Datacenter – viktiga i dagens samhälle

En mamma i Ängelholm chattar med sitt barns doktor på datorn. Coop Visby säkerställer välfyllda butikshyllor och bästa tänkbara service för sina kunder. Vingåkers kommun hjälper äldre bo kvar på landsbygden längre genom att tackla ensamhet och isolering. Coala Life frigör tid för vårdpersonal att ta bättre hand om patienter.

Alla dessa exempel – tillsammans med oändligt många fler ögonblick som utgör vår vardag – kan ske tack vare datacenter. Från utsidan ser de endast ut som lagerlokaler, men innanför väggarna finns tiotusentals sammankopplade datorservrar samt nödvändig utrustning för att säkerställa att de alltid kan vara igång. Datacenter är helt enkelt den fysiska infrastrukturen som driver molntjänster.

Och molntjänster är viktiga för alla delar av vårt samhälle och vår vardag. I Sverige och i flera andra delar av Europa är Microsofts datacenter i drift 24 timmar om dygnet, varje dag, för att säkerställa att alla tjänster vi nyttjar i vardagen finns tillgängliga. Det handlar exempelvis om att vi ska kunna komma åt vår internetbank vid behov, att våra matbutiker säkerställa att de har tillräckligt med varor i lager eller att sjukvårdspersonal på våra sjukhus är beroende av för att ge oss rätt vård. Men datacenter är även viktiga för mer vardagliga företeelser så som att arbeta hemifrån, videosamtal med familjen eller spela Xbox med våra vänner.

Trots att datacenter spelar en central roll i så många olika aspekter av vår vardag så tänker vi sällan på dem.

Ställ dig själv följande fråga; utan datacenter, som är en nästan osynlig infrastruktur, skulle du fortfarande kunna göra det du behöver för att jobba, vila och spela? Om du inte lever off-grid, det vill säga helt utanför samhället, är svaret nej”, säger Rahiel Nasir, biträdande forskningschef på analysbolaget IDC. ”De spelar en helt avgörande roll i vårt moderna samhälle”, avslutar Nasir.

Bland tjänsterna i Microsofts datacenter finns Microsoft Azure och Microsoft Teams, två tjänster som har en avgörande roll för verksamheter runt om i Europa.

  • Hundratals sjukhus i Europa använder Azure för att hantera patienters journaler, schemalägga operationer och hjälpa patienter via olika internettjänster. I flera europeiska länder är det Microsofts datacenter som hanterar systemet för utryckningsfordon och hanteringen av 112-samtal.
  • Europeiska finansbolag använder Azure för sina riskbedömningsprogram, en förutsättning för att de ska kunna fatta genomtänkta beslut om var och hur man ska investera.
  • I butiker runtom i Europa används Microsoft Teams medarbetarna sinsemellan för att förbättra kundupplevelsen (H&Ms moderna butik i Berlin är ett av många exempel). Molntjänster används även för att följa lagersaldo och säkerställa att butikshyllorna är välfyllda.
  • Energileverantörer är beroende av datacenter för att hantera viktiga funktioner i hanteringen av elnätet. Något som är en förutsättning för att hålla våra lampor tända i hem, butiker, på företag och sjukhus runt om i Europa.

Därför är datacenter viktiga för samhällets klimatomställning

Fördelarna med att använda molntjänster i ett datacenter är många. Enligt en ny IDC-rapport, IDC FutureScape: Worldwide Future of Digital Innovation 2022 Predictions, förutspår forskarna att mer än 25 procent av ett bolags inkomster kan komma från digitala produkter, tjänster och upplevelser till år 2026. Dock handlar det inte bara om nya innovationsmöjligheter, att flytta data till molnet innebär även ett minskat koldioxidavtryck. Analysföretaget The Footprint Firm uppskattar de totala utsläppen från lokala serverlösningar (så kallade ”on-prem”) i Sverige till ungefär 395 000 ton koldioxid per år. En rapport från WSP visar att Microsofts molntjänster är upp till 98 procent mer koldioxideffektiva än traditionella serverlösningar.

Molntjänster är mer energieffektiva och miljövänliga än traditionella lösningar då hårdvara och teknik som behövs centraliseras för att skapa den efterfrågade datorkapaciteten.

Idag är det svårt att föreställa sig att ett företags IT-miljö endast skulle bestå av vad företaget själva har i sitt serverrum. Datacenter är avgörande för konkurrenskraft – för länder, för samhällen och för enskilda bolag”, säger Ewa Zborowska, forskningschef på IDC i Polen.

Ralph Haupter, president of Microsoft Europe, Middle East and Africa, fyller på; “Det finns idag ingen anledning för företag att alla ska ha sin egen hårdvara, sina egna lösningar för värme och kylning av servrar, sitt eget nätverkssystem och deras egna lösningar för backup”.

Enligt en IDC-rapport som publicerades tidigare i år ligger företag i Sverige och de andra nordiska länderna i framkanten i Europa när det kommer till andelen bolag som är beroende av datacenter för sin verksamhet. I Sverige är det 75 procent av storbolagen som använder sig av molntjänster från ett datacenter.

Läs mer om Micorsofts svenska datacenter:

Vad gör Microsofts svenska datacenter till företagets mest avancerade och hållbart designade datacenter i världen?

Läs mer om Microsofts samhällsutvecklingsarbete i Gävleborg och Skåne kopplat till våra datacenter.

Samarbete för kompetensförsörjning i Gävle-Sandviken.

Microsofts datacenter i Sverige skapar nya möjligheter för Sverige genom hållbar digitalisering.

Besök Microsofts datacenter i 3D.

Relaterade inlägg