Microsofts projekt MySkills4Afrika firar fyra år

Den globala arbetsmarknaden utvecklas ständigt. Afrika är en kontinent på frammarsch med en snabbt växande och ung befolkning. Genom initiativet MySkills4Afrika arbetar Microsoft sedan fyra år tillbaka med lokala samarbetspartners i Afrika. Syftet är att främja entreprenörskap samt öka kompentensen bland företag och dess medarbetare.

Det är fyra år sedan Microsoft lanserade projektet MySkills4Afrika, ett projekt som lyfter innovation och utveckling i Afrika. Genom initiativet samarbetar Microsoft med alltifrån små startups till etablerade bolag, skolor och myndigheter. Sedan starten i december 2013 har projektet hjälpt över 150 företag i 22 olika länder i Afrika att utveckla sin kompetens och verksamhet. Hittills har projektet resulterat i att över 800 000 individer har påverkats av initiativet och 82 startups har fått hjälp att utveckla sin verksamhet.

”Genom MySkills4Afrika vill vi föra över kunskap och erfarenheter från Microsofts medarbetare till organisationer i Afrika. Målet är att hjälpa organisationerna att optimera och möjliggöra utveckling av sina egna lösningar för Afrika”, säger Mathias Strand, Assistant General Counsel från Corporate, External and Legal Affairs (CELA).

Volontär via Skype eller på plats

MySkills4Afrika skapar nya möjligheter för Microsofts medarbetare att använda sin kompetens i syfte att hjälpa andra. Projektet har lett till samarbeten som berört alltifrån försäljning, teknisk utveckling, finansfrågor till HR och marknadsföring. Över 200 av Microsofts medarbetare har engagerat sig genom att vara så kallade digitala volontärer och handlett individer och företag via Skype. 300 medarbetare har även deltagit som volontärer på plats där de bidragit med sin tid mellan tre till 14 dagar.

Som en del av MySkills4Africa har Microsoft startat projektet TV White Spaces som tar internetuppkoppling till Afrikas mest avlägsna platser. TV White Spaces hjälper miljontals människor att få tillgång till internet och skapar därmed nya digitala möjligheter. Genom TV White Spaces kan exempelvis institutioner och vårdkliniker ta del av bredband med hög hastighet till låga kostnader.

”Medarbetare från alla delar av vår organisation kan bidra med volontärarbete. Inledningsvis sökte våra samarbetsföretag teknisk hjälp från Microsofts volontärer. Behoven har förändrats och idag spelar det ingen roll om du arbetar med programmering eller HR”, säger Mathias Strand.

Om samarbetet
  • Projektet MySkills4Afrika startades år 2013 och har hittills hjälpt över 150 företag i 22 afrikanska länder.
  • MySkills4Afrika fokuserar på att utveckla entreprenörskap samt öka kompentensen bland företag och dess medarbetare.
  • Microsofts medarbetare kan bistå med sin expertis på plats eller virtuellt via Skype.

För mer information om MySkills4Afrika, besök projektets hemsida.

Relaterade inlägg