Microsoft Work Trend Index 2024: så ser det ut med AI på arbetsplatserna

Microsofts senaste Work Trend Index 2024 rapport är nu släppt. Årets rapport visar hur AI påverkar arbete, ledarskap och rekrytering. Undersökningen som ligger till grund för rapporten baseras på data från 31 000 personer i 31 länder, däribland Sverige, och visar att användningen av generativ AI på arbetsplatsen har fördubblats de senaste sex månaderna. 

Enligt Microsofts Work Trend Index 2024 använder hela 63 procent av Sveriges tjänstemän generativ AI på jobbet. Sverige ligger efter det globala genomsnittet på 75 procent som uppger att de använder generativ AI i sitt arbete. Dessutom tar 86 procent av svenska AI-användare med egen AI till jobbet (BYOAI), jämfört med 78 procent globalt. 

– AI demokratiserar tillgängligheten av kunskap för alla. Vår senaste rapport visar hur organisationer kan dra nytta av AI för att underlätta och höja kvaliteten för beslutsfattande, samarbete och affärsresultat, säger Sophia Wikander, vd på Microsoft i Sverige.

Inom ledarskap och AI-kompetens anser 69 procent av svenska företagsledare att AI är nödvändigt för att företaget ska förbli konkurrenskraftigt, men 61 procent oroar sig för att deras organisation saknar en AI-vision. Inom svenska företag och organisationer värdesätts AI-kompetens högt.  65 procent av svenska företagsledare uppger att de inte skulle anställa någon utan AI-kompetens (globalt 66 procent), och 62 procent uppger att de föredrar en mindre erfaren kandidat med AI-färdigheter framför en mer erfaren utan (globalt 71 procent). 

– AI omdefinierar hur vi arbetar idag och frigör nya möjligheter för företagen. För att ta vara på dem och få konkurrensfördelar, kommer det vara viktigt för företag och organisationer att få en AI strategi på plats samt att satsa på intern kompetensutveckling, säger Sophia Wikander, vd på Microsoft i Sverige.

För mer information, besök den officiella Microsoft-bloggen och läs hela rapporten här:  2024 Work Trend Index Report  

Relaterade inlägg