Accenture Sverige, Exponential Roadmap Initiative och Microsoft Sverige lanserar ett nordiskt AI-acceleratorprogram för energiinnovationer

Accenture Sverige, Exponential Roadmap Initiative och Microsoft Sverige går samman för att accelerera och skala upp digitala energiinnovationer i Norden genom acceleratorprogrammet Energy Edge. Fem utvalda startups och scaleups inom hållbarhet ingår i programmet. Initiativet ska påskynda övergången till grön energi samtidigt som man stöder startupföretagens affärs- och AI-teknikutveckling. Två startups kommer dessutom att presentera sina innovationer vid ett evenemang under den kommande klimatveckan i New York den 17-24 september.

Målet med Energy Edge är att främja digitala och normbrytande energiinnovationer. Samtliga start- och scaleups har valts ut baserat på bolagens innovationsförmåga och potential att skala upp verksamheten globalt. De startupföretag som valts ut till den första omgången av Energy Edge är:

  • Enjay Systems, som utvecklar värmeväxlingsutrustning som återvinner energi från överskottsvärme i förorenad frånluft,
  • Midsummer, ett svenskt solenergiföretag som tillverkar lätta och flexibla solcellspaneler i Europa med 90 procent lägre koldioxidavtryck än traditionella solpaneler,
  • Ngenic, ett energiteknikföretag som utvecklar och säljer digitala tjänster som hjälper konsumenter, fastighetsägare och energibolag att bidra till ett mer hållbart samhälle genom att matcha konsumtion, överföring och produktion i energisystemet,
  • Sally R, cleantech-företag som med hjälp av rymdteknik utvecklar smart ventilations- och luftbehandlingsteknik för kommersiella fastighetsbyggnader för att säkra ett hälsosamt inomhusklimat,
  • Spotscale, hjälper industrifastighetsägare att hitta besparingspotential i underhåll och renovering av sina tak, fasader och betongytor genom att analysera skicket, skador och energiläckage med hjälp av bildanalys i drönarbilder samt världsledande AI-teknik.

Under programmets gång kommer alla startups att ha tillgång till affärs-, energi- och teknikexperter med särskilt fokus på AI från Accenture Sverige, Exponential Roadmap Initiative och Microsoft Sverige. Deltagarna kommer delta i kompetensbyggande sessioner, nätverksevenemang, marknadsföringsaktiviteter och workshops för att utveckla sina lösningar.

”Vi är glada över att samverka med Accenture Sverige och Microsoft Sverige och ett antal utvalda scale-up företag, för att accelerera disruptiva användar-nära energilösningar längst ut i nätet. För att hålla den globala uppvärmningen så nära 1,5 grader som möjligt måste vi halvera utsläppen varje decennium från 2020. Det kräver att vi skalar upp disruptiva klimatlösningar exponentiellt och skiftar ut de fossila. Initiativet Energy Edge kan bidra till detta”, säger Johan Falk, VD och medgrundare av Exponential Roadmap Initiative.

”Förnybar energi ökar exponentiellt genom innovation och investeringar i till exempel sol- och vindkraft. Den nordiska energimarknaden är en föregångare på många sätt. Vi behöver dock vidta ytterligare åtgärder för att fullt ut nyttja den nordiska potentialen att spela en större global roll och uppnå betydande minskningar av energiutsläppen. Energy Edge-programmet bidrar till en exponentiell omställning genom att katalysera omvälvande innovativa energilösningar över branschekosystem”, säger Patrik Nylander, Country Managing Director, Accenture Sverige.

”Innovation har varit grunden för svensk tillväxt under det senaste århundradet. Men till skillnad från för hundra år sedan måste dagens innovation rikta om sitt fokus mot att ta itu med angelägna miljöutmaningar, särskilt den långsamma energiomställningen. Denna nödvändiga omställning kräver banbrytande innovation som kanske inte är tillgänglig ännu, men som för närvarande är under utveckling. Vi inleder det här samarbetet för att ge stöd till sådana satsningar”, säger Tomas Frimmel, VD för Microsoft Sverige.

För mer information om programmet, vänligen besök: Energy Edge – Exponential Roadmap Initiative

Om Accenture
Accenture är ett ledande globalt tjänsteföretag som hjälper världens ledande företag, myndigheter och andra organisationer att bygga sin digitala kärna, optimera sin verksamhet, påskynda intäktstillväxt och förbättra medborgarservice – att skapa konkret värde i snabb och stor skala. Vi är ett talang- och innovationsstyrt företag med 732 000 medarbetare som betjänar kunder i mer än 120 länder. Teknik är kärnan i dagens förändring, och vi är en av världens ledande aktörer som hjälper till att driva denna förändring, med starka ekosystemrelationer. Vi kombinerar vår styrka inom teknik med oöverträffad branscherfarenhet, funktionell expertis och global leveranskapacitet. Vi har en unik förmåga att leverera konkreta resultat tack vare vårt breda utbud av tjänster, lösningar och tillgångar inom Strategy & Consulting, Technology, Operations, Industry X och Accenture Song. Dessa förmågor, tillsammans med vår kultur av delad framgång och vårt engagemang för att skapa 360° värde, gör det möjligt för oss att hjälpa våra kunder att lyckas och bygga pålitliga, varaktiga relationer. Vi mäter vår framgång genom det 360°-värde vi skapar för våra kunder, varandra, våra aktieägare, partners och samhällen. Besök oss på www.accenture.com.

Om Exponential Roadmap Initiative
Exponential Roadmap Initiative samlar innovatörer, förändringsaktörer och omstörtare för att driva omvandlingen mot att halvera de globala utsläppen före 2030 genom exponentiella klimatåtgärder och lösningar. https://exponentialroadmap.org

Om Microsoft
Microsoft är ett av världens ledande techföretag inom molnstjänster, programvara och datorer. Microsoft grundades år 1975 och den svenska verksamheten startades år 1985. Microsoft Sveriges mål är att stärka människors, företags och samhällets möjligheter att göra Sverige konkurrenskraftigt och världsledande genom hållbar digitalisering. Bland våra produkter och tjänster finns bland annat Microsoft Windows, Microsoft 365, Microsoft Azure, Microsoft Teams, Xbox, LinkedIn, Minecraft och sökmotorn Bing. Microsoft Sverige har idag cirka 600 medarbetare fördelat på våra kontor i Stockholm, Göteborg och Linköping samt datacenter i Gävle, Sandviken och Staffanstorp. https://www.microsoft.com/sv-se/

Kontaktpersoner:

Andrea Lindblom
Exponential Roadmap Initiative
+46 (0)73 345 05 71
[email protected]

Anna Markelius
Accenture Sverige+46 (0)73 051 34 52
[email protected]

Rebecka Andreasson
Microsoft Sverige
+46 (0)8 410 455 56
[email protected]

Relaterade inlägg