Del 1: Tips från Microsofts Almedals-veteraner

Almedals-veteraner-1

Almedalen närmar sig med stormsteg. Microsoft är på plats i Almedalen för att diskutera trender inom Artificiell intelligens, digitalisering och mycket mer. I år har vi ett särskilt fokus på just Artificiell intelligens kopplat till olika samhällsområden. Vi är helt enkelt på plats för att prata Ai i Almedalen. Och ni följer oss under #Aimedalen.

På plats I Almedalen finns många av våra medarbetare, somliga veteraner i Almedalssammanhang. Hélène Barnekow, Mathias Strand och Therése Treutiger delar tips och spaningar inför Almedalen 2019.

Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige 

Vad betyder Almedalen som arena för Microsoft?

Almedalen är en viktig mötesplats där vi har möjlighet att reflektera över viktiga samhällsfrågor, utmaningar och möjligheter tillsammans med representanter från näringslivet, offentlig sektor och opinionsbildare. Vi gör det via de 13 paneldiskussioner vi arrangerar och genom att delta i över 20 paneldiskussioner externt.

Vad vill ni särskilt lyfta i Almedalen?

Det rådet inga tvivel om att AI är ett område som blivit allt mer aktuellt det senaste året. Både inom techbranschen, men också i samhället i stort. Under årets Almedalen vill vi ta tillfället att visa bredden av AI och digitaliseringen genom att lyfta dess positiva inverkan på många olika samhällsområden. Ett nytt område för AI är ledarskap och en studie från Microsoft visar hur AI kan bidra till framgångsrik ledarskap. Detta är ett spännande spår som vi kommer att prata mer om.

Vad tror du blir årets fokus och snackis?

Det är svårt att säga innan man är på plats, men jag tror att mycket fokus kommer ligga på hur modern teknik kunna bidra till att lösa de globala hållbarhetsmålen. Särskilt med tanke på att hållbarhetsfrågan vägt tungt i EU-valet och att Sveriges mål till år 2040 ha en förnybar elförsörjning. Kan Sverige visa vägen och vilken roll kan tekniken ta? Vilka är hindren och vilka är möjligheterna?

Samtliga av Microsoft Sveriges egna evenemang hålls i Pickits lokaler på Södra Kyrkogatan 3. Se Microsofts fullständiga program här.  

Mathias Strand, chefsjurist på Microsoft i Västeuropa

Hur länge har Microsoft varit i Almedalen?

Microsoft har varit i Almedalen sedan 2003. Då hade vi vårt ”IT-café” inrymt i ett litet konferensrum på Visby Hotell. Det var innan vi hade smarta mobiler, så på den tiden var det poppis att titta förbi oss för att låna dator att mejla från eller skriva ut. Mycket har hänt sedan dess.

Kan du dela några lärdomar från Microsofts alla år i Almedalen?

En lärdom är hur debatten följer med både samhällsutvecklingen och den tekniska utvecklingen. Digitaliseringen och teknik som Artificiell intelligens blir allt mer påtaglig inom samtliga samhällsområden. Förra året var till exempel GDPR-debatten igång med diskussioner om hur den nya förordningen landat bland svenska organisationer och myndigheter.

På tal om GDPR, vad tror du blir årets stora ”juridiska snackis” i Almedalen?

I år tror jag att vi behöver prata klartext kring CLOUD Act. Offentlig sektor behöver använda globala molntjänster helt enkelt. Dessutom behöver vi konkretisera samtalen om ett hållbart förhållningssätt till AI.

Spana in samtliga av Microsofts experter som är på plats i Almedalen

Therése Treutiger, vice vd Microsoft Sverige

Therése, berätta om din Almedalsstrategi?

Jag försöker alltid att maximera mina dagar i Almedalen. Jag förbereder mig genom att sätta en tydlig agenda, men också lämna utrymme för mänskliga möten och samtal som väcker nya tankar. Det är viktigt att inte stirra sig blind på den egna närvaron utan att också lyfta blicken, gå på andras seminarier och mingel. Att samla in så många olika perspektiv som möjligt helt enkelt.

Vilka är dina topp 3 evenemang i Almedalen i år?

I år kommer jag att fokusera på huvudsakligen tre områden: Hållbarhet och en svensk energiförsörjningen som måste drivas mot förnybara energikällor, digitaliseringen i stort och att Sverige halkar efter i utveckligen framförallt inom offentlig sektor och där är ämnet högaktuellt i synnerhet inom vård och omsorg och slutligen det komptetensgap i det svenska samhället inom teknik och it som är allarmerande och hämmar vår konkurrenskraft internationellt och utveckling i Sverige. Mina tips på seminarier och paneler inom dessa områden är: Framtiden är elektrisk – ombyggnad pågårHur många ska dö i väntan på digitalisering? och Utbildar högskolan för framtiden? Teknikindustrin ställer om – gör högskolan.

Berätta om ett spännande möte du har haft i Almedalen.

Förra året var jag med på en panel lunch med 20 personer inbjudna som skulle diskutera digitalisering och behovet av fler kvinnor inom tekniska yrken. Där hade jag förmånen att få träffa en herre från byggbranschen och jag lärde mig allt från lagerhållning, processer för bygglov, att bygga studentbostäder, hur får vi fler hyresrätter i Sverige. Vi hade normalt aldrig mötts och jag lärde mig så mycket på dessa 45 min.

För frågor och mer information kontakta: 

Andreas Wingren, Kommunikationschef, Microsoft AB, 08-410 455 56, swedenpress@microsoft.com

Relaterade inlägg