Teknisen tuen puhelinhuijareita liikkeellä

 |   Microsoft News Center

Teknisen tuen puhelinhuijaukset ovat tällä hetkellä yleisiä koko Suomessa. Rikolliset pyrkivät huijaamaan uhrin maksamaan tarpeettomia teknisiä tukipalveluja, joiden uskotellaan korjaavan laitteen, alustan tai ohjelmiston väitettyjä ongelmia. Tuoreeltaan Microsoftin nimissä tehdystä puhelinhuijauksesta on varoittanut muun muassa Helsingin poliisi.

Tyypillisesti puhelinhuijauksissa huijarit soittavat käyttäjälle ja väittävät olevansa Microsoftin tai jonkin muun palveluntarjoajan teknisestä tukitiimistä. He voivat jopa väärentää soittajan numeron niin, että se näyttää aidolta teknisen tuen puhelinnumerolta, joka kuuluu luotettavalle yritykselle. Tämän jälkeen huijarit tarjoavat apua tietokoneongelmien korjaamiseen. Huijarit käyttävät usein julkisia yhteystietolähteitä, joten he saattavat tietää uhrin nimen ja muita henkilötietoja soittaessaan tälle. He saattavat jopa arvata tietokoneen käyttöjärjestelmän.

Kun huijarit ovat voittaneet uhrin luottamuksen, he saattavat kysyä tietokoneen käyttäjätunnusta ja salasanaa tai käyttäjän nettipankkitunnuksia tai pyytää käyttäjää siirtymään luotettavalle verkkosivustolle ja asentamaan sieltä etäyhteyden mahdollistavan ohjelman, jonka avulla he pääsevät ”korjaamaan” tietokoneen. Jos käyttäjä asentaa ohjelman ja antaa huijarille pääsykoodin, käyttäjän tietokone ja henkilökohtaiset tiedot joutuvat alttiiksi kaappaukselle.

Microsoft muistuttaa, että Microsoft ei koskaan soita suoraan henkilöasiakkaille ilman asiakkaan aiempaa yhteydenottoa vaan Microsoftin kanssa tapahtuva viestintä lähtee aina asiakkaan aloitteesta. Microsoft ei myöskään pyydä henkilökohtaisia tietoja tai pankkitunnuksia. Microsoftin tekninen tuki ei myöskään koskaan pyydä maksua Bitcoineina tai lahjakortilla. Jos saat yllättäen puhelun henkilöltä, joka väittää olevansa Microsoftin tuesta, lopeta puhelu. Älä anna soittajille mitään henkilökohtaisia tietoja. Älä myöskään asenna tai anna asentaa tietokoneeseesi etäyhteysohjelmia soittajan pyynnöstä.

Jos olet joutunut teknisen tuen huijauksen kohteeksi:

  • Poista sovellukset, jotka huijarit ovat pyytäneet asentamaan.
  • Suorita järjestelmän perusteellinen tarkistus Windows Defenderillä haittaohjelmien poistamiseksi.
  • Vaihda tietokoneen ja sovellusten salasanat.
  • Seuraa laitteen kirjautumistoimintaa. Estä Windows Defenderin palomuurilla tietoliikenne palveluihin, joita et normaalisti käytä.
  • Jos olet antanut huijareille tietokoneen käyttöoikeuden, harkitse laitteen oletusasetusten palauttamista. Tämä voi olla työläs ratkaisu mutta paras vaihtoehto esimerkiksi, jos jatkuvasti näyttöön ilmestyvät virhekoodit tai viestit estävät laitteen käytön.
  • Jos olet myöntynyt soittajan pyyntöihin, ilmoita välittömästi asiasta omaan pankkiisi tai jos olet maksanut huijarille luottokortilla, soita luottokorttiyhtiölle. Tee myös rikosilmoitus poliisille.
  • Ilmoita niin Microsoftin kuin muidenkin palveluntarjoajien nimissä tehdyt teknisen tuen huijaukset Microsoftille (linkki suomenkieliseen raportointisivuun).

Tarkempia ohjeita teknisen tuen huijauksilta suojautumiseen ja lisätietoja Windowsin tietoturvaominaisuuksista on täällä.

Tags: ,