Återgång till hemmakontoret: Det kan du göra för att bibehålla motivationen i distansarbetet

Enligt de nya rekommendationerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten ska alla som har möjlighet återgå till hemmakontoret tills vidare. Därför vill Microsoft erbjuda tips på vad man som individ kan göra för att förbättra tillvaron i hemmakontoret och även vad man som ledare kan göra för att underlätta i distansarbetet.

”Givet de nya rekommendationerna lär det vara många som upplever att vi i och med återgången till hemarbetet tar ett steg tillbaka. Det kan göra att personer känner sig uppgivna över tillvaron – vilket i sin tur kan riskera att sänka arbetsglädjen och därmed även hur man presterar i arbetet. Dock har vi mer kunskap och erfarenhet den här gången än vad vi hade sist vilket innebär att vi har alla möjligheter i världen att tillsammans motivera varandra och motverka tröttheten i arbetslivet”, säger Thomas Floberg, vice VD och operativ chef på Microsoft Sverige.

Fem tips: Det kan du som anställd göra för att förbättra tillvaron i hemarbetet

Mötesfria förmiddagar

  • Under förmiddagen behöver kroppen fokusera på att komma i gång i arbetet. Försök därför att i den mån möjligt hålla förmiddagarna mötesfria och lägg istället den tiden på att fokusera på det egna arbetet samt planera för dagen.

Rör på dig innan du börjar din arbetsdag

  • Innan de nya rekommendationerna trädde i kraft så förekom promenader i någon form under färden hemifrån till arbetet. Genom att ta en promenad eller löptur innan du sätter i gång med hemarbetet så får din kropp samma rutin och hjälp att vakna till inför arbetsdagen.

Ta promenadmöten

  • Alla möten behöver nödvändigtvis inte ske sittandes framför datorn. Om möjligt, boka gärna in digitala promenadmöten så att kroppen får både lite motion och ett miljöombyte.

Effektivisera möten

  • Möten som blir onödigt långdragna hjälper ingen och kan riskera att sänka motivationen. Säkerställ därför att det finns en förutbestämd mötesagenda och försök att hålla er till såväl tiden som agendapunkterna för ett så effektivt möte som möjligt. Läs mer om hur du kan effektivisera dina möten här.

Håll kontakten med andra kollegor

  • Studier visar att vid hemarbete så tenderar många att endast ha kontakt med personer i sitt närmaste team, något som kan bidra till en starkare känsla av isolering. Glöm därför inte bort att hålla kontakten med andra kollegor, precis som man gjorde vid kaffemaskinen på kontoret. Uppmuntra även varandra att ha i gång kameran för att främja den mänskliga interaktionen.

Fem tips: Så kan du som ledare förbättra dina medarbetares tillvaro i hemarbetet

Fråga hur hen mår

  • Vid distansarbete är det väldigt lätt att man känner sig ensam och isolerad. Var därför närvarande och uppmärksamma varandra. Våga höra av dig till dina medarbetare och ställ rätt frågor som ”hur de mår” istället för ”hur det går”. Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige, delade sina tankar kring digitalt ledarskap i början av pandemin som fortfarande är aktuella i dag.

Fokus på det som gör skillnad

  • Uppmuntra dina medarbetare att lyckas genom att tillsammans ta fram en plan där ni kommer överens om de uppgifter som behövs genomföras som faktiskt gör skillnad.

Säkerställ bra teknik

  • Är det något som det senaste året har lärt oss så är det vikten av att ha tillgång till bra teknik i såväl hemmakontoret som på arbetsplatsen för att kunna möta det nya hybrida arbetslivet. Om det inte redan har gjorts, säkerställ att dina medarbetare har tillgång till bra teknik, exempelvis webbkameror som sänder i HD samt hörlurar med kvalitativa mikrofoner, även i hemmakontoret. För att läsa mer om hur din organisation kan optimera omvandlingen till det hybrida arbetslivet, klicka här.

Datadriven information

  • I dag finns det många olika tjänster som kan optimera en medarbetares arbetsdag. Den nya appen Viva Insights analyserar en medarbetares arbetsflöde med hjälp av bland annat deras Outlook-inkorg och kalender för att föreslå exempelvis mötesfria perioder eller pauser. Givetvis är insikterna sekretessbelagda och visas för enbart användaren.

Ha en öppen dialog

  • Ha en öppen dialog med dina medarbetare kring vad de tycker bör göras för att främja teamkänslan i distansarbetet. Vill de att det ska finnas inbokade fikapauser över Teams där deltagandet är valfritt? Önskar de ha dagliga check-ins med övriga teamet? Testa er fram tillsammans och kom ihåg – var öppen för feedback!

För vidare frågor, vänligen kontakta [email protected]

Relaterade inlägg