Kreativitet är lika viktigt som AI på framtidens arbetsmarknad

Microsoft har genomfört en global undersökningen the Class of 2030

Arbetsmarknaden förändras. Ju mer tekniken påverkar alla jobb desto viktigare blir det att utrusta dagens unga med rätt verktyg att möta den digitala ekonomin. Digitala färdigheter som kodning blir lika grundläggande som att lära sig läsa eller skriva. Men samtidigt som vi går in i en värld stärkt av Artificiell intelligens (Ai) kommer mänskliga egenskaper, som kreativitet och problemlösning, att bli viktigare än någonsin för att tillämpa det digitala språket på problem och hitta nya lösningar.  

Ett exempel där digitala verktyg och kreativitet har drivit innovation var när grundarna av podcast-tjänsten Acast, Måns Ulvesson och Karl Rosander, förstod fördelarna i molnet. Poddar sågs tidigare som ett budgetalternativ till traditionell radio utan en tydlig intäktsmodell. Idag har deras teknik revolutionerat podd-branschen, både för annonsörer och innehållskaparna.

Joke Palmkvist Education– Vi ser att alla arbetstagare kommer att behöva en god digital kompetens, men också färdigheter som kreativitet, kritiskt tänkande och god samarbetsförmåga. Dessa färdigheter ligger ofta högre upp på önskelistan hos arbetsgivare än just den digitala kompetensen, säger Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft. Kombinationen av spännande teknik och utbildning hjälper dagens skolelever att utveckla nödvändiga färdigheter, som kan kompensera bristen på viktig it-kompetens i framtidens samhälle.

Studie konkretiserar framtidens färdigheter

Hur kan vi se till att dagens studenter har rätt kompetens att lyckas i framtiden? Microsoft har tillsammans med McKinsey nyligen genomfört den global undersökningen the Class of 2030 för att bättre förstå hur vi kan stötta våra barn i den digitala framtiden. Undersökningens över 4 000 elever, lärare, beslutsfattare och tekniker bidra till att förstå vilka färdigheter som kommer att krävas av morgondagens arbetskraft. Resultaten avslöjade att de snabbast växande yrkena, såsom teknikpersonal och vårdgivare, kommer att kräva en blandning av digitala färdigheter samt förmågor som kreativ problemlösning och analytiskt tänkande.

Totalt trettio till fyrtio procent av framtidens arbetstillfällen kommer också att kräva en blandning av sociala och känslomässiga färdigheter, inklusive effektivt samarbete och etiskt beslutsfattande. Rapporten fann emellertid att endast 50 procent av studenterna har den avgörande kombinationen av digitala, kognitiva och sociala färdigheter. Rapporten visar att även om lärare är medvetna om vikten av att väva in sociala färdigheter i lärprogrammet, har nästan 40 procent inte tid att inkludera det i läroplanen. Teknik i klassrummet kan vara en spelbytare.

– Lärare har i alla tider förberett elever för en framtida arbetsmarknad utan att veta exakt hur den ser ut. Den snabba takt som nu råder, där nya yrken dyker upp hela tiden, ställer krav på att skolor och näringsliv alltmer utbyter erfarenheter. På Microsoft gör vi det genom att bjuda in lärare till nätverksträffar och genom att dela rapporter om vad elevernas framtida arbetsgivare letar efter, säger Joke Palmkvist. 

EU Code Week   

Gräsrotsinitiativet EU Code Week gör kodning tillgängligt för alla på ett engagerande sätt. Initiativet leds av EU-kommissionen och pågår mellan den 6-21 oktober. Microsoft stödjer evenemang i sex europiska länder med över 900 deltagare, för att få lärare, studenter och politiska ledare involverade i kodning.

För mer information kontakta  

Joke Palmkvist, ansvarig för skola och högre utbildning på Microsoft Sverige, joke.palmkvist@microsoft.se.

Relaterade inlägg