen ja optimoidun tekoälyratkaisun henkilökohtaisille laitteille.
 • Microsoft ja Cognition ovat solmineet kumppanuuden, jonka puitteissa Cognitionin itsenäinen Devin-tekoälyohjelmistoagentti auttaa asiakkaita monimutkaisissa tehtävissä, kuten koodin siirtämisessä ja modernisointihankkeissa, hyödyntämällä Microsoft Azurea.
 • Microsoft tuo ensimmäisenä pilvipalveluntarjoajana AMD:n alan johtavan MI300X-tekoälykiihdyttimen asiakkaiden saataville Azure ND MI300X v5 -virtuaalikoneissa, jotka suoriutuvat haastavista laskentatehtävistä esimerkiksi Azure OpenAI Service -palvelussa. Lisäksi Microsoft julkaisee ennakkoversion uusista ARM-arkkitehtuuriin pohjautuvista Cobalt 100 -virtuaalikoneista, jotka hyödyntävät Microsoftin ensimmäistä räätälöityä suoritinta, Azure Cobalt 100 -prosessoria. Uudet koneet ovat jopa 40 % vastaavia Azure-virtuaalikoneita tehokkaampia.

Copilot kehittyy

Copilot on ehtinyt muuttaa monien ihmisten arkea perustavanlaatuisesti julkaisunsa jälkeen. Nämä Microsoftin tuotteissa toimivat tekoälyapurit, jotka hyödyntävät modernia tekoälyä ja suuria kielimalleja, kuten Open AI:n GPT-4:ää, ovat auttaneet ihmisiä monimutkaisissa tehtävissä henkilökohtaisena tekoälyavustajana.

Nyt Microsoft esittelee Team Copilotin eli Copilot for Microsoft 365:n laajennuksen taustalla toimivasta henkilökohtaisesta tekoälyapurista uudeksi, arvokkaaksi tiimin jäseneksi. Copilotin voi pyytää apuun kaikkialla, missä käyttäjät tekevät yhteistyötä – esimerkiksi Teams-, Loop- ja Planner-sovelluksissa. Team Copilot voi kutsua koolle kokouksia, hallita kokouksen esityslistaa, seurata jäljellä olevaa aikaa ja tehdä muistiinpanoja. Se voi osallistua yhteistyöhön myös chateissa tuomalla esiin tärkeitä tietoja, seuraamalla edistettäviä tehtäviä ja muistuttamalla ratkaisua odottavista kysymyksistä. Se voi toimia projektipäällikkönä, joka auttaa varmistamaan, että projektit edistyvät sujuvasti, ja ilmoittaa tiimille, kun heidän panostaan tarvitaan. Nämä Team Copilot -toiminnot tulevat saataville ennakkoversiona myöhemmin tänä vuonna. Ensimmäisistä kokemuksista saatavat opit tukevat uutta kehitysvaihetta, jossa Copilot alkaa toimia monipuolisemmin yksilöiden ja tiimien apuna.

Microsoft Copilot Studion uusien ominaisuuksien ansiosta ohjelmistokehittäjät voivat luoda räätälöityjä tekoälyavustajia, jotka kykenevät itsenäisesti datan ja kontekstuaalisen tiedon pohjalta hallitsemaan monimutkaisia ja pitkäkestoisia liiketoimintaprosesseja, perustelemaan toimenpiteitä, oppimaan palautteen pohjalta ja pyytämään tarvittaessa apua. Avustajia voi hyödyntää esimerkiksi IT-laitehankinnoissa, asiakaspalvelussa ja myynnin prosesseissa. Lisäksi asiakkaat voivat laajentaa Microsoft Copilotin kyvykkyyksiä yhdistämällä sen uusiin tietolähteisiin ja sovelluksiin Copilot-laajennusten avulla.

Lisätietoja

Lisätietoa julkistuksista on saatavilla Microsoftin englanninkielisessä blogissa. Lisäksi Microsoft-johtajat, kuten toimitusjohtaja Satya Nadella sekä pilvi- ja tekoälyjohtaja Scott Guthrie, kertovat lisää puheenvuoroissaan Build-tapahtumassa tänään ja huomenna keskiviikkona.

 

Tags: ,