De kan bli Årets IT-tjej 2019

it tjej

Microsoft presenterar i dag de nominerade i Årets IT-tjej 2019 – en utmärkelse som vi delar ut för 17:e året i rad i syfte att lyfta fram kvinnliga förebilder och inspirera unga kvinnor att söka sig till IT-relaterade utbildningar.

Andelen kvinnor inom IT- och telekombranschen under 2018 var 28 procent, det är en minskning med drygt fyra procent jämfört med för tio år sedan, enligt statistik från IT- och Telekomföretagen.

Om vi ska vända den nedåtgående trenden behöver vi få fler unga kvinnor att söka sig till IT-relaterade utbildningar. Syftet med Microsofts utmärkelse Årets IT-tjej är att lyfta fram kvinnliga förebilder som kan inspirera andra unga kvinnor att intressera sig för IT-relaterade utbildningar.

– På Microsoft arbetar vi för att skapa en jämställd organisation med mångfald och inkludering. Men både vi och många andra företag inom IT-branschen behöver göra ännu mer. I år uppmärksammar vi för 17:e året i rad Årets IT-tjej för att hitta fler kvinnliga förebilder inom tech som unga tjejer kan se upp till och inspireras av, säger Catharina Ljungberg, ansvarig för affärsområdet One Commercial Partner på Microsoft i Sverige.

De nominerade i Årets IT-tjej 2019 är Tijana Barac, Ann-Catrin Lindqvist, Emilia Modig, Julia Danek, Elizabeth Anzen, Ebba Wedin, Ebtisam Mohammedsalih, Josefine Klintberg och Sofia Zdjelar. De tre finalisterna tillkännages den 18 mars och vinnaren utses den 20 mars under Universum Awards på Hotel at Six i Stockholm.

Läs mer om utmärkelsen Årets IT-tjej 2019

Relaterade inlägg