Linköpings Universitet bland de första i världen att använda Copilot i sin verksamhet

LinkedIn släppte nyligen rapporten ”Future of Work” som visar att nya AI-verktyg har potential att minska arbetsbelastningen och hjälpa framför allt pedagoger att frigöra mer tid för eleverna. Copilot, tidigare Bing Chat Enterprise for Faculty, är en AI-baserad tjänst från Microsoft som baseras på Open AI:s språkmodell ChatGPT. Tjänsten är avsedd för medarbetare på universitet och högskolor. Linköpings Universitet var första universitetet i Sverige, även bland de tre första i världen, att börja använda den nya AI-tjänsten.  De kunde aktivera tjänsten som en del i redan befintliga avtal med Microsoft och tillhandahåller den för sina lärare, forskare och medarbetare.

Vi har en lång historia inom AI som sträcker sig tillbaka till 70-talet och har alltid varit i framkant på det här området. Så för oss kändes det som ett väldigt naturligt steg att testa den här tekniken. Våra medarbetare har efterfrågat en generativ AI-lösning och vi ser en stor potential i tjänsten för att minska stress, spara tid och öka effektivitet. Att Copilot kan erbjuda den säkerhet och integritet som Microsoft tillhandahåller var viktigt i valet av tjänst”, säger Joakim Nejdeby, digitaliseringsdirektör, Linköpings Universitet.

Universitetets lärare, forskare och anställda utforskar nu sätt att söka efter information mer effektivt, få hjälp att genomföra litteraturöversikter, brainstorma idéer, samt utarbeta utbildningsinnehåll.  Copilot är en AI-tjänst som går att använda för att generera text, svara på frågor, skapa innehåll och mycket mer.

Några exempel på vad tjänsten kan användas till:

  • få tillgång till och söka efter information om artiklar, resurser och därigenom spara tid i informationsinhämtning.
  • genomföra litteraturöversikter genom att sammanfatta, analysera och ge insikter i forskningsrapporter och artiklar. Den kan hjälpa användare att identifiera nyckelbegrepp, trender och luckor i befintliga texter.
  •  brainstorma idéer för förslag och experiment. Copilot kan generera kreativa förslag och hjälpa till att förbättra forskningsfrågor.
  • assistera med skrivuppgifter, skapa utkast till forskningsartiklar, rapporter, ansökningshandlingar för bidrag och föreläsningsanteckningar. Den kan ge förslag på grammatik och stil, vilket förbättrar den övergripande kvaliteten på skriftligt arbete.
  •  skapa personliga texter och quiz för studenter. Den kan generera övningsfrågor, förklaringar och pedagogiskt innehåll skräddarsytt efter individuella behov

Det har pratats och forskats kring AI i flera decennier och nu är tiden inne för det stora genombrottet för att göra AI folkligt. Precis som att mobiler, datorer och internet är något de flesta tar för givet idag, kommer AI bli en del av vardagen inom några år. Copilot revolutionerar inte bara hur vi söker information men kan också kan assistera oss i brainstorming, hjälpa till med skrivuppgifter och skapa innehåll.  Det här kommer bli den första kontakten många organisationer får med AI,  vi på Microsoft har ett stort ansvar i att hjälpa till att göra övergången smidig, säker och produktiv”, säger Tomas Frimmel, vd för Microsoft Sverige 


Nyfiken på mer?

För att hjälpa pedagoger bygga upp sin AI-kunskap och nyttja de tjänster som finns på bästa sätt har Microsoft introducerat en kostnadsfri kurs på Microsoft Learn: Enhancing teaching and learning with Bing chat. Den är utformad för att guida pedagoger genom tillgängliga funktioner, lära ut hur man skapar och itererar på promptar och använda sin expertis för att utvärdera svar för övergripande kvalitet och trovärdighet. Utbildningen tar cirka en timme, är anpassad till ISTE- och UNESCO-standarder för pedagoger och bygger på Microsofts introduktionskurs i AI.

 

Relaterade inlägg