Windows 11: Nästa generations operativsystem

Windows 11

Den 29 juli 2015 lanserades Windows 10. Ett historiskt Windows som förändrade sättet PC-användare världen över såg på uppdateringar av operativsystem. Sex år senare, i juni 2021, annonserade Microsoft Windows 11 – början på en ny generations operativsystem som skapar nya möjligheter för alla. Henrik Byström, Affärsområdeschef för Microsoft 365 på Microsoft Sverige, berättar mer…

Varför Windows 11?
”I Windows 10 byggde vi om Windows och introducerade de återkommande större halvårsuppdateringarna, som både innehöll prestandaförbättringar och nya funktioner, utöver de löpande säkerhetsuppdateringarna. Även i grunden var Windows 10 en stor skillnad från tidigare Windows-generationer, exempelvis i hur uppdateringar installerades och i hur processer och data sorterades i bakgrunden under en större halvårs-uppdatering. Nu efter sex år, där otroligt mycket har skett med stora tekniska framsteg, var vi återigen tvungna att se över hela operativsystemet för att passa dagens användare och företag. Det slutade med att vi designade om hela operativsystemet från grunden – men trots de stora förändringarna, inte minst i utseendet, kommer alla känna sig hemma i Windows 11.”

Vilka förbättringar kan man förvänta sig?
”Vi har byggt det säkraste Windows någonsin. Det är kanske inget man märker av när man sitter framför datorn. Men vår högsta prioritet är och kommer alltid vara att skydda våra användare och deras data. Det är viktigt att man känner sig trygg hemma, i skolan och på jobbet när man sitter framför datorn. Sen har vi även byggt Windows 11 för att vara mer responsivt än någonsin. Men de förändringarna man främst kommer märka av som användare är såklart det rent visuella. Menyerna har blivit tydligare, formspråket mer enhetligt. Man får också en synligare närhet till sina vänner, kollegor, och familj med Microsoft Teams inbyggt i operativsystemet. Genom endast är ett par knapptryck kommer du snabbt i kontakt med de du bryr dig om. Något vi alla har värderat extra högt under det gångna året.”

Det låter nästan som om Microsoft har förenklat Windows-upplevelsen och satt in begränsningar till förmån för det visuella och snygga?
”Det är väldigt långt ifrån sanningen. En stor andel av Windows-användare är programmerare och utvecklare. De förutsätter och kräver flexibiliteten och möjligheterna som de är vana vid. De vill fortsatt ha mångsidigheten och anpassbarheten som Windows erbjuder. Det betyder dock inte att de vill tumma på utseendet. De vill såklart också jobba på ett snyggt, responsivt och intuitivt operativsystem samtidigt som de erbjuds ett öppet operativsystem som de är vana vid.”

Vilka är nackdelarna med Windows 11?
”Den enda nackdelen just nu är att Windows 11 inte är klart och utrullat till den breda massan av PC-användare. Våra kunder är våra viktigaste kritiker och det är när Windows 11 börjar användas i större utsträckning som vi har möjlighet att justera och förbättra upplevelsen ytterligare. Vi välkomnar därför också alla att vara med i Windows Insider programmet för att kunna vara med från start, testa och återkoppla. Vi lyssnar på all feedback vi får från våra kunder och anpassar, förbättrar och förfinar hela tiden produkten. Det finns alltid nya önskemål på ett operativ system och även det bästa operativsystemet kan alltid bli bättre.”

Läs mer om Windows 11 i pressmeddelandet.

Windows 11 kommer som en kostnadsfri uppgradering under vintern 2021 med fortsatt utrullning in på 2022. Din befintliga Windows 10-dator kommer att kunna uppgradera till Windows 11 om den kör den senaste versionen av Windows 10 och uppfyller minimisystemkraven.

Relaterade inlägg