De kan vinna Årets Tech-tjej 2024

Nu presenterar Microsoft de tio nominerade i Årets tech-tjej 2024. Syftet med utmärkelsen är att lyfta kvinnliga förebilder och få fler tjejer att söka sig till techbranschen. Vinnaren koras senare i mars.

Endast en tredjedel av de yrkesverksamma inom tech idag är kvinnor. För att få fler kvinnor till branschen utser Microsoft årligen Årets tech-tjej. Utmärkelsen har delats ut i över två decennier och syftet är att erbjuda unga kvinnliga förebilder en plattform för att kunna inspirera fler kvinnor till att välja en karriär inom teknik eller IT.

– Jämställdhet, mångfald och inkludering är viktiga ledord på Microsoft. Jag är därför glad att ännu ett år få presentera tio inspirerande kvinnor, som alla är fantastiska förebilder. De har alla rätt förutsättningar att kunna locka fler unga kvinnor till att söka utbildningar inom tech, säger Therése Treutiger, ansvarig för Microsofts partnerverksamhet i Sverige samt huvudansvarig för Årets tech-tjej.

Av de tio nominerade väljs tre finalister ut som offentliggörs under Microsoft Ignite 15 mars. Den slutgiltiga vinnaren av Årets Tech-tjej 2024 koras under Universum Awards 21 mars.

De nominerade i Årets Tech-tjej 2024 är:
Frida Persson, Linköpings tekniska högskola, från Arvika
Sara Jendbro, Lunds tekniska högskola, från Lund
Marina Peltonen, Lunds tekniska högskola, från Oxelösund
Emilie Hallberg, Linköpings tekniska högskola, från Stockholm
Beri Yesil Aydin, Kungliga tekniska högskolan, från Stockholm
Jennifer Stevrell, Chalmers tekniska högskola, från Göteborg
Marielle Lilja, Blekinge tekniska högskola, från Lund
Sara Yasin Hassan, Umeå universitet, från Köping
Julia Schreiber, Linköpings tekniska högskola, från Stockholm
Hanna Monastyrski, Chalmers tekniska högskola, från Borås

Om utmärkelsen
Vinnaren av Årets tech-tjej kommer att få delta på spännande evenemang som Microsoftrepresentant under året. Som en del av vinsten kommer hon att få driva ett valfritt initiativ som syftar till att inspirera en yngre målgrupp att satsa på en karriär inom tech. Microsoft Sverige kommer att erbjuda stöd samt ett gediget kontaktnät för att kunna realisera vinnarens initiativ.

Årets tech-tjej erbjuds två mentorskap. Det ena med fokus på ledarskap och management med Therése Treutiger, ansvarig för Microsoft Sveriges verksamhet inom partner, startup och innovation, och det andra med syfte att djupdyka inom teknik med Daniel Akenine, nationell teknikchef för Microsoft Sverige.

Samtliga topp tio-nominerade kommer även att tilldelas varsin mentor ur Microsofts gedigna nätverk. De får dessutom tillgång till ett värdefullt nätverk bestående av tidigare nominerade som nu är verksamma i branschen.

Relaterade inlägg