AI och digitalisering på allas läppar – en summering av Microsofts deltagande i Almedalen

Panelen "Hur får vi fler tjejer till teknikens värld?" i Almedalen 2018
Under årets politikervecka i Almedalen var Microsoft på plats för att diskutera trender inom AI, digitalisering och mycket mer. Sammanlagt bjöd företaget in till 14 seminarier som gästades av över 60 paneldeltagare och 1 300 personer i publiken.

Det råder inga tvivel om att AI och digitaliseringen var två heta ämnen under årets Almedalsvecka. Tillsammans med frågor som rör hälsa och skola var digitalisering ett av de ämnen som trendade i programmet och i sociala medier. Microsoft var på plats för att diskutera Artificiell Intelligens (AI) och digitaliseringens inverkan inom olika samhällsfrågor och bjöd in till totalt 14 seminarier. Samtliga seminarier hölls i företaget Pickits lokaler på Södra Kyrkogatan 3.

Alla behöver omfamna AI

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i panelen "Etik, hållbarhet och regeringens syn på artificiell intelligens"
Panelen ”Etik, hållbarhet och regeringens syn på artificiell intelligens” med Rebecka Cedering Ångström från Ericsson Research, bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, Anna Felländer från Digitaliseringsrådet och Anders Ekholm, vice vd på Institutet för Framtidsstudier.

Många av årets seminarier handlade om etiska och säkerhetsaspekter av AI. I panelen ”Etik, hållbarhet och regeringens syn på artificiell intelligens” diskuterade bland annat Digitaliseringsrådets Anna Felländer, digitaliseringsminister Peter Eriksson, Rebecka Cedering Ångström och Anders Ekholm olika etiska utmaningar med AI. Se en summering av panelsamtalet här. Se även Dågitaliseringsrådets fem rekommendationer där regeringen bör agera för att värna och utveckla Sveriges ställning som innovationsnation.

Mikael Damberg, Peter Kjäll, Andreas Gyllenhammar och Titti LundgrenPanelen ”Innovation i samhällets tjänst” med bland andra innovationsminister Mikael Damberg, Peter Kjäll, Chef of Digital Health på RISE, Joacim Damgard, vd Microsoft AB, Titti Lundgren, marknadsansvarig på Coala Life, och Andreas Gyllenhammar, hållbarhetschef på SWECO, lyfte Sveriges innovationskraft genom startup-företag och hur AI kan effektivisera och underlätta olika svenska organ och industrier.
– AI är ett verktyg som underlättar och som gör att man kan lägga tid på att rädda patienterna istället för att själv hantera data, säger Titti Lundgren, marknadsansvarig på det medicintekniska företaget Coala Life.

Digital natives och framtidens talang

Seminarium med Lisa Gunnarsson, Lena LId Falkman, Joacim Damgard och Johanna Ström-Wiman på scen
Lena Lid Falkman, PhD Handelshögskolan, Lisa Gunnarsson, Nordenchef på LinkedIn, Joacim Damgard, vd på Microsoft AB, och moderator Johanna Ström-Wiman i panelsamtal om framtidens talang.

Ett annat högaktuellt ämne under årets Almedalen var digitaliseringens inverkan på skolan och att programmering blir en del av den svenska skolplanen. Seminariet ”Gäller det livslångalärandet också för lärare?” diskuterade skolans inställning till ny kunskap, att utveckla en så kallad delandekultur och en miljö där man får misslyckas. Allt för att alla, både lärare och elever, ska kunna bli den bästa versionen av sig själv.

Flest besökare drog seminariet ”Framtidens talang – kan svenska företag bli bättre arbetsgivare genom digital transformation?” med Lisa Gunnarsson, Lena Lid Falkman, Joacim Damgard och moderator Johanna Ström-Wiman. 140 personer lyssnade till panelen som diskuterade alltifrån digitala verktyg på jobbet, millennials krav på arbetsgivaren och efterfrågan av självledarskap på jobbet. Lena Lid Falkman menade att flexibla arbetsplatser ställer enorma krav på självledarskap, men att de företag som lyckas implementera självledarskap också bäst utnyttjar det nya digitala arbetslivet.
– Arbetsmarknaden rör sig från att mäta hur mycket vi jobbar till vad vi levererar. Det ställer krav på självledarskap, där man släpper ansvar till individen men också utbildar individen i vad självledarskap innebär, instämde Joacim Damgard.
– De företag som har medarbetarfokus och driver ett konstant lärande hjälper sina medarbetare och attraherar den talang företaget söker, avslutade Lisa Gunnarsson på LinkedIn.

En talande spegel och ett populärt AI photo booth

Microsofts virtuella spegel och AI photo booth lockade besökare under årets Almedalen

Utöver 15 seminarier hade Microsoft även en virtuell spegel och ett AI photo booth på plats. Den talande, virtuella spegeln står till vardags i H&M:s flaggskeppsbutik på Time Square i New York, men under Almedalsveckan fick den vistas i Visby. Besökare kunde ta en selfie och få bilden placerad på ett livsstilsmagasin som kan delas socialt. Spegeln har tagits fram av H&M, Microsoft, Ombori och Visual Art.

Microsoft och Active Solutions AI photo booth matchade besökaren med vilken partipolitiker de är mest lik. Hela 193 personer testade photo booth på 3 dagar. Flest matchningar fick miljöpartiet med hela 36 procent likhet.

Låt oss fortsätta samtalet! 

Många panelsamtal under Almedalen handlade om hur AI och digitaliseringen kan hjälpa olika samhällsfunktioner. Vad som också blev tydligt under panelsamtalen är att fler behöver förstå betydelsen av digitaliseringen och AI. Vi delar några tips på intressant läsning och utbildning:

  • Vilken roll har AI i dagens och framtidens samhälle? Kolla in den nya kostnadsfria e-boken Future Computed
  • Är du nyfiken på programmering? Kolla in Kodcentrums Kodboken och lär dig och barnen mer om kodning i sommar
  • Vad krävs för att svensk vård ska bli ledande? Läs mer om hur Microsoft digitaliserar vården
  • Hur fungerar framtidens digitala konsumenter? Läs mer om hur Microsoft digitaliserar handeln
  • Vad kan skolans digitalisering ge för effekter på lärande? Läs mer om hur Microsoft digitaliserar skolan

För mer information och frågor kontakta:

Kontakta Microsofts kommunikationsavdelning, swedenpress@microsoft.com

Relaterade inlägg