Kansainväliset terveydenhuoltoalan toimijat hyödyntävät botteja taistelussa COVID-19-pandemiaa vastaan

 |   Microsoft News Center

Kun koronaviruspandemia alkoi leviämään Euroopassa alkuvuodesta, puheluiden määrä Kööpenhaminan terveydenhoidon hätänumeroon kasvoi nopeasti.

Copenhagen Emergency Medical Services, joka tuottaa ensihoitopalveluja noin kolmannekselle Tanskan väestöstä, sai lähes kaksinkertaisen määrän yhteydenottoja epidemian alettua. Maaliskuun alkuun mennessä puheluita tuli noin 2 000 kappaletta päivässä. Huolestuneilla soittajilla oli COVID-19:n oireita tai he kaipasivat tietoa taudista. Organisaatio avasi toisen puhelukeskuksen selvitäkseen kyselyistä, mutta se ei riittänyt.

“Tajusimme, että monilla ihmisillä oli samoja peruskysymyksiä”, sanoo toimitusjohtaja ja lääkäri Freddy Lippert. “Virtuaaliassistentti tuntui hyvältä vaihtoehdolta työntekijöiden kuorman vähentämiseen. Se pystyy käsittelemään paljon suurempia yhteydenottomääriä kuin puhelinpalvelu, minkä lisäksi se osaa tarkistaa oireita ja tunnistaa korkean riskin potilaat samojen lääketieteellisten protokollien mukaisesti kuin hoitoalan henkilökunta. Tarvittaessa se ohjaa potilaan ihmisen puheille.”

Copenhagen Emergency Medical Services kuuluu nyt niihin terveydenhuollon organisaatioihin Euroopassa ja maailmalla, jotka käyttävät Microsoftin Healthcare Bot -palvelua mahdollisten koronavirustapausten seulontaan ja hoitoon ohjaamiseen. Microsoft Azurella toimiva palvelu käyttää tekoälyä ja luonnollisen kielen käsittelyteknologiaa. Se auttaa organisaatioita luomaan oman bottinsa – jonka datan organisaatio omistaa ja johon vain se pääsee käsiksi – vastaamaan kyselyihin ja vapauttaa lääkäreitä, sairaanhoitajia ja muita terveydenhuollon työntekijöitä antamaan elintärkeää hoitoa sitä tarvitseville potilaille.

Terveydenhuollon organisaatiot ovat käyttäneet Microsoftin Healthcare Bot -palvelua jo yli vuoden ajan. Se suunniteltiin alun perin tueksi yleisiin virtuaaliassistenttia kaipaaviin terveydenhuollon skenaarioihin. Kun koronaviruspandemia laajeni ja uhkasi ylikuormittaa terveydenhuoltojärjestelmiä eri puolilla maailmaa, organisaatiot Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Lähi-Idässä ovat käyttäneet työkalua mahdollisten COVID-19-tartuntojen seulontaan.

Maaliskuun jälkeen terveydenhuollon organisaatiot ovat luoneet 1 230 Microsoft Healthcare Bot -palveluun perustuvaa COVID-19-itsearviointibottia. Ne ovat palvelleet 18 miljoonaa ihmistä ja vastanneet yli 160 miljoonaan viestiin.

“Koronaviruspandemia luo ennennäkemätöntä painetta terveydenhuoltojärjestelmille ja alan työntekijöille ympäri maailman”, sanoo Hadas Bitran, Microsoft Healthcaren Group Manager ja Healthcare Bot -tiimin vetäjä. “Botit voivat vähentää painetta vastaamalla potilaiden kyselyihin ja kertomalla, mitä he voivat tehdä, jos heillä on COVID-19:n oireita.”

Copenhagen Emergency Medical Services loi Microsoft Healthcare Bot -palvelun avulla COVID-19-bottinsa ja otti sen käyttöön alle kahdessa päivässä maaliskuun puolivälissä. Ensimmäisenä päivänä botti vastasi Lippertin mukaan 30 000 puheluun ja vähensi Tanskan hätänumeroon suuntautuvia kyselyjä sekä terveydenhuollon henkilöstön työtaakkaa. “Se oli erinomainen palvelu botin käyttäjille ja antaa meidän keskittyä potilaisiin, jotka todella tarvitsevat apua”, Lippert sanoo. “Näimme vaikutukset välittömästi.”

Bottia pidettiin niin onnistuneena, että se otettiin nopeasti käyttöön koko maassa. Tanskan alueiden liiton puheenjohtaja Stephanie Lose sanoo, että työkalu auttaa vähentämään painetta hätänumeroissa koko maassa ja varmistaa, että eniten apua tarvitsevat soittajat saavat apua nopeammin. “Olen ylpeä siitä, että kriittisenä ajankohtana COVID-19-epidemian aikana olemme onnistuneet skaalaamaan palvelun yhdeltä alueelta koko maahan”, hän sanoo.

Italia, joka oli yksi ensimmäisistä pandemian kouriin joutuneista ja siitä pahiten kärsineistä maista, on myös ottanut käyttöön oman COVID-19-bottinsa. Rooman Spallanzani-sairaala, jossa hoidettiin Euroopan kahta ensimmäistä vahvistettua koronavirustapausta tammikuun lopulla, kehitti Microsoftin ratkaisun avulla botin muutamassa tunnissa tavoitteenaan vastata tietopyyntöihin, joiden määrä kasvoi nopeasti tautitapausten lisääntyessä.

Sairaalan IT-päällikkö Gabriele Rinonapoli sanoo, että vaikka maa keskittyy nyt ”äärimmäisen terveyskriisin” hoitoon, bottia tullaan todennäköisesti käyttämään tulevina kuukausina enemmän kroonisista vaivoista kärsivien potilaiden hoidon tukena. “Botin avulla kansalaiset saavat helpommin tietoa”, hän sanoo. “Tiedon standardisointi on ensiarvoisen tärkeää hätätilanteiden hallinnassa, kun tarpeetonta pääsyä terveydenhuollon toimipisteisiin halutaan rajoittaa ja viestintäyksiköiden työtaakkaa vähentää. Lisäksi kyselyvastausten analyysistä voitaisiin luoda mielenkiintoinen tietokanta, jonka pohjalta kehittää uusia tutkimuksia.”

Rinonapoli näkee boteissa potentiaalia laajaan käyttöön terveydenhuollon organisaatioissa. Ne voisivat kerätä dataa, jonka avulla sairauksia voidaan ymmärtää paremmin ja jonka pohjalta ennakoivia terveydenhoidon toimenpiteitä voidaan kehittää. “Jos nämä työkalut saataisiin kaikkien terveydenhuollon organisaatioiden käyttöön, olisi helpompaa kerätä reaaliaikaista dataa todellisesta maailmasta”, hän sanoo.

Helsingin yliopistollinen sairaala käytti Healthcare Bot -palvelua oman Koronabottinsa luomiseen. Se kysyy käyttäjiltä oireista, mahdollisesta altistumisesta ja kontakteista ihmisiin, joilla on koronavirus, sekä antaa tietoa hoitoon hakeutumisesta. Lisäksi se tarjoaa tietoa ahdistuneisuuden hallinnasta sekä sairaalan mielenterveysammattilaisten luomia harjoitteita ja sisältöjä.

Koronabotti, joka otettiin käyttöön 16.3., oli huhtikuun alkupuoleen mennessä kirjannut yli 73 000 kävijää ja 1,5 miljoonaa viestiä. Sen ansiosta terveydenhuollon ammattilaiset voivat keskittyä sairaisiin potilaisiin ja valmistautua mahdolliseen tartuntapiikkiin, jos testaustasoa kasvatetaan Suomessa.

“Näinä ennennäkemättöminä aikoina on todella tärkeää jakaa oikeaa tietoa avoimesti ja julkisesti”, sanoo Visa Honkanen, Helsingin yliopistollisen sairaalan kehittämisjohtaja. “Olemme onnekkaita, koska elämme kulttuurissa, jossa väärä tieto on alakynnessä. Botilla oli tärkeä rooli suuren yleisön valistamisessa.”

Sairaala tutkii nyt muita skenaarioita, joissa bottia voitaisiin käyttää. Näitä voisivat olla esimerkiksi ennakoiva kommunikointi potilaiden kanssa sovituista hoidoista tai tiedon antaminen toimenpiteistä. “Tämä vapauttaa resursseja (koronaviruksen aiheuttamaan) kriisiin keskittymiseen”, Honkanen sanoo.

Microsoftin ratkaisua käytetään myös Tel Avivin Sourasky Medical Centerissä, joka on Israelin suurin ensihoitosairaala. Se loi oman COVID-19-bottinsa, jonka nimi on Corey, alle päivässä. Botti vastaanotti ensimmäisenä toimintapäivänään maaliskuun lopussa tuhansia kyselyjä, ja tähän mennessä sen asiakkaana on ollut yli 30 000 ihmistä ja se on käsitellyt noin 412 000 viestiä.

“Pystyimme vähentämään terveydenhuoltojärjestelmän kuormitusta ja varmistamaan, että hoitohenkilökunnalla on enemmän aikaa hoitaa potilaita”, sanoo sairaalan toimitusjohtaja Ronni Gamzu. “Muiden organisaatioiden on hyvä tietää, ettei botin käyttöönottoon tarvita teknistä asiantuntijaa. Se on hyvin helppoa, nopeaa ja intuitiivista.”

Microsoft tekee yhteistyötä terveydenhuollon organisaatioiden kanssa ympäri maailmaa ja auttaa niitä ottamaan käyttöön omat versionsa Healthcare Botista. Yhtiö on sitoutunut auttamaan terveyshuollon organisaatioita reagoimaan pandemiaan. “Olemme kiitollisia mahdollisuudesta auttaa terveydenhuollon organisaatioita tarjoamaan nopeasti yhteisöilleen ja potilailleen Microsoft Healthcare Bot -palveluun perustuvia COVID-19-itsearviointibotteja”, Bitran sanoo. “Teknologiayhtiönä meille on ehdottoman tärkeää tarjota ratkaisuja, jotka voivat auttaa potilaita ja hoitohenkilökuntaa taistelussa tätä globaalia terveyskriisiä vastaan.”