Naiset perehtyivät koodaukseen Microsoftin työpajassa – ”Kysyntä on valtava”

 |   Microsoft News Center

Microsoftin 19.3. järjestämä #MimmitKoodaa-työpaja kokosi 40 naista opettelemaan ja ymmärtämään koodauksen perusteita. Microsoftin teknologia-asiantuntijat Vibha Deshpande ja Anastasia Kuznetsova perehdyttivät innokkaan yleisön Azure-skriptaukseen ja bottien maailmaan Microsoft Flux -yhteisötilassa.

Hiljattain yhteiskuntatieteiden maisteriksi valmistunut Virve Louekari oli saapunut työpajaan kokeilemaan jotain uutta oman alansa ulkopuolelta: ”Haluan kokeilla, saisiko tästä inspiraatiota ja hyötyä tulevaisuuteen. Haluaisin myös hahmottaa koodaukseen liittyviä konsepteja niin, etteivät ne olisi minulle täysin etäisiä asioita. Uusien asioiden opettelu on aina hauskaa ja kiinnostavaa.”

IaaS, PaaS ja SaaS olivat monille osallistujista ennen työpajaa vain outoja kirjainyhdistelmiä. Microsoft Suomen kehittäjä- ja startup-yhteistyöstä vastaavan Drazen Dodikin mukaan yksi illan tarkoituksista olikin tehdä pilvikäsitteet tutuksi osallistujille: ”Haluamme häivyttää mystiikkaa lyhenteiden ympäriltä ja osoittaa, mitä käsitteet ja palvelut niiden takana käytännössä tarkoittavat.”

Työpajassa lähdettiin liikkeelle perustavanlaatuisista kysymyksistä: mikä tietokone oikeastaan on, ja mihin pilvipalveluita tarvitaan? Osallistujille tulivat tutuksi niin Azure-portaalin käyttötarkoitukset kuin PowerShell-skriptauskin. Asiakaspalvelubottien rakentamista lähestyttiin käyttökokemuksen merkitystä korostaen.

Paikallaolijoita myös opastettiin itseopiskelun ja innostavien resurssien pariin. Toinen illan ohjaajista, Microsoftin teknologia-asiantuntija Anastasia Kuznetsova, kertoi itse oppineensa koodaamaan Codecademyn ja käytännön tekemisen kautta. Hän ei kuitenkaan pidä itseään erityisen teknisenä ihmisenä. ”Niin kauan kuin itse haluaa oppia, pääsee pitkälle.”

Monimuotoisuutta ja itsetuntemusta

Teknologia-alan monimuotoisuuden edistäminen on Microsoftille tärkeä tavoite. Yhtiön maailmanlaajuinen #MakeWhatsNext-kampanja kannustaa tyttöjä ja naisia teknologian pariin. Suomessa Microsoft järjestää Girlz in Tech -tapahtumia, joissa tytöt pääsevät kokeilemaan erilaisia teknologioita, toteuttamaan ideoitaan ja tapaamaan teknologia-alalla työskenteleviä naisia.

Ohjelmistoyrittäjät ry:n koordinoima Mimmit koodaa -hanke tavoittaa aikuiset naiset, jotka haluavat oppia ohjelmointia. Microsoftin yhteiskuntasuhdejohtaja Max Mickelssonin mukaan tavoitteena on tarjota mahdollisuuksia päästä kiinni osaamiseen, joka on tulevaisuudessa tärkeää alalla kuin alalla. Hanke vastaa valtavaan kysyntään: ” ”Kaikki työpajat, joita hankkeessa mukana olevat firmat järjestävät, ovat täyttyneet heti. Me otimme työpajaamme 40 osallistujaa, ja yli 70 jäi jonotuslistalle. Kun kysyntä on tällä tasolla, totta kai siihen täytyy vastata.”

Anastasia Kuznetsovan mielestä Mimmit koodaa -hankkeessa ei ole kyse pelkästään teknologiasta vaan itsensä rohkaisemisesta. ”Suurissa teknologiayrityksissä tulisi olla enemmän monimuotoisuutta, ja teknologia-alalla enemmän naisnäkökulmaa”, hän pohtii. ”Meidän naisten tulisi kannustaa toisiamme kehittymään ja oppimaan uutta – ja liikkumaan pois mukavuusalueiltamme.” Anastasia hakeutui töihin juuri Microsoftille, koska yhtiö pyrkii edistämään osallisuutta ja syrjimättömyyttä työelämässä.

”Jos Mimmit koodaa -kampanjan kaltaisia tapahtumia olisi ollut enemmän nuoruudessani, olisin varmasti vielä enemmän perillä asioista sekä vähemmän ujo. Tämänkaltaiset hankkeet ovat hyvin tärkeitä naisten rohkaisemiseksi”, Anastasia iloitsee.

Lue lisää Mimmit koodaa -hankkeesta Ohjelmistoyrittäjien sivuilta.