Latokartanon koululaiset pääsivät juttelemaan chatbotin kanssa empatiasta – ja näin siinä kävi

 |   Microsoft News Center

Lapset opettamassa chatbotille empatiaa

Empatia nettiin -hankkeen ensimmäinen pilottikokeilu toi digiempatian oppitunnille.

”Tervetuloa kutosluokkalaiset tänne meidän ekaluokkalaisten vieraiksi oppimaan digiempatiaa”, Latokartanon peruskoulun opettaja Aino Mäkelä aloittaa hyvin erilaisen oppitunnin kuin mihin koulussa on totuttu.

Luvassa on Microsoftin, suomalaisen chatboteihin erikoistuneen GetJennyn sekä Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n yhdessä toteuttama chatbot-oppitunti. Pilotti on osa eri yritysten ja järjestöjen nettikiusaamista vastaan suunnattua Empatia nettiin -hanketta, jonka tavoitteena on lisätä tietämystä nettikiusaamisesta ja saada aikaan konkreettisia tekoja empatian lisäämiseksi digiympäristössä. Microsoft on hankkeen yksi pääyhteistyökumppaneista.

Oppitunti käynnistyy vauhdilla, kun oppilaat pääsevät juttelemaan Empatia nettiin -hanketta varten kehitetyn Luokkabotti-chatbotin kanssa. Pilottitunnin tarkoituksena on testata Luokkabottia aidossa ympäristössä ja kerätä siitä palautetta opettajilta ja oppilailta.

”Luokkabotti on kuin pikkuinen kaveri nettisivuilla, jonka kanssa voitte jutella”, Luokkabottia kehittänyt Annu Karhu GetJennyltä esittelee tunnin kulkua lapsille. Oppilaat on jaettu pareihin, joista jokaisessa on yksi eka- ja kuutosluokkalainen. Luokkabotti esittelee erilaisia tosielämän nettikiusaamistilanteita, joihin oppilaat pääsevät antamaan neuvoja.

Kuutoset lukevat ääneen botin kertomia tilanteita vielä lukemista harjoitteleville ekaluokkalaisille, ja luokan täyttää keskittynyt puheensorina. ”Tosi hienosti menee!” luokkaa kiertävä opettaja Aino kannustaa.

”Jos mä olisin Matti, toi ei tuntuisi musta kivalta”, ekaluokkalainen Elias pohtii kutosluokkalaisen parinsa kanssa nettipelaamiseen liittyvää tilannetta. Pari päätyy kertomaan Luokkabotille, että ketään ei saa jättää peliporukan ulkopuolelle.

Kiusaamistilanteiden käsittelyn jälkeen alkaa vielä jännittävämpi vaihe oppituntia. ”Nyt on teidän vuoronne kertoa Luokkabotille, miten teidän mielestänne nettikiusaamista voisi vähentää”, Annu kertoo oppilaille.

Lapset keskustelemassa koulussa empatiataidoista.

Luokkabotti kyselee oppilailta erilaisia tapoja lisätä empatiaa nettiin ja ehkäistä nettikiusaamista. Hetken miettimisen jälkeen työparit alkavat naputtaa innoissaan näppäimistöjä. Lopuksi oppilaiden kerätyt ideat ja ajatukset käydään yhdessä nimettömänä läpi luokan datanäytöltä.

”Luokkabotti tuntui tosi aidolta, ihan niin kuin olisi jutellut jonkun oikean ihmisen kanssa!” ekaluokkalainen Elias kertoo oppitunnista. ”Botin kanssa juttelu oli kivaa, haluaisin jutella sen kanssa myös muilla tunneilla.”

Myös opettaja Aino Mäkelä on kiinnostunut Luokkabotin jatkosta. ”Chatbot pystyy tempaisemaan oppilaat mukaansa keskustelun ja aitojen tilanteiden ansiosta. Se on hyvä tapa osallistaa ja innostaa lapsia pohtimaan vaikeitakin aiheita.”

Luokkabotti on osa Empatia nettiin -hankkeessa kehitettävää Empatiapakkausta, joka tarjoaa tietoa ja työkaluja verkossa digiajan empatiataitojen kehittämiseksi.

”Haluamme hankkeen myötä auttaa opettajia, vanhempia ja lapsia kehittämään empatiataitojaan erilaisten työkalujen avulla”, Microsoft Suomen markkinointijohtaja Janina Backlund sanoo. ”Luokkabotilla tarjoamme opettajille työkalun digiempatiataitojen käsittelyyn koulussa. Kehitämme bottia koko ajan, ja tavoitteena on tehdä botista oppilaiden ja opettajien yhdessä rakentama työkalu nettikiusaamisen ehkäisemiseen ja tulevaisuuden digitaitojen oppimiseen.”

Lue lisää Empatiaa nettiin -hankkeesta täältä. Jos haluat mukaan pilotoimaan Luokkabottia, ole yhteydessä sähköpostitse osoitteeseen [email protected]

Tags: , , , ,