”Internet har varit min skola. Jag gick medieproduktion i gymnasiet men märkte att jag redan hade lärt mig allt på internet”

Jonatan Salomonsson är ett framtidsnamn att hålla ögonen öppna på. Mångsysslaren har under sina 19 år redan lärt sig programmera, lärt sig 3D-animera, dansat i TV, startat eget förtag och fått Microsoft-anställda att tappa hakan. Den stora frågan är bara åt vilket håll man ska rikta blicken för att kunna följa Jonatans karriärsteg. Jonatan fick stor uppmärksamhet internt hos Microsoft efter att han gjorde en video kring hur vår vardag kan se ut i framtiden. Vi ville veta vad som rörde sig i denna mångsysslares hjärna. Så vi satte oss över en lunch och pratade karriär, teknik och design för att svara på den stora frågan. Vem är Jonatan Salomonsson och vilken planet är han från?

Hur skulle du beskriva dig själv?
– Det är svårt att säga att jag är si eller så. Jag gör saker för att jag tycker de verkar roliga och om det är kul så fortsätter man att utöva det och blir på så sätt bra på det man gör. Problemet är att jag upptäcker för många roliga saker och vill göra allt.

Vilka är dina intressen?
– Jag har många intressen. Jag gillar dans, design, konst, teknik och allt vad det innebär. Inom konst så ligger mig graffiti varmt om hjärtat och när det kommer till teknik så håller jag på mycket med 3D-animering och programmering just nu.

Går du på mycket utbildningar och kurser för att lära dig allt du gör?
– Nej

Ok? Men om man känner att man skulle vilja bli bra på något. Låt oss säga göra en film i 3D. Hur gör man?
– Först ska du ha en bild i huvudet om vad du vill göra och hur du vill att slutresultatet ska se ut. Sen så försöker du ta dig fram till målet steg för steg. Är det ett hus man är i under första scenen? Sök på internet efter ”how to 3d model” och leta upp referenser på hus som liknar det du tänkt. Det finns det garanterat någon som visar hur du gör. Youtube har lärt mig jättemycket. Tänk på att allt du vill göra har någon annan antagligen gjort innan dig. Och all den informationen finns på internet.

Har du någon som helst utbildning i teknik eller digitalt skapande?
– Internet har varit min skola. Jag gick medieproduktion i gymnasiet men märkte att jag redan hade lärt mig allt på internet. Mestadels genom Youtube. Har man ingen som helst förkunskap så var säkert lektionerna jättegivande men att till exempel sitta en hel lektion med att sammanfoga djur med frukter i Photoshop, när jag visste hur man gjorde det sedan innan, blev lite långtråkigt.

Vi såg ju din kortfilm du gjorde. Det är ju en framtidsvision. Är det så du tror världen kommer se ut i framtiden eller är det en fantasivärld?
– Både och. Mycket av tekniken som jag visar är tillgänglig redan idag, men allt kanske inte är fullt utvecklat än. Jag tog mycket inspiration från Microsofts egna framtidsförutsägelser för hur världen kommer se ut 2050. Sen har jag försökt att bildsätta Microsofts visioner med mina egna fantasier. Det är det man ser i videon.

Hur lång tid tar det att göra en sådan film?
– Vanligtvis så tar det runt 2-3 månader men jag hade lite bråttom att få den klar så jag gjorde den på en månad.

För oss detaljnördar. Vad använde du för program för att skapa filmen?
– Cinema 4D med en massa plugins. Sen Octane Render för att få det fotorealistiskt.

Det krävs ganska mycket datorkraft att skapa filmen du gjorde. Kan du berätta vad du använde för dator?
– Det är en dator jag har satt ihop själv med hjälp av min kompis. Jag är inte jätteduktig på hårdvara så det behövde jag hjälp med att få till och därför har jag inte så bra koll på exakt vad den innehåller för komponenter. För att hinna med deadlinen på en månad så behövde jag uppgradera till två Nvidia GTX 1080ti. Det är renderingen som kräver störst kraft. Många av scenerna har jag faktiskt jobbat med och ritat på min Surface Pro och sedan renderat på datorn hemma. Den är grymt smidig om man som jag är på språng hela tiden.

Jag trodde verkligen att du skulle säga att du hade gjort filmen på en dator från ett företag, som de flesta som jobbar med video och bild använder. Hur kommer det sig att du använder Windows till skillnad från de flesta andra inom branschen?
– Vanan. Jag har jobbat med Windows sedan den första datorn jag hade. Sen har jag provat andra system men har inte fastnat för att jag är så van att jobba i Windows. En annan fördel med Windows är valfriheten i att kunna anpassa gränssnittet och funktioner i systemet. Det kanske man kan på andra system också men jag har skräddarsytt mitt operativsystem så som jag vill ha det så att det passar perfekt för just mig.

Vad jobbar du med idag?
– Frilansare

Vad är drömjobbet?
– VD för ett designinriktat företag.

Frågan du antagligen ställer dig nu är, vad är det egentligen för film som fick Microsoft att tappa hakan? Den hittar du här nedan:

 

 

Frågan om vilken planet Jonatan kommer från förblir osagd.

Vill du lära dig mer om vilka tekniska framsteg som finns tillgängligt idag inom samhälle, sjukvård, skola, tillverkningsindustrier eller handeln? Du hittar all information här i vårt svenska nyhetsrum.

Relaterade inlägg