Emma Tysk är Årets it-tjej 2018

Emma Tysk är Årets it-tjej 2018. Vinnaren presenterades när utmärkelsen delades ut för sextonde året i rad på Universum Awards i Stockholm. Tävlingens syfte är att lyfta kvinnliga förebilder inom it-branschen för att inspirera fler att studera ämnen inom teknik och it.  

Under onsdagskvällen samlades finalisterna på At Six i Stockholm för galan Universum Awards där priser inom flera kategorier delades ut, däribland Microsofts pris Årets it-tjej. Galan syftar till att uppmuntra och öppna dörrarna för drivna studenter med utmärkande talanger, exempelvis it-studenter, ekonomer och civilingenjörer. 

Emma Tysk korades till Årets it-tjej 2018 som den sextonde i raden av vinnare prisade av Microsoft. Priset Årets IT-tjej är viktigt då teknik och entreprenörskap är två områden där bristen på tjejer fortfarande är påtaglig. Bristen skapar problem för företagens kompetensförsörjning och jämställdheten inom it-branschen. Därför tycker Microsoft fler tjejer behöver lyftas fram. En av nyckelfaktorerna för att locka fler tjejer till it-branschen är lyfta fram kvinnliga förebilder, visar en tidigare undersökning gjord av Microsoft Research. 

Förutom titeln ”Årets it-tjej” blir Emma en ambassadör för Microsoft och förebild för it-studenter och tjejer som intresserar sig för teknik. Vi pratade med Emma för att få reda på mer om årets vinnare. 

Varför vann just du Årets it-tjej?
– Jag tror att det beror på att jag tagit egna initiativ för att inspirera fler kvinnor att intressera sig för teknik. Min stora passion i livet är just programmering, vilket skiner igenom när jag föreläser om det!

Skulle du säga att it är något för alla?
– Ja, självklart! It-branschen är otroligt bred och det finns definitivt något för alla. För att bygga framtidens system behöver vi mångfald i perspektiv. Även om man inte vill jobba som utvecklare så finns det många andra möjligheter.

Varför bestämde du dig för att studera till civilingenjör i informationsteknologi?
– Jag började att studera till civilingenjör i Teknisk Fysik, men fick upp ögonen för programmering efter vår första kurs i Java. Några månader senare bytte jag inriktning till it! Det som lockade mig mest var bredden och kreativiteten, ett nytt och spännande sätt att lösa problem på. Jag såg också de stora möjligheterna att göra en internationell karriär eftersom att det råder brist på programmerare världen över.

Hur arbetar du för att vara en förebild och inspirera andra tjejer till att intressera sig för it?
I grundskolan hade jag ingen kvinnlig förebild inom teknik. Om en kvinna hade besökt min skola och berättat om it-branschen hade jag utan tvekan fått upp ögonen för programmering mycket tidigare. Därför bestämde jag mig för att besöka min gymnasieskola förra året för att prata om de fantastiska möjligheter branschen har att erbjuda och inte minst vilken efterfrågan det är på tjejer!

Vem är din förebild?
– Jag har haft turen att träffa många kvinnliga förebilder under min studietid. Jag har kursare och lärare som inspirerar mig dagligen! När det gäller teknik är Maria Strömme en kvinna som jag verkligen ser upp till. Förutom en framgångsrik karriär som forskare arbetar hon mycket med att uppmuntra ungdomar att intressera sig för teknik. För mig är hon en fantastisk förebild! 

Hur ser drömjobbet ut?
Mitt drömjobb är att jobba som fullstack-utvecklare eftersom att jag älskar kombinationen av design och programmering. Jag har länge drömt om att göra en karriär utomlands och hoppas att få den möjligheten efter studierna!

Nu när du har vunnit, vad är nästa steg?
Jag vill, tillsammans med Microsoft, skapa ett nätverk av kvinnliga studenter som tillsammans besöker skolor och föreläser om möjligheterna inom it. För att få fler tjejer intresserade av teknik måste vi sänka tröskeln för dem att komma i kontakt med verksamma i branschen. Ofta är det dem själva som måste ta första steget, och det vill jag ändra på!  

Vilka är dina tips till tjejer som vill plugga it?
  • Bli inte avskräckt om utbildningen är mansdominerad. Det är en tillgång att vara tjej i en sådan miljö!  
  • Testa på att koda själv eller med några kompisar. Det finns otroligt många programmeringskurser och roliga kluringar du kan lösa online.  
  • Våga prova på en utbildning! Även om det inte blev helt rätt så är det lätt att byta bana eller helt ändra riktning.
Emma Tysk Årets it-tjej 2018
Kort om vinnaren:

Namn:  Emma Tysk
Ålder: 23 år
Utbildning: Civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi på Uppsala universitet
Intressen: Programmering (gillar speciellt Java!), målning och träning 

Emma Tysk utsågs till vinnare i Årets it-tjej 2018 med följande motivering: 

Med ett starkt driv, genuint engagemang och en energi som smittar av sig är hon redan en eldsjäl som passionerat missionerar om it- och teknikfrågor bland unga tjejer. Hon brinner för att locka fler kvinnor till techbranschen och att jobba långsiktigt för att behålla de talanger som hittar dit. Det är med stor glädje som Microsoft för 16:e året kan utse Årets It-tjej och ser fram emot att göra stordåd ihop med årets vinnare Emma Tysk. 

För uttalande, kontakta Johanna Snickars, kommunikationschef: [email protected]
För kontakt med årets it-tjej 2018, hör av dig till Microsofts pressavdelning: [email protected]

Relaterade inlägg