De kan bli Årets tech-tjej 2020

Microsoft presenterar nu de tio nominerade i Årets tech-tjej 2020 – en utmärkelse som vi delar ut för 18:e året i rad i syfte att lyfta fram kvinnliga förebilder och inspirera unga kvinnor att söka sig till teknikrelaterade utbildningar.

På Microsoft arbetar vi kontinuerligt med jämställdhet. 35 procent av våra medarbetare är i dag kvinnor. Våra chefer består av 50 procent kvinnor. Vår ledningsgrupp består av 58 procent kvinnor, och vår svenska vd och svenska vice vd är båda kvinnor.

Även om vi är på rätt väg så har både vi och branschen en bit kvar. Vi behöver få fler unga kvinnor att söka sig till teknikrelaterade utbildningar och sedermera söka sig till tech-branschen. Syftet med Microsofts utmärkelse Årets tech-tjej är att lyfta fram kvinnliga förebilder som kan inspirera andra unga kvinnor att intressera sig för IT-relaterade utbildningar.

– På Microsoft är inkludering, jämställdhet och mångfald några av våra viktigaste ledord. Men både vi och många andra företag inom tech-branschen behöver göra ännu mer. I år uppmärksammar vi för 18:e året i rad en ny grupp fantastiska tech-tjejer så att fler unga tjejer ska få upp ögonen för teknik och inspireras av dessa förebilder, säger Helena Sjöberg, HR-chef på Microsoft i Sverige.

Årets tio nominerade

De nominerade i Årets tech-tjej 2020 är:

  • Anna Fransson | Utvecklingsingenjörsprogrammet | Halmstad, Högskolan i Halmstad.
  • Tanya Singh | BSc Systemvetenskap, BEd, Juristprogrammet | Göteborg, Göteborgs universitet.
  • Ebba Lindgren | BSc Maskinteknik & MSc Flyg- och rymdteknik samt systemteknik | Stockholm, Kungliga tekniska högskolan.
  • Sarangua Tsogtoo | BSc Retail Management & Full-stack development | Stockholm, Handelshögskolan Stockholm samt Medieinstitutet.
  • Yasnia Deras Cruz | BSc Systemvetenskap | Örebro, Örebro universitet.
  • Emelina Mujkanovic | Civilingenjörsutbildning Maskinteknik, Linköping, Linköpings universitet.
  • Elin Gosch | BSc IT & BSc Systemvetenskap | Uppsala, Uppsala universitet.
  • Diba Rezaie | Civilingenjörsutbildning Datateknik | Linköping, Linköpings universitet.
  • Ella Guiladi | BSc Bioteknik, MSc Komplexa Adaptiva System | Göteborg, Chalmers tekniska högskola.
  • Jinci Brettschneider | BSc Matematik & MSc Teoretisk fysik | Uppsala, Uppsala universitet.

Tre finalister tillkännages under mars månad och vinnaren utses den 19 mars under Universum Awards på Nalen i Stockholm.

Vinnaren av Årets tech-tjej kommer att bjudas in till spännande evenemang under 2020 och får också en egen mentor på Microsoft. Vinnaren blir dessutom en förebild och ambassadör för tech-intresserade ungdomar i hela landet, samt medlem i ett nätverk av tidigare finalister som nu är verksamma i branschen. Läs intervjun med Ebtisam Mohammedsalih som tilldelades priset Årets IT-tjej 2019.

För frågor, vänligen kontakta [email protected]

Relaterade inlägg